Ελλαδα

Απολογείται σήμερα ο αστυνομικός που πυροβόλησε τον 16χρονο στη Θεσσαλονίκη

Κάλεσμα των Ρομά μέσω TikTok για συγκέντρωση στο Δικαστικό Μέγαρο της πόλης

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Στιγμιότυπο από την καταδίωξη του 16χρονου από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη
Στιγμιότυπο από την καταδίωξη του 16χρονου από αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη © Screenshot/ ΕΡΤ

Θεσσαλονίκη: Στον ανακριτή απολογείται ο αστυνομικός που κατηγορείται ότι πυροβόλησε τον 16χρονο - Η υπερασπιστική του γραμμή

Ενώπιον του α' τακτικού ανακριτή Θεσσαλονίκης προκειμένου να απολογηθεί θα βρεθεί σήμερα, Παρασκευή (09/12), ο αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ που κατηγορείται ότι πυροβόλησε 16χρονο Ρομά κατά τη διάρκεια καταδίωξης στα Διαβατά τα ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας.

Σε βάρος του κατηγορούμενου αστυνομικού έχει ασκηθεί ποινική δίωξη από την εισαγγελέα πρωτοδικών Κυριακή Κλιάμπα για απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο (κακούργημα) και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωσης (πλημμέλημα).

Θα προσέλθει στον ανακριτή με βασική υπερασπιστική γραμμή ότι πυροβόλησε υπό συνθήκες νόμιμης άμυνας, λόγω του κινδύνου που διέτρεχαν προπορευόμενοι συνάδελφοί του. Χαρακτηριστικό της στάσης του είναι και όσα φέρεται να ανέφερε στην προανακριτική του κατάθεση: «Στόχευσα όσο μπορούσα να στοχεύσω χαμηλά και σε καμιά περίπτωση προς την πλευρά του οδηγού ή του συνοδηγού», είπε.

Ενόψει της απολογίας του αστυνομικού Ρομά προγραμματίζουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, ενώ κάλεσμα για συγκέντρωση απηύθυναν επίσης μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου.

Για την αποφυγή εντάσεων και επεισοδίων η αστυνομία σχεδιάζει ενισχυμένα μέτρα στην περιοχή. Κλειστή για τα οχήματα θα παραμείνει μέχρι το απόγευμα η οδός 26ης Οκτωβρίου, μπροστά στο Δικαστικό Μέγαρο.

Νέος κύκλος επεισοδίων σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 8/12, από ομάδες Ρομά, οι οποίες πυροβόλησαν κατά αστυνομικών, στη λεωφόρο Διυλιστηρίων στον Ασπρόπυργο, πιθανότατα με κυνηγετικό όπλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας άντρας της ΟΠΚΕ τραυματίστηκε ελαφρά από σκάγια στο πρόσωπο.

Παράλληλα ένταση επικρατούσε σε Μέγαρα και στο Σχιστό Κορυδαλλού. Οι Ρομά, διαμαρτυρόμενοι για τον πυροβολισμό του 16χρονου στη Θεσσαλονίκη, έκαιγαν κάδους σκουπιδιών και λάστιχα, ενώ στο σημείο έσπευσε η Πυροσβεστική.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, που είχε διακοπεί από το 39ο χιλιόμετρο έως το 42ο χιλιόμετρο και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην περιοχή των Μεγάρων.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cowqsnmzoqdl)

Πυροβολισμός 16χρονου: Σύλληψεις σε επιχειρήσεις της ΕΛ.ΑΣ σε Ζεφύρι και Ασπρόπυργο

Συνολικά επτά συλλήψεις και τέσσερις προσαγωγές έκαναν σήμερα οι αστυνομικοί σε επιχειρήσεις σε Ζεφύρι και Ασπρόπυργο. Οι έλεγχοι έγιναν στοχευμένα αλλά και σε σπίτια όπου πιστεύεται οτι ενδεχομένως να κρύβονται άτομα που καταζητούνται ή σχετίζονται με έκνομες ενέργειες.

Βρέθηκαν μικροποσότητες ναρκωτικών και αντικείμενα τα οποία εξετάζονται από τις αρχές.

Η επιχείρηση έγινε με αφορμή τα επεισόδια των τελευταίων ημερών μετά τον τραυματισμό του 16χρονου Κώστα, του ανήλικου Ρομά που -οδηγώντας χωρίς δίπλωμα- αφού έβαλε βενζίνη και έφυγε χωρίς να πληρώσει, προσπάθησε να αποφύγει τους αστυνομικούς που τον καταδίωξαν.

Ένας εκ των αστυνομικών της ΔΙΑΣ που τον καταδίωκε, τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε βαρύτατα στο κεφάλι και νοσηλεύεται έως σήμερα σε κρίσιμη κατάσταση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ