Ελλαδα

Η Ελλάδα που οπλοφορεί σαν τη «βαθιά» Αμερική

Πού βρίσκουν τα όπλα ράπερ, οδηγοί ταξί που απειλούν ηθοποιούς, ιδιώτες και μαφιόζοι; - Τα στοιχεία

62222-137653.jpg
A.V. Team
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
oplo

Παράνομη οπλοκατοχή και οπλοχρησία: 580 οπλοπωλεία σε όλη τη χώρα - Δύο εκατομμύρια όπλα σε πολίτες στην Ελλάδα

Κάθε νέα υπόθεση δολοφονίας, παράνομης οπλοκατοχής και οπλοχρησίας γεννά την ίδια απορία. Πόσο εύκολο είναι να βρει κανείς ένα όπλο και πόσα παράνομα όπλα κυκλοφορούν στη χώρα; Αποκαλυπτική έρευνα στα «ΝΕΑ» δείχνει ότι στην Ελλάδα λειτουργούν 580 οπλοπωλεία ενώ εκτιμήσεις αναφέρουν πως συνολικά κυκλοφορούν δύο εκατομμύρια όπλα (πιστόλια, κυνηγετικές καραμπίνες, ατομικής ασφάλειας, σκοποβολής και άλλα) από τα οποία περίπου οι 800.000 είναι παράνομα. Η έρευνα της εφημερίδας αναφέρει ακόμη πως το 70% των αγορών γίνεται στο διαδίκτυο και το υπόλοιπο 30% σε φυσικό κατάστημα.

Το πρόβλημα φαίνεται να έχει πολλές διαστάσεις. Πρόσφατα, στην γυναικοκτονία της 19χρονης στον Πειραιά στις 3 Δεκεμβρίου, το θύμα δολοφονήθηκε με πυροβόλο όπλο το οποίο ο 25χρονος σύντροφός της κατείχε παράνομα. Στην υπόθεση του Κολωνού είχαν εντοπιστεί δύο νόμιμα πιστόλια στην κατοχή του Μίχου ενώ ακόμα ένα πιστόλι χωρίς άδεια σε συρτάρι στη δομή Καλαμάτας της Κιβωτού. Λίγες ημέρες νωρίτερα, στις 2 Δεκεμβρίου ο ηθοποιός Γιάννης Στάνκογλου κατήγγειλε ότι οδηγός ταξί τον απείλησε με όπλο στο Σύνταγμα. Με αφορμή τον θάνατο του 16χρονου Ρομά εντοπίστηκαν πολλά παράνομα όπλα στην κατοχή Ρομά μετά τις πρόσφατες συμπλοκές τους με την ΕΛ.ΑΣ. Δύο φορές έχει συλληφθεί γνωστός ράπερ για παράνομη οπλοκατοχή μέσα σε λίγους μόλις μήνες. Τέλος, μόλις χθες, ένας 16χρονος αυτοπυροβολήθηκε στο σπίτι του στο Παλαιό Φάληρο με όπλο που κατείχε νόμιμα ο πατέρας του.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» η ΕΛ.ΑΣ. επισημαίνει πως «για λόγους κρατικής ασφάλειας δεν μπορεί να κοινοποιηθεί ο αριθμός των νομίμως κυκλοφορούντων όπλων στην Ελλάδα». Ωστόσο, υπολογίζεται πως στην χώρα μας κυκλοφορούν περίπου 2.000.000 όπλα, νόμιμα και παράνομα.

Το ποσοστό, ωστόσο, «πληθυσμιακής» οπλοκατοχής ανέρχεται στο 20%. Δηλαδή, δύο στους δέκα πολίτες έχουν στην κατοχή τους κάποιο όπλο, παράνομα ή νόμιμα. Παρά το αρκετά μεγάλο ποσοστό, να σημειωθεί πως σε γενικά πλαίσια η οπλοκατοχή στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα συγκριτικά με άλλες χώρες (Κύπρος 34 όπλα ανά 100 κατοίκους, Φινλανδία 32 όπλα ανά 100 κατοίκους) και φυσικά με τις ΗΠΑ (120 όπλα ανά 100 κατοίκους).

Η ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε στα «ΝΕΑ» «οι άδειες για κατοχή και οπλοφορία στην Ελλάδα στο μεγαλύτερο ποσοστό τους εκδίδονται για τους εξής σκοπούς: θήρας, σκοποβολής (σε σκοπευτικούς συλλόγους ή σκοπευτές), ατομικής ασφάλειας, φύλαξης εγκαταστάσεων και προσώπων (εκ των οποίων εκδί-δεται άδεια κατοχής στον υπεύθυνο ασφαλείας και άδεια οπλοφορίας στους φύλακες) και συλλογής (ενεργών ή απε-νεργοποιημένων όπλων)».

Πάντως, τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΑΣ., δείχνουν πως ο συνολικός αριθμός όπλων που κατασχέθηκαν, στο πλαίσιο ποινικών αδικημάτων με μέσο τα όπλα, την τετραετία 2019 - 2022 είναι 8.629.

  • Το 2019 κατασχέθηκαν 2.221 όπλα,
  • Το 2020 κατασχέθηκαν 2.167 όπλα,
  • Το 2021 κατασχέθηκαν 2.316 όπλα ενώ
  • Για το πρώτο 9μηνο του 2022 κατασχέθηκαν ήδη 1.925 όπλα.

Ο Γιώργος Σταματόπουλος ιδιοκτήτης του οπλοπωλείου «ΕΛΛΑΣ» στην Ομόνοια, υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» την ανάγκη να απαγορευτεί άμεσα η πώληση όπλων μέσω ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο. Και αυτό διότι εκεί δεν μπορεί να υπάρξει έλεγχος στο ποιος προμηθεύεται τι και για ποιον λόγο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ