Ελλαδα

Βανδάλισαν το εβραϊκό μνημείο μέσα στο ΑΠΘ

«Ανίερη πράξη οπαδών της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού» αναφέρει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Θεσσαλονίκη: Βανδάλισαν το εβραϊκό μνημείο μέσα στο ΑΠΘ (φωτο)
© ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βανδαλισμός εβραϊκού μνημείου στο ΑΠΘ - Καταδικάζει το ΚΙΣΕ

Τον βανδαλισμό του μνημείου που ανεγέρθηκε το 2014 εντός της Πανεπιστημιούπολης του ΑΠΘ και είναι αφιερωμένο στο παλαιό Εβραϊκό Νεκροταφείο, καταδικάζει, με σημερινή ανακοίνωσή της, η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης, ζητώντας από τις Πρυτανικές Αρχές «όχι μόνο την καταδίκη του γεγονότος και την αποκατάσταση του μνημείου αλλά και την πλήρη συνεργασία τους με τους αρμόδιους για τη σύλληψη των δραστών».

Όπως λέει σε ανακοίνωσή της η Κοινότητα, η πράξη αυτή αποτελεί προσβολή προς το Μνημείο που τιμά τη μνήμη των 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης που εξοντώθηκαν στα ναζιστικά στρατόπεδα και συνδέει τη σύγχρονη εικόνα του χώρου με την ιστορία της υπενθυμίζοντας προς κάθε κατεύθυνση την ύπαρξη, για αιώνες, του παλαιού Εβραϊκού Νεκροταφείου το οποίο καταστράφηκε από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους το 1942. «Η αήθης ενέργεια της αποτύπωσης αγκυλωτών σταυρών και άλλων συμβόλων που συνδέονται με την ναζιστική ιδεολογία στα μάρμαρα του μνημείου, αποτελεί επίσης μέγιστη ασέβεια και ύβρη προς το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, χώρο Παιδείας, διαμόρφωσης χαρακτήρων και συνειδήσεων», σχολίασε.

«Σε μια περίοδο που η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης συνεργάζεται στενά με την Ελληνική Κυβέρνηση, την Ομοσπονδιακή Δημοκρατίας της Γερμανίας και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, το Δήμο Θεσσαλονίκης και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για τη δημιουργία του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, το έργο των ατόμων αυτών επιβεβαιώνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο τη διαρκή ανάγκη για την καταπολέμηση του ρατσισμού του αντισημιτισμού, της μισαλλοδοξίας και του φανατισμού καθώς και το πόσο σημαντική  παραμένει η ανάδειξη και προβολή της ιστορίας της Θεσσαλονίκης και των πτυχών της μακραίωνης παρουσίας των Εβραίων κατοίκων της», υπογραμμίζεται.

«Αναμένουμε από τις Πρυτανικές Αρχές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης όχι μόνο την καταδίκη του γεγονότος και την αποκατάσταση του μνημείου αλλά και την πλήρη συνεργασία τους με τους αρμόδιους για τη σύλληψη των δραστών», καταλήγει  χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

Καταδικάζει και το ΚΙΣΕ

Τον βανδαλισμό καταδίκασε και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος (ΚΙΣΕ). Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση, «η σβάστικα αποτυπώθηκε στο μνήμα που σηματοδοτεί την ιερότητα του χώρου, ενός εκ των παλαιοτέρων εβραϊκών νεκροταφείων της Ευρώπης -που καταστράφηκε ολοσχερώς το 1942 από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους- και τον αφανισμό της μεγαλύτερης Ισραηλιτικής Κοινότητας της χώρας, της Θεσσαλονίκης, στο Ολοκαύτωμα. Παράλληλα, με φασιστικό σύμβολο βεβηλώθηκε και η μαρμάρινη αφιέρωση του Μνημείου».

«Με το στίγμα της φρικαλέας ναζιστικής σβάστικας και φασιστικής έμπνευσης γκράφιτι, φεύγει το 2022, μια χρονιά κατά την οποία δεν είχε καταγραφεί  κανένα περιστατικό βεβήλωσης εβραϊκού χώρου. Καταδικάζουμε την ανίερη πράξη των βανδάλων, οπαδών της μισαλλοδοξίας και του αντισημιτισμού που εκφράζουν το μίσος και τον φανατισμό τους βεβηλώνοντας τη μνήμη νεκρών Θεσσαλονικέων Εβραίων. Καμιά ανοχή στον αντισημιτισμό!», υπογραμμίζεται.

Τέλος, καλούν τις Διωκτικές Αρχές να μεριμνήσουν για την άμεση σύλληψη των δραστών και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ