Ελλαδα

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2022: Το Athens Checkpoint στην πλατεία Μοναστηρακίου

Η εξέταση για HIV γίνεται ανώδυνα με ένα απλό τσίμπημα στο δάχτυλο

efterpi-mouzakiti.jpg
Ευτέρπη Μουζακίτη
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2022: Το Athens Checkpoint στην πλατεία Μοναστηρακίου
© Ευτέρπη Μουζακίτη / Athens Voice

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS: Δωρεάν τεστ και ενημέρωση για τον HIV από το Athens Checkpoint στην πλατεία Μοναστηρακίου

Zero Stigma. Μια θάλασσα από κόκκινο έχει πλημμυρίσει την πλατεία Μοναστηρακίου. Η ώρα είναι λίγο μετά τις 11 το πρωί και άνθρωποι όλων των ηλικιών έχουν ένα μήνυμα να μας δώσουν. Το γράφουν στα μπουφάν τους και το συνοδεύουν με το κλασσικό κόκκινο κορδελάκι, το διεθνές σύμβολο των εκστρατειών κατά του AIDS, ένα σύμβολο αγώνα για την ευαισθητοποίηση του κόσμου. Οι περαστικοί ενημερώνονται με ενδιαφέρον από την ομάδα του Athens Checkpoint, που έχει δώσει το καθιερωμένο ραντεβού της στο κέντρο της Αθήνας με αφορμή την 1η Δεκεμβρίου, την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

«Είναι η τρίτη φορά που εξετάζομαι. Το κάνω για να νιώθω ασφαλής, για να γνωρίζω αν έχω κάτι και να μην το μεταφέρω σε κάποιο άλλο άτομο. Είναι ανώδυνο, θα συμβούλευα τον κόσμο που περνάει να κάνει ένα check» λέει ο Βασίλης Γλυνάτσης, μετά την δωρεάν εξέταση για τον HIV που έκανε στο Checkpoint στην πλατεία Μοναστηρακίου.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2022: Το Athens Checkpoint στην πλατεία Μοναστηρακίου
© Ευτέρπη Μουζακίτη / Athens Voice

«Αν θες να μάθεις, βάζεις δάχτυλο. Το test HIV γίνεται με τον ίδιο τρόπο. Γιατί με ένα απλό τσίμπημα στο δάχτυλο, μπορείς να εξεταστείς, να ενημερωθείς για τον HIV και να συνεχίσεις κανονικά την ζωή σου». Αυτό είναι το μήνυμα της φετινής καμπάνιας, μιας πρωτοβουλίας της Θετικής Φωνής, της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS και της Gilead. Και είναι έτσι ακριβώς. Η εξέταση γίνεται με ένα απλό τσίμπημα στο δάχτυλο, το αποτέλεσμα βγαίνει γρήγορα, είναι εμπιστευτικό, μιας και δεν χρειάζεται να δώσει ο εξεταζόμενος τα στοιχεία του και είναι δωρεάν.  Σε περίπτωση θετικής διάγνωσης, οι υπεύθυνοι και ειδικοί προγραμματίζουν στο άτομο μια επίσκεψη σε νοσοκομείο, για να μπορέσει να έχει την κατάλληλη περίθαλψη.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS 2022: Το Athens Checkpoint στην πλατεία Μοναστηρακίου

Εκτός από την εξέταση, από το πρωί οι εθελοντές ενημερώνουν τους περαστικούς για τους τρόπους πρόληψης και μετάδοσης της HIV, μοιράζουν ενημερωτικό υλικό και μέσα προφύλαξης. Σημαντική βαρύτητα δίνεται και στην εξάλειψη του κοινωνικού στίγματος, στην κατανόηση δηλαδή ότι ένας οροθετικός άνθρωπος μπορεί να ζήσει χωρίς να μεταδίδει τον ιό. Η πρόοδος της επιστήμης έχει καταστήσει πλέον την HIV λοίμωξη μια χρόνια, διαχειρίσιμη κατάσταση. Για τα άτομα που λαμβάνουν την αγωγή τους, ο ιός δεν αποτελεί απειλή, ζουν με αυτόν χωρίς να μεταδίδουν και χωρίς να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους.

Περίπου 1 στους 5 που ζουν με HIV δεν το γνωρίζουν. Η διάγνωση του ιού όμως και η τήρηση της αντιρετροϊκής θεραπείας οδηγούν σε μη ανιχνεύσιμο ιικό φορτίο στο αίμα του οροθετικού για έξι μήνες, που σημαίνει πως είναι μηδαμινό το ρίσκο μετάδοσης του HIV σε σεξουαλικό σύντροφο.

Αν και οι παγκόσμιες προσπάθειες της επιστημονικής κοινότητας στοχεύουν στο οριστικό τέλος της επιδημίας του HIV, με τον στόχο του UNAIDS για το 2030 είναι να γνωρίζουν όλα τα οροθετικά άτομα το status τους, τα επιδημιολογικά δεδομένα αποτυπώνουν μια διαφορετική πραγματικότητα. Το UNAIDS κατέγραψε 1,5 εκατομμύρια νέες HIV λοιμώξεις πέρυσι - 1 εκατομμύριο περισσότερες από τον παγκόσμιο στόχο των 500.000 - και περίπου 650.000 θανάτους από ασθένειες που σχετίζονται με το AIDS.  Στην Ελλάδα, από την αρχή του έτους μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου του 2022, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε 430 νέα περιστατικά HIV λοίμωξης, αριθμός που φαίνεται να κυμαίνεται σε χαμηλότερα επίπεδα συγκριτικά με εκείνους των 11 προηγούμενων ετών τα αντίστοιχα χρονικά διαστήματα.

«Είναι ημέρα αφιερωμένη σε όσες και όσους χάθηκαν τις τέσσερις τελευταίες δεκαετίες λόγω του AIDS, αλλά συνεχίζει να είναι και ημέρα διεκδίκησης για όλους όσοι και όσες είμαστε εδώ και συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την καθολική πρόσβαση στην πρόληψη και τη θεραπεία και ίσα δικαιώματα στην εργασία, στις σχέσεις, στην οικογένεια, στην κοινωνία» αναφέρει σχετικά με την ημέρα η Θετική Φωνή.

Το Checkpoint λειτουργεί σε Αθήνα (Πιττάκη 4) και Θεσσαλονίκη και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να κλείσουν ραντεβού είτε καλώντας στα τηλέφωνα 210 3310400 και 2310 282284 είτε διαδικτυακά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ