Ελλαδα

Διπλός σεισμός στην Εύβοια - Αισθητός και στην Αττική

Με απόσταση μερικών λεπτών οι δονήσεις - Οι εκτιμήσεις του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνεχίζεται ο «χορός» των ρίχτερ στην Εύβοια - Νέος σεισμός μεγέθους 3,9 Ρίχτερ το Σάββατο: Ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα δεύτερη δόνηση.
Με διαφορά λίγων λεπτών δύο σεισμοί έπληξαν την Εύβοια © Eurokinissi/Βασίλης Βερβερίδης

Συνεχίζεται ο «χορός» των ρίχτερ στην Εύβοια - Νέος σεισμός μεγέθους 3,9 Ρίχτερ το Σάββατο: Ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα δεύτερη δόνηση.

Δύο σεισμικές δονήσεις με διαφορά 16 λεπτών, μεγέθους 3,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ αμφότερες, σημειώθηκαν στις 12:35 και στις 12:51 στους Ζάρακες στη νότια Εύβοια, σύμφωνα με εκτίμηση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Το επίκεντρο των σεισμικών δονήσεων εντοπίζεται 8 χιλιόμετρα ανατολικά - νοτιοανατολικά των Ζαράκων, όπου καταγράφεται έξαρση της σεισμικής δραστηριότητας τις τελευταίες ημέρες.

Οι σεισμικές δονήσεις στην Εύβοια έγιναν αισθητές και στην Αττική.

Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και για τους δύο σεισμούς, το εστιακό βάθος της πρώτης σεισμικής δόνησης στην Εύβοια ήταν 9,7 χιλιόμετρα, ενώ της δεύτερης 9,5 χιλιόμετρα.

Διπλός σεισμός στην Εύβοια - Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος δηλώνει ότι δεν αξιολογήθηκε σωστά η δραστηριότητα

Το γεγονός ότι η επιστημονική κοινότητα δεν είχε αξιολογήσει σωστά τη σεισμική δραστηριότητα στη νότια Εύβοια, η οποία είχε αρχίσει ένα μήνα πριν από τη διπλή δόνηση της Τρίτης 29/11, παραδέχτηκε ο σεισμολόγος και μέλος της Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος

Σε συνέντευξή του την Τετάρτη στον ΣΚΑΪ, ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι η σεισμική δραστηριότητα άρχισε στην περιοχή από τις 25 Οκτωβρίου, ωστόσο δεν την είχαν αξιολογήσει όπως έπρεπε οι σεισμολόγοι.

Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα πως ο σεισμός των 5 Ρίχτερ το βράδυ της Τρίτης ήταν ο κύριος. Ωστόσο δεν πιστεύει ότι ένας νέος σεισμός θα μπορεί να είναι πολύ πάνω από τα 5 Ρίχτερ.

«Υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα που προκύπτει από συγκεκριμένους επιστημονικούς λόγους. Πρώτον, δεν έχουμε πλήρη γνώση της περιοχής, δεν έχουμε καλή γνώση του ρήγματος, δεν γνωρίζουμε στο παρελθόν αν έχουν γίνει ισχυροί σεισμοί στην περιοχή και αυτό δε βοηθάει τις εκτιμήσεις. Δεύτερον, η σεισμική δραστηριότητα στη συγκεκριμένη περιοχή ξεκίνησε στις 25 Οκτωβρίου με πάρα πολλούς μικρούς σεισμούς και αυτό δυστυχώς δεν αξιολογήθηκε κατάλληλα από την κοινότητα, βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Και αυτοί οι πολύ μικροί σεισμοί μεταφέρουν πολύτιμες πληροφορίες προς εμάς. Χρειαζόμαστε λοιπόν χρόνο για να δούμε όλα αυτά τα στοιχεία και με ένα πνεύμα συνεννόησης. Επανέλαβα πολλές φορές ότι αυτή η Πολιτεία έχει όργανα τα οποία είναι εντεταλμένα ακριβώς να φέρνουν μέσω των επιτροπών τους κοντά τους επιστήμονες και να συζητούν».

Σχετικά με το ενδεχόμενο πιο ισχυρού σεισμού, ο σεισμολόγος είπε ότι «έχουμε δύο ενδεχόμενα. Ή ήταν ο κύριος σεισμός και έχει περάσει ο μεγάλος κίνδυνος, ή μπορεί να μην ήταν ο κύριος και να γίνει κι ένας κάπως μεγαλύτερος. Συμφωνώ με τον κ. Λέκκα, ότι δεν φαίνεται να έχει δυναμικό η περιοχή για να μας πάει στο εξάρι ή το εξαμισάρι, έχουμε ατελή γνώση για την περιοχή αλλά δεν μπορεί να δώσει τόσο μεγάλο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ