Ελλαδα

Αιχμές Γεράσιμου Παπαδόπουλου σε Τσελέντη: Έχουμε μια σεισμολογική Ραφαέλα Καρρά

Aφορμή η πρόβλεψη για σεισμό στις Αλκυονίδες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ξεφεύγει η κόντρα σεισμολόγων – Πως αποκάλεσε ο Παπαδόπουλος τον Τσελέντη – ΒΙΝΤΕΟ
O Γεράσιμος Παπαδόπουλος (αριστερά) και ο Άκης Τσελέντης (δεξιά)

Κόντρα Παπαδόπουλου - Τσέλεντη με αφορμή την πρόβλεψη για σεισμό στις Αλκυονίδες 

Συνέχεια στην κόντρα με τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Άκη Τσελέντη, έδωσε σήμερα Πέμπτη ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Μιλώντας στο Mega, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος είπε: «Δεν είναι κακό να ανησυχούμε για τις Αλκυονίδες, είναι κακό να λέμε ότι ανησυχούμε και ότι δεν μπορούμε να κοιμηθούμε. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει κανένα νεότερο στοιχείο από αυτά που γνωρίζουμε τα τελευταία χρόνια, είναι κακό αν ανησυχούμε και να το λέμε δημόσια, χωρίς καμία προηγούμενη επιστημονική συζήτηση, μέσα σε φορείς που μπορεί να συζητηθεί, όταν έχουμε ανοιχτή την πληγή στη διεγερμένη περιοχή της Εύβοιας που βρίσκεται σε απόσταση βολής από την Αττική». Και πρόσθεσε: «Εγώ είμαι παλιός και θυμάμαι τη Ραφαέλα Καρά. Μια ωραία, ψηλή, ξανθιά τραγουδίστρια. Είχε βγάλει ένα ποτ-πουρί με όλα τα “όπλα” της τα τραγουδιστικά. Τώρα, λοιπόν, έχουμε μια σεισμολογική Ραφαέλα Καρά, που βάζει μέσα στο καλάθι του ποτ-πουρί όλα τα όπλα τα επιστημονικά, για να μπορέσουμε να πούμε το γνωστό, σε εντελώς ακατάλληλο χρόνο».

Υπενθυμίζεται πως χθες μιλώντας στο Mega για τους σεισμούς στην Εύβοια, που έχουν ταρακουνήσει κι άλλες περιοχές, ο κ. Παπαδόπουλος, αν και δεν ανέφερε το όνομά του, αναφέρθηκε στον Άκη Τσελέντη, σημειώνοντας: «Δεν νομίζω πως όταν μια περιοχή βρίσκεται σε διέγερση είναι η κατάλληλη στιγμή για να αρχίσουμε, ορισμένοι από εμάς, να λέμε ότι δεν κοιμόμαστε το βράδυ ή ότι μπορεί να περιμένουμε σεισμούς σε άλλη περιοχή της χώρας. Δεν νομίζω ότι αυτό συνιστά υπευθυνότητα. Δεν νομίζω ότι είναι υπεύθυνη αυτή η στάση».

Ο Άκης Τσελέντης έδωσε τη δική του απάντηση: «Επιτρέψτε μου, επειδή εγώ δεν αφήνω τίποτα να πέσει κάτω, πρέπει να μιλήσω λίγο επί του προσωπικού. Πριν από λίγο ο κ. Παπαδόπουλος μου επετέθη δημόσια. Τι να κάνουμε, αυτή η καρέκλα έχει καρφιά, αλλά για να την πάρεις πρέπει να σε εξετάσει μια διεθνής επιτροπή. Τι να κάνουμε, εγώ την πήρα. Δεν υπάρχει λόγος για εμπάθειες».

Άκης Τσελέντης: Έχω χάσει τον ύπνο μου με τις Αλκυονίδες – Περιμένω σεισμό κοντά στα 6 ρίχτερ σε βάθος 5ετίας

Ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών χτύπησε χθες τον κώδωνα του κινδύνου για την περιοχή των Αλκυονίδων. Μάλιστα, είπε χαρακτηριστικά «με τις Αλκυονίδες πραγματικά έχω χάσει τον ύπνο μου, γιατί έχει μαζέψει πάρα πολύ σεισμική ενέργεια».

«Κάποια στιγμή είναι γεγονός ότι θα κάνει κάποιο σεισμό εκεί κάτω και επειδή τα χαρακτηριστικά της σεισμικής δράσης εκεί πέρα επηρεάζουν σίγουρα και την Αθήνα, έχουμε βάλει ένα πολύ πυκνό δίκτυο σεισμογράφων στην περιοχή, έχουμε μάλιστα πάρει και με την υποστήριξη της Motor Oil Hellas και έχουμε βάλει και επιπλέον 25 σταθμούς. Έχουμε βάλει και σταθμούς ανίχνευσης ραδονίου. Το ραδόνιο είναι ένα αέριο το οποίο βγαίνει πριν από μεγάλους σεισμούς και πιστεύουμε ότι θα δούμε αν είναι να γίνει κάτι έγκαιρα. Πάντως οι Αλκυονίδες είναι μια περιοχή από τις πολύ επικίνδυνες σεισμικά. Το περιμένω μέσα σε 5 χρόνια ότι θα γίνει κάτι εκεί και θέλει πολύ προσοχή» προσέθεσε ο κ. Τσελέντης, ενώ έκανε λόγο και για σεισμό της τάξης των 6 βαθμών. «Γι΄ αυτό φοβάμαι. Παράλληλα παρακολουθούμε εκτός από τη σεισμικότητα και άλλα φαινόμενα, παρακολουθούμε μέσω δορυφόρων την εδαφική παραμόρφωση, που είναι αρκετά εκατοστά. Όλα αυτά τα πράγματα δείχνουν ότι θέλει πολύ προσοχή συγκεκριμένη περιοχή και κυρίως γιατί όταν ενεργοποιηθεί ο ανατολικός Κορινθιακός επηρεάζει σίγουρα και την Αθήνα» συμπλήρωσε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ