Ελλαδα

Στο «μικροσκόπιο» το βίντεο με τον Ρομά που του έβαλαν φωτιά - Τι λέει ο ίδιος

Παρεμβάσεις Θεοδωρικάκου, Πελετίδη, ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στο «μικροσκόπιο» το βίντεο με τον Ρομά που του έβαλαν φωτιά - Τι λέει ο ίδιος
Κατάθεση του Ρομά στην Ασφάλεια για το επεισόδιο με τη φωτιά Menelaos Michalatos / InSitu.photos

Πάτρα: Στο «μικροσκόπιο» το βίντεο με τον Ρομά που του έβαλαν φωτιά - Τι είπε στην κατάθεσή του στην Ασφάλεια Πατρών

Κατάθεση στην Ασφάλεια Πάτρας έδωσε σήμερα, Τρίτη (3/1) ο 35χρονος Ρομά για το αποτρόπαιο επεισόδιο κατά το οποίο ομάδα ατόμων τον ανάγκασε να πει τα κάλαντα γονατιστός και στη συνέχεια του έβαλαν φωτιά. Η Αστυνομία στο πλαίσιο αυτεπάγγελτης δίωξης αναζήτησε στοιχεία και τα παρέδωσε στην Εισαγγελία.

Ο ίδιος ο 35χρονος Ρομά είπε στους αστυνομικούς ότι γονάτισε μόνος του, ενώ δεν αποκάλυψε ποιος του έβαλε φωτιά. Επιπλέον σε δηλώσεις του έκανε λόγο για «πλάκα», πιθανώς σε μια προσπάθεια να καλύψει εκείνους που προχώρησαν στην απεχθή πράξη. Ο 35χρονος, που είναι πατέρας 11 παιδιών και φέρεται να αντιμετωπίζει νοητικά προβλήματα, είπε πως πηγαίνει συχνά στην συγκεκριμένη επιχείρηση, ώστε να αναζητήσει παλιά υλικά.

«Πήγα να πω τα κάλαντα και ήθελα εγώ να τα πω καθισμένος στα γόνατα. Δεν μου είπαν οι άνθρωποι κάτι. Εγώ το ήθελα κι επειδή με γνωρίζουν, από καλαμπούρι, έπαιξα. Τα παιδιά μετά μου έβαλαν φωτιά για το καλαμπούρι. Κι αυτοί έκαναν καλαμπούρι κι εγώ. Τα πόδια μου δεν έχουν καεί καθόλου. Η φωτιά έσβησε απότομα κι όλο αυτό έγινε για πλάκα. Τους ανθρώπους τους ξέρω πολλά χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο Σταύρος Κρητικός.

Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ.: «Το περιστατικό έλαβε χώρα στην Πάτρα Αχαΐας το Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2022. Το άτομο ταυτοποιήθηκε και προσήλθε αυτοβούλως στην Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Πατρών, η οποία χειρίστηκε προανακριτικά την υπόθεση. Το προανακριτικό υλικό που συγκεντρώθηκε υπεβλήθη στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών. Συνεπώς οποιαδήποτε άλλη πληροφορία αναπαράγεται στα μέσα ενημέρωσης δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα».

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έδωσε εντολή να διερευνηθεί το περιστατικό σε βάθος. Ο 35χρονος Ρομά δεν έχει υποβάλλει μήνυση σε βάρος των δραστών.

Παρέμβαση Πελετίδη και ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ

Στο συμβάν παρενέβη και ο δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης, ο οποίος σε σχόλιό του αναφέρει: «Τα ρατσιστικό περιστατικό σε βάρος 35χρονου Ρομά, που έλαβε χώρα στην πόλη μας, δείχνει ότι ένα σύστημα που βρίσκεται σε σήψη και παρακμή, γεννά τους δράστες τέτοιου είδους εγκλημάτων. Η πολιτική που υπαγορεύει πως πρέπει να υπάρχουν ομάδες πληθυσμού στο περιθώριο, ώστε αφενός να στοχοποιούνται και αφετέρου να αξιοποιούνται ποικιλοτρόπως, τους καθιστά ευάλωτους σε κάθε είδους εκμετάλλευση. Χρειάζεται ριζική ανατροπή του συστήματος και των σάπιων αξιών του. Το 2023 να κάνουμε την αρχή!».

Στο θέμα με ανακοίνωσή της παρενέβη και η Πανελλαδική Ομοσπονδία Ελλήνων Ρομά η οποία σημειώνει: «Εδώ και κάποιες ώρες, μια φρικτή είδηση κάνει τον γύρο του διαδικτύου: Στην Πάτρα, 35χρονος Ρομά, που σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα φαίνεται να αντιμετωπίζει νοητικά προβλήματα, δοκίμασε απλώς να πει τα κάλαντα σε επιχείρηση της περιοχής. Άτομα που βρίσκονταν στον χώρο άρχισαν να τον χλευάζουν, τον ανάγκασαν να γονατίσει, του πέταξαν εύφλεκτο υλικό και έπειτα έβαλαν φωτιά, ενώ παράλληλα τραβούσαν βίντεο τον βασανισμό του άτυχου Ρομά».

»Δεν υπάρχουν λόγια για να περιγράψουν την οργή και τον αποτροπιασμό που νιώθουμε, όπως κανείς δεν μπορεί πλέον αδάπανα να αρνηθεί βαθιές ρίζες του αντιτσιγγανισμού που τροφοδοτούν πράξεις όπως αυτή του βασανισμού του άτυχου Ρομά. Στεκόμαστε δίπλα στον 35χρονο Ρομά ως άτομα και ως Συνομοσπονδία με όλες μας τις δυνάμεις. Για όσα αδιανόητα υπέστη αναμένουμε από τη δικαιοσύνη να πράξει τα δέοντα, λαμβάνοντας αυτή τη φορά υπόψη το αδιαμφισβήτητο ρατσιστικό κίνητρο των αποτρόπαιων αυτών πράξεων».

»Η Πανελλαδική Συνομοσπονδία Ελλήνων Ρομά ΕΛΛΑΝ ΠΑΣΣΕ, έχει πολλές φορές καταγγείλει απαράδεκτα περιστατικά ρατσιστικής βίας κατά ατόμων της κοινότητας και θα συνεχίζει να το κάνει, στηρίζοντας όσες και όσους υπήρξαν θύματα ανάλογης βίας και πέραν αυτής. Ο αγώνας κατά του αντιτσιγγανισμού και των διακρίσεων είναι ένας μεγάλος και δύσκολος αγώνας που θα πρέπει να δώσουμε συλλογικά».

Το χρονικό της υπόθεσης

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος», ένας 35χρονος Ρομά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς βρέθηκε σε επιχείρηση της Πάτρας για να πει τα κάλαντα. Άτομα που βρίσκονταν στον χώρο του ζήτησαν να πει τα κάλαντα γονατιστός και στη συνέχεια του έβαλαν φωτιά.

Σύμφωνα με το pelop.gr, κάποια από τα πρόσωπα που βρίσκονται στην επιχείρηση αυτοκινήτων άρχισαν να γελούν μαζί του, στη συνέχεια του πρότειναν να κάτσει στα γόνατα και να πει τα κάλαντα, ενώ κάποιος άλλος του έβαλε φωτιά. Ο άνδρας άρχισε να ουρλιάζει και να προσπαθεί να σβήσει τη φωτιά. 

Έβαλαν φωτιά σε 35χρονο Ρομά που πήγε να τους πει τα κάλαντα
© pelop.gr
Έβαλαν φωτιά σε 35χρονο Ρομά που πήγε να τους πει τα κάλαντα
© pelop.gr

Έβαλαν φωτιά σε 35χρονο Ρομά που πήγε να τους πει τα κάλαντα
© pelop.gr

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ