Ελλαδα

Φωτιά στο Μάτι: Αποζημίωση 300.000 ευρώ από το Δημόσιο για ψυχική οδύνη

Η απόφαση του Πρωτοδικείου που δικαιώνει τους συγγενείς θύματος

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στη φωτιά στο Μάτι έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι
Στη φωτιά στο Μάτι έχασαν τη ζωή τους 104 άνθρωποι © EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ

Φωτιά στο Μάτι - Αποζημίωση από το Δημόσιο, ύψους 300.000 ευρώ, σε συγγενείς θύματος

Σε συγγενείς θύματος στο Μάτι το Δημόσιο καλείται να πληρώσει αποζημίωση, σύμφωνα με δικαστική απόφαση, η οποία ανοίγει τον δρόμο για τη δικαίωση και άλλων οικογενειών που έχασαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα στη φονική πυρκαγιά.

Η αποζημίωση αφορά ψυχική οδύνη και θα την πάρουν πέντε συγγενείς θύματος της τραγωδίας στο Μάτι.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα στην εφημερίδα «Καθημερινή», το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών επιδίκασε ποσό που αγγίζει τις 300.000 ευρώ στα πέντε άτομα, τα οποία είχαν στραφεί με αγωγή κατά του Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Ραφήνας- Πικερμίου για τον θάνατο 77χρονης συγγενού τους στο Νέο Βουτζά.

Η ηλικιωμένη είχε επιχειρήσει να φύγει από το σπίτι της και να βρει τον σύζυγό της, ο οποίος περίμενε να την παραλάβει με το αυτοκίνητό του για να φύγουν από τη φωτιά στο Μάτι. Δυστυχώς, η φονική πυρκαγιά την πρόλαβε.

Δικαίωση συγγενών σε αγωγή κατά του Δημοσίου για τη φωτιά στο Μάτι - Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών έκρινε πως οι πυροσβεστικές δυνάμεις εκτίμησαν λανθασμένα την κατάσταση και παρέλειψαν να εισηγηθούν νωρίτερα την προληπτική απομάκρυνση κατοίκων του Νέου Βουτζά από τα σπίτια τους.

Την ίδια ώρα, απέρριψε τους ισχυρισμούς του Δημοσίου περί «ανωτέρας βίας», θεωρώντας πως δεν ελήφθησαν τα κατάλληλα μέτρα για την ασφάλεια των κατοίκων.

Η δικαστική απόφαση ελήφθη την ώρα που συγκλονίζουν οι καταθέσεις στη δίκη για τη φωτιά στο Μάτι, οι οποίες έρχονται να επιβεβαιώσουν το απόλυτο χάος που επικράτησε σε επιχειρησιακό επίπεδο την αποφράδα ημέρα της 23ης Ιουλίου 2018, όταν η φωτιά μπήκε στον αστικό ιστό και έκαψε ζωντανές ολόκληρες οικογένειες.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ