Ελλαδα

Δίωξη Παναγιώτη Δημητρά: Νέα στοιχεία από τις δικογραφίες για τις υποθέσεις σε Κω και Λέρο

Ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δίωξη Παναγιώτη Δημητρά: Νέα στοιχεία από τις δικογραφίες για τις υποθέσεις σε Κω και Λέρο
© EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ

Δίωξη Παναγιώτη Δημητρά: Νέα στοιχεία από τις δικογραφίες για τις υποθέσεις σε Κω και Λέρο

Ποινική δίωξη για εγκληματική οργάνωση ασκήθηκε στον Παναγιώτη Δημητρά, διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου Συμφωνιών του Ελσίνσκι. Ο Παναγιώτης Δημητράς διώχθηκε ποινικά από τις εισαγγελικές αρχές της Κω, μετά από έρευνα που διενεργήθηκε για παράνομη διακίνηση μεταναστών στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της «Καθημερινής», ο Παναγιώτης Δημητράς μαζί με τον Τόμι Ολσεν, ιδρυτή και διευθυντή της μη κυβερνητικής οργάνωσης Aegean Boat Report, διώκεται ποινικά για εγκληματική οργάνωση, καθώς φέρεται να μετείχαν σε οργανωμένες προσπάθειες διακίνησης παράνομων μεταναστών στη χώρα μας. Και οι δύο είναι αντιμέτωποι με «το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης που είχε σκοπό να παραλαμβάνει στοιχεία πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι επιχειρούσαν παράνομη είσοδο στην Ελλάδα, προκειμένου να διευκολύνει την παράνομη είσοδο και διαμονή αυτών στην Ελλάδα, αποστέλλοντας στις Αρχές τα πλήρη στοιχεία τους και το ακριβές σημείο εντοπισμού τους στη χώρα, προκειμένου οι τελευταίοι να υπαχθούν στις διαδικασίες ασύλου».

Οι κατηγορίες εις βάρος του Παναγιώτη Δημητρά έχουν ασκηθεί με την επιβαρυντική περίπτωση της τέλεσης αυτών «κατ’ επάγγελμα, καθώς, όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο, από την υποδομή που έχει δημιουργήσει (δηλαδή τη λειτουργία της οργάνωσης Ελληνικό Παρατηρητήριο Συμφωνιών του Ελσίνκι) προκύπτει πρόθεση επανειλημμένης τέλεσης της πράξης και πορισμός εισοδήματος».

Ποινική δίωξη Παναγιώτη Δημητρά - Τόμι Όλσεν: Οι δύο δικογραφίες σε βάρος τους

H ποινική δίωξη εις βάρος των επικεφαλής των δύο ΜΚΟ, στηρίζεται σε δύο δικογραφίες που σχημάτισε το καλοκαίρι του 2021 το Λιμενικό.

Η υπόθεση της Κω

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες της Athens Review of Βooks, τον Ιούλιο του 2021 η Λιμενική Αρχή Κω ενημερώθηκε από στρατιωτικό φυλάκιο για την είσοδο φουσκωτής λέμβου με ικανό αριθμό παράνομων μεταναστών εντός ελληνικών χωρικών υδάτων με κατεύθυνση τις ακτές του νησιού. Στελέχη του Λιμενικού μετέβησαν στη συγκεκριμένη περιοχή και εντόπισαν τη λέμβο κενή στην παραλία, ενώ στη συνέχεια ερεύνησαν στην ξηρά προκειμένου να εντοπίσουν τους μετανάστες. Συνέλαβαν τρεις Τούρκους φερόμενους ως διακινητές. Σύμφωνα με τη δικογραφία που σχημάτισε το Λιμενικό της Κω και εστάλη προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Κω στις 21.7.2021, με κοινοποίηση και στο Υπουργείο Ναυτιλίας, κυρίως εμπλεκόμενοι για κατ' εξακολούθηση παράβαση του άρθρου 148 ΠΚ (Κατασκοπεία) και του άρθρου 187 ΠΚ (Εγκληματική Οργάνωση) είναι οι: «ημεδαπός δικηγόρος, πρόεδρος γνωστής ΜΚΟ Παναγιώτης Δημητράς, Τούρκος διακινητής “Fisher”, Οργανωτής-μεταφορέας Solide Tchinda του Pierre (συλληφθείς) και το Ιδρυτικό στέλεχος Ευρωπαϊκής ΜΚΟ Tommy Ohlsen».

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η Λιμενική Αρχή έγινε αποδέκτης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον επικεφαλής της ΜΚΟ «Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» δικηγόρο Παναγιώτη Δημητρά, τα οποία περιλάμβαναν στοιχεία των παράνομα εισερχομένων προσώπων και ατομικές φωτογραφίες τους που είχαν ληφθεί από τα σημεία στα οποία κρύβονταν, ενώ παράλληλα ο ίδιος απαιτούσε από τις Αρχές την ένταξή τους στις διαδικασίες ασύλου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μηνύματα απεστάλησαν στη Λιμενική Αρχή πριν από τον εντοπισμό των μεταναστών. Τα εν λόγω παράνομα εισερχόμενα πρόσωπα, υπήκοοι Καμερούν, εντοπίστηκαν από τις Αρχές και ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες υποδοχής και ταυτοποίησής τους.

Οι μετανάστες ανέφεραν σχετικά με την παράνομη μεταφορά τους από την Τουρκία στην Ελλάδα ότι είχαν καταβάλει σε Τούρκο διακινητή στην Τουρκία το ποσό των 800 δολαρίων έκαστος. Επίσης, ανέφεραν ότι ο οργανωτής της μεταφοράς τους που βρισκόταν στη βάρκα μαζί τους, κατόπιν εντολής του Τούρκου διακινητή, πριν από τον απόπλου, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Δημητρά και του γνωστοποίησε την ακριβή ώρα του απόπλου, το δρομολόγιο του ταξιδιού τους, καθώς και τα στοιχεία των μεταναστών. Επιπροσθέτως, προ του απόπλου, ο Τούρκος διακινητής έδωσε στους μετανάστες οδηγία-εντολή να τραβούν βίντεο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού τους με σκοπό να τα στείλουν στο «Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι» ώστε να κατηγορήσουν την Ελλάδα σε περίπτωση που δεν κατάφερναν να φτάσουν στα ελληνικά παράλια.

Οι πληροφορίες της Athens Review of Βooks αναφέρουν επίσης ότι ο Τούρκος διακινητής, σύμφωνα με την αρχική συνεννόηση, ζήτησε από τον οργανωτή τα στοιχεία και τις φωτογραφίες των μεταναστών καθώς και το σημείο άφιξής τους, προκειμένου να τα αποστείλει στον Π. Δημητρά προς επιβεβαίωση της άφιξής τους. Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα των μεταναστών, τελικά όταν έφτασαν στην παραλία της Κω, χωρίστηκαν και κρύφτηκαν, ο καθένας τραβούσε ατομική φωτογραφία από το σημείο όπου κρυβόταν και την έστελνε στον οργανωτή, ο οποίος μετά τις απέστειλε όλες στον επικεφαλής της ΜΚΟ Π. Δημητρά.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, «η Λιμενική Αρχή Κω καθώς και οι τοπικές Αστυνομικές Αρχές έγιναν δέκτες μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου ο αποστολέας αυτών φέρεται να είναι ημεδαπός με στοιχεία Δημητράς Παναγιώτης “Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι” αναφορικά με εντοπισμό δύο -02- αλλοδαπών οι οποίοι φέρεται να είχαν εισέλθει παρανόμως στην Κω την ίδια ημέρα, προκειμένου να ενταχθούν στις διαδικασίες ασύλου, δηλώνοντας τα πλήρη στοιχεία αυτών καθώς και την τοποθεσία που βρίσκονται. Την ίδια ημέρα σε μεταγενέστερο χρόνο απεστάλη έτερο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον ίδιο ως άνω αποστολέα με τα στοιχεία των υπολοίπων παράνομων αλλοδαπών.»

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στη δικογραφία που σχημάτισε το Λιμεναρχείο της Κω αναφέρεται επίσης ότι «ο Solide Tchinda λίγο πριν αναχωρήσουν για την Ελλάδα επικοινώνησε με μια ΜKO για να της γνωστοποιήσει ότι ετοιμάζονται να επιβιβαστούν στη λέμβο. Ανέφερε ακόμη ότι ο Alex υπέδειξε στον Solide Tchinda να επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με τον δικηγόρο “Δημητρά” και τον Νορβηγό με όνομα Tommy ο οποίος ήταν μέλος της ΜKO “Aegean Boat Report”, παρέχοντάς του τους σχετικούς τηλεφωνικούς αριθμούς. Επίσης, κατέθεσε ότι την 10-06-2021 είχαν προσπαθήσει ανεπιτυχώς να εισέλθουν δια θαλάσσης στην Κω από την Τουρκία και όταν επέστρεψαν στις τουρκικές ακτές ο “Pierre” [ψευδώνυμο του Solide Tchinda] τους παρότρυνε να συλλέξουν στοιχεία, ώστε με τη βοήθεια δικηγόρου ονόματι “Δημητράς” να προβούν σε καταγγελία κατά των Ελληνικών Αρχών για παράνομη επαναπροώθηση, με κάλυψη του χρηματικού ποσού από τις προαναφερθείσες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις». 

Η υπόθεση της Λέρου

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες της Athens Review of Βooks από τη δικογραφία για την υπόθεση της Λέρου, ένα μήνα μετά, στις 24 Αυγούστου 2021, η Λιμενική Αρχή Λέρου έγινε αποδέκτης μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τον Παναγιώτη Δημητρά, σχετικά με την άφιξη αλλοδαπών στο Φαρμακονήσι δικαιοδοσίας τής εν λόγω λιμενικής αρχής. Τα μηνύματα περιλάμβαναν τα στοιχεία των μεταναστών, και ο αποστολέας απαιτούσε να ενταχθούν στις διαδικασίες ασύλου. Οι μετανάστες τελικά εντοπίστηκαν 24 ώρες μετά την αποστολή των σχετικών μηνυμάτων διότι είχαν κρυφτεί σε δυσπρόσιτη δασώδη περιοχή. Οι Λιμενικοί συνέλαβαν τρεις φερόμενους διακινητές. Κυρίως εμπλεκόμενοι σε αυτή την υπόθεση είναι, σύμφωνα με τη δικογραφία, ο Τούρκος διακινητής, στρατιωτικός, αξιωματικός του Τουρκικού Λιμενικού, Abu Rashua, ο Παλαιστίνιος οργανωτής Alghalban Rami, ο Παναγιώτης Δημητράς και ο Tommy Ohlsen.

Οι μετανάστες κατέθεσαν σχετικά με την παράνομη μεταφορά τους από την Τουρκία στην Ελλάδα, ότι είχαν καταβάλει σε Τούρκο διακινητή στην Τουρκία το ποσό των 1.000 δολαρίων έκαστος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Τούρκος διακινητής Abu Rashua, για να κερδίσει την εμπιστοσύνη των μεταναστών, τους διαβεβαίωσε πως το ταξίδι τους θα ήταν επιτυχημένο, αποκαλύπτοντας παράλληλα την ιδιότητά του και επιδεικνύοντας την ταυτότητά του ως αξιωματικού της Τουρκικής Ακτοφυλακής. Επιπλέον, εξήγησαν πως το συγκεκριμένο νησί επιλέχθηκε από τον διακινητή ως προορισμός γιατί υπάρχει σε αυτό στρατιωτική βάση και όχι αστυνομία.

Ανέφεραν πως ο Τούρκος διακινητής, μέσω ενός υπηκόου Παλαιστίνης που είχε ορίσει ως οργανωτή, ζήτησε φωτογραφίες των μεταναστών πριν από τον απόπλου του σκάφους από τα τουρκικά παράλια, όπως και μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, προκειμένου να τις αποστείλει στον επικεφαλής της ΜΚΟ «Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι», καθώς και στην Ευρωπαϊκή ΜKO “Agean Boat Report”, οι οποίοι θα φρόντιζαν για τις περαιτέρω διαδικασίες παραμονής τους, όπερ και εγένετο. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού ο Παλαιστίνιος επικοινώνησε με συνεργάτη του Τούρκου διακινητή ο οποίος του έστειλε τηλεφωνικό αριθμό που ανήκει στην παραπάνω Ευρωπαϊκή ΜKO και τον συμβούλευσε να επικοινωνήσει μετά την άφιξή τους. Εν συνεχεία μόλις αποβιβάστηκαν στο Φαρμακονήσι ο παλαιστίνιος οργανωτής επικοινώνησε με την ΜKO του Tommy Ohlsen και τους έστειλε τα στοιχεία των μεταναστών καθώς και το σημείο στο οποίο κρύβονταν.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες και σύμφωνα με λεγόμενα των μεταναστών, περίπου μια ώρα μετά την άφιξή τους δημιουργήθηκε μια Ομάδα στην εφαρμογή WhatsApp με διαχειριστή τον Παναγιώτη Δημητρά, και άλλους εγχώριους συνεργάτες του, ο οποίος ζήτησε από τον Παλαιστίνιο φωτογραφίες των μεταναστών, τα στοιχεία τους, καθώς και το στίγμα της τοποθεσίας τους, ενώ αργότερα ο Παναγιώτης Δημητράς τους προώθησε αποδείξεις αποστολής των σχετικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που είχαν αποσταλεί στη Λιμενική Αρχή Λέρου. Παράλληλα τον συμβούλευσε να πάρει τους μετανάστες και να μεταβούν στη στρατιωτική βάση όπου θα τους έδιναν φαγητό και θα προχωρούσαν οι διαδικασίες για την παραμονή τους.

Και η νέα δικογραφία που σχημάτισαν οι Λιμενικές Αρχές καταλήγει: «Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, παρακαλούμε όπως εκδώσετε εθνικό ένταλμα σύλληψης για τον Παναγιώτη Δημητρά και διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον επικεφαλής της Μ.Κ.Ο. “Agean Boat Report”. Επιπροσθέτως, σε περίπτωση εντοπισμού και εξακρίβωσης του ατόμου που φέρει τα διακριτικό όνομα “Abu Rashua”, θα επανέλθουμε με νεοτέρα μας, προκειμένου να εκδοθεί σχετικό ένταλμα σύλληψης.»

Με πληροφορίες από Καθημερινή και Athens Review of Books

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ