Ελλαδα

Κυβερνοασφάλεια: Απειλές και προστασία - Live η εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ

Από τις απειλές κατά της εθνικής ασφάλειας έως την προστασία των κινητών μας

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Απειλές και προστασία για οργανισμούς, επιχειρήσεις και ιδιώτες - Η εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη

Το επίκαιρο θέμα της κυβερνοασφάλειας, των απειλών και της προστασίας από αυτές είναι το αντικείμενο της εκδήλωσης που διοργανώνει το ΔΙΚΤΥΟ για την Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη σήμερα, Δευτέρα (05/12) στις 18:00, στην αίθουσα Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ).

Μπορεί η πρώτη «κυβερνοεπίθεση» να σημειώθηκε το 1971, όταν ο Bob Thomas, ερευνητής στον οργανισμό Advanced Research Projects Agency (ARPA), ανέπτυξε ένα πρόγραμμα –όχι και τόσο κακόβουλο τελικά– με την επωνυμία Creeper που είχε τη δυνατότητα να αυτοαναπαράγεται στο τότε δίκτυο ARPANET, πρόγονο του INTERNET, και απλώς να αφήνει το μήνυμα: «I’M THE CREEPER; CATCH ME IF YOU CAN», έκτοτε όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι.
Πλέον βρισκόμαστε στο σημείο να συζητάμε για cybercrime, υβριδικούς πολέμους που περιλαμβάνουν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον οργανισμών και δημόσιων υπηρεσιών, αλλά και παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων.

Τι είναι η κυβερνοασφάλεια;

Ο όρος κυβερνοασφάλεια αναφέρεται στο σύνολο των τεχνολογιών, διαδικασιών και πρακτικών με στόχο την προστασία των τηλεπικοινωνιακών δικτύων, των ψηφιακών συσκευών, των λογισμικών προγραμμάτων (software) και των αποθηκευμένων δεδομένων από επιθέσεις με στόχο την καταστροφή ή παράνομη άντληση πληροφορίας. Με άλλα λόγια, πρόκειται για την ασφάλεια που αφορά τις τεχνολογίες πληροφορίας.

Η κυβερνοασφάλεια είναι θεμελιώδους σημασίας για τη δημοκρατική λειτουργία ενός κράτους δεδομένου ότι οι κυβερνήσεις, ο στρατός, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες, οι δομές υγείας και όλοι οι οργανισμοί κοινής ωφελείας, καθημερινά συλλέγουν, αποθηκεύουν και επεξεργάζονται τεράστιες ποσότητες δεδομένων με ιδιαίτερα ευαίσθητη πληροφοριακή αξία.

Οι πληροφορίες αυτές μπορεί να αφορούν προσωπικά δεδομένα, δεδομένα πνευματικής ιδιοκτησίας, δεδομένα σχετικά με την εθνική κυριαρχία και άμυνα, δεδομένα χρηματοοικονομικής φύσεως και διάφορους άλλους τύπους δεδομένων, των οποίων η παράνομη και μη εξουσιοδοτημένη χρήση μπορεί να έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες ως άτομα, στην κοινωνία αλλά και στο ίδιο το κράτος.

Η ομιλητές στην εκδήλωση του ΔΙΚΤΥΟΥ θα αναλύσουν τι ακριβώς συμβαίνει σε ό,τι αφορά τις απειλές, πώς μπορούμε να προστατευτούμε και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ευρώπη και η Ελλάδα για την κυβερνοασφάλεια.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την εκδήλωση:
  • Κυβερνοασφάλεια: Απειλές και προστασία - Eθνική ασφάλεια, ασφάλεια οργανισμών και επιχειρήσεων, ασφάλεια της ιδιωτικότητας, και των υπολογιστών μας - κινητών
  • Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου ώρα 18:00
  • Στην αίθουσα Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων (ΛΑΕΔ)
  • Ομιλητές:
  1. Δημήτρης Γκρίτζαλης, Καθηγητής Κυβερνοασφάλειας & Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ασφάλεια & Ανάπτυξη Πληροφοριακών Συστημάτων - Τμήμα Πληροφορικής, Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
  2. Δημήτρης Κυριαζάνος, Εντεταλμένος Ερευνητής, Ινστιτούτο Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών, Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος»
  3. Σπυρίδων Παπαγεωργίου, Πλοίαρχος (Μ) ΠΝ - Διευθυντής Διεύθυνσης Κυβερνοάμυνας ΓΕΕΘΑ, Διευθυντής CSIRT (Computer Security Incident Response Team)
  4. Γεώργιος Πατσής, Διευθύνων Σύμβουλος, Συνιδρυτής, OBRELA Security Industries Μέλος του CREST EU Council

Η συζήτηση μεταδίδεται live μέσω του Facebook (toDIKTIO) και του καναλιού στο YOUTUBE (TO DIKTIO). Παρακολουθήστε την εκδήλωση live: