Ελλαδα

Όταν η Αλίκη, η Τζένη Καρέζη, ο Μινωτής και η Παξινού έκοβαν την βασιλόπιτά τους

Αποκλειστικές φωτογραφίες από το αρχείο του Κλεισθένη Δασκάλακου για την A.V.

A.V. Team
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Studio Kleisthenis: Αλίκη, Τζένη Καρέζη, Παξινού και Μινώτης κόβουν βασιλόπιτα μπροστά στον φακό του

H βασιλόπιτα είναι το γλύκισμα - σύμβολο της Πρωτοχρονιάς και συνδέεται με την εορτή του Αγίου Βασιλείου, από τον οποίο πήρε το όνομά της. Το έθιμο δεν περιορίζεται μόνο στο σπίτι και την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Από τις επόμενες ημέρες και σχεδόν μέχρι και τα τέλη Φλεβάρη, σωματεία, επαγγελματικές ενώσεις και οργανώσεις κόβουν τη δική τους βασιλόπιτα. Η συνήθεια αυτή είναι νεώτερη και κατάγεται από στις παλαιότερες συντεχνίες, τα μέλη των οποίων έκοβαν την πρωτοχρονιάτικη πίτα και τη μοιράζονταν για το καλό το δικό τους και του κοινού τους επαγγέλματος.

Στο πλαίσιο αυτό, ο διάσημος φωτογράφος Κλεισθένης Δασκάλακος είχε αποθανατίσει με τον φάκο του εκατοντάδες τέτοιες τελετουργίες εκ των οποίων τέσσερις βρίσκονται στην διάθεση της Athens Voice.

1995: Παράσταση «Μελωδία της Ευτυχίας. Η Αλίκη Βουγιουκλάκη κόβει την Βασιλόπιτα με συναδέλφους της και παιδιά που έπαιξαν μαζί της. Διακρίνονται μεταξύ άλλων:  Στέφανος Ληναίος,, Μάρθα Βούρτση, Κοσμάς Ζαχάρωφ, Καίτη Λαμπροπούλου, Ντίνα Ανδριοπούλου, Αριέλ Κωνσταντινίδου.

1985: Συντελεστές της παράστασης «Αναδομήστε μας κι αφήστε μας» κόβουν την βασιλόπιτα. Διακρίνονται μεταξύ άλλων οι: Άννα Καλουτά, Άννα Βαγενά, Βάσια Τριφύλλη, Κατιάνα Μπαλανίκα, Μαρία Κανελλοπούλου, Μαρούλα Ρώτα, Γιάννης Μποσταντζόγλου, Πάνος Σκουρολιάκος, Παύλος Κοντογιαννίδης, Σταμάτης Τσελέπης, Φίλιππος Σοφιανός.

1965: Η Κατίνα Παξίνου κόβει την βασιλόπιτα με τον Αλέξη Μινωτή στο πλευρό της και μέλη της παράστασης του Χένρικ Ίμπσεν «Βρυκόλακες».

1969: Ο θίασος Κώστα Καζάκου - Τζένης Καρέζη έκανε την πρώτη του εμφάνιση με το έργο «Θεοδώρα η μεγάλη» του Γεωργίου Ρούσσου. Στην παρακάτω φωτογραφία μετά την Πρωτοχρονιά του 1969 οι ηθοποιοί και συντέλεστες της παράστασης κόβουν την βασιλόπιτα.

Ευχαριστούμε τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Studio Kleisthenis κ. Νίκο Βασιλάκη για την παραχώρηση των φωτογραφιών.