Κοσμος

Πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο: «Επικίνδυνη» απόφαση - Θα συνεχίσει να βρίσκει αγοραστές, δηλώνει η Μόσχα

Η πρώτη αντίδραση του Κρεμλίνου μετά την κοινή απόφαση Ε.Ε., G7 και Αυστραλίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Επικίνδυνη» χαρακτηρίζει η Μόσχα την απόφαση της Δύσης για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου - Δηλώνει πως θα συνεχίσει να βρίσκει αγοραστές.
Πετρέλαιο: Αντιδρά η Μόσχα στην επιβολή πλαφόν που συμφωνήθηκε από Ε.Ε., G7 και Αυστραλία © Unsplash

«Επικίνδυνη» χαρακτηρίζει η Μόσχα την απόφαση της Δύσης για επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου - Δηλώνει πως θα συνεχίσει να βρίσκει αγοραστές.

Η Ρωσία δηλώνει ότι θα συνεχίσει να βρίσκει αγοραστές για το πετρέλαιό της, παρά την, όπως χαρακτηρίζει, «επικίνδυνη» προσπάθεια των δυτικών κυβερνήσεων να θεσπίσουν ανώτατο όριο τιμών στις εξαγωγές της.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και υψηλόβαθμοι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν προειδοποιήσει επανειλημμένα ότι η Μόσχα δεν θα πουλά πετρέλαιο στις χώρες που θα υιοθετήσουν το πλαφόν.

Σε ανάρτησή της στο Telegram η ρωσική πρεσβεία στις ΗΠΑ επέκρινε «την αναδιαμόρφωση» των αρχών της ελεύθερης αγοράς και επανέλαβε ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να έχει ζήτηση παρά τις κυρώσεις.

«Τέτοιου είδους βήματα αναπόφευκτα θα έχουν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η αβεβαιότητα και να το κόστος των πρώτων υλών για τους καταναλωτές», πρόσθεσε.

«Ανεξάρτητα από το τρέχον φλερτ με το επικίνδυνο και παράνομο εργαλείο (σ.σ. του πλαφόν), είμαστε πεπεισμένοι ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα εξακολουθήσει να έχει ζήτηση», κατέληξε η ρωσική πρεσβεία.

Ρωσικό πετρέλαιο - Πώς θα λειτουργήσει το πλαφόν

Την Παρασκευή, η Ε.Ε., η G7 και η Αυστραλία κατέληξαν σε συμφωνία για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου στα 60 δολάρια το βαρέλι.

Στόχος είναι να περιοριστούν τα έσοδα της Μόσχας και κατά συνέπεια η ικανότητά της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο εναντίον της Ουκρανίας.

Η τιμή που ορίστηκε είναι αρκετά υψηλή ώστε η Ρωσία να έχει συμφέρον να εξακολουθήσει να τους πουλά πετρέλαιο, αλλά είναι μικρότερη από την τρέχουσα τιμή αγοράς προκειμένου να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας.

Ο μηχανισμός αυτός θα τεθεί σε ισχύ τη Δευτέρα «ή λίγο αργότερα», διευκρίνισαν η G7 και η Αυστραλία. Εξάλλου τη Δευτέρα τίθεται σε εφαρμογή το εμπάργκο που έχει επιβάλει η Ε,Ε, στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται διά θαλάσσης.

Μόνο το πετρέλαιο που πουλά η Ρωσία με τιμή ίση ή χαμηλότερη των 60 δολαρίων θα μπορεί να εξάγεται. Πάνω από αυτό το όριο οι εταιρείες θα απαγορεύεται να προσφέρουν υπηρεσίες που αφορούν τις θαλάσσιες μεταφορές (ναύλα, ασφάλιση κτλ.).

Το πλαφόν στο ρωσικό αργό πετρέλαιο που μεταφέρεται μέσω θαλάσσης θα πρέπει να μειωθεί στα 30 δολάρια το βαρέλι προκειμένου να πληγεί περισσότερο η οικονομία της Ρωσίας, εκτίμησε από την πλευρά του ανώτερο στέλεχος της προεδρίας της Ουκρανίας.

(Με πληροφορίες του Reuters)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.