Ελλαδα

Απάτη με δήθεν επιστροφή φόρου από την ΑΑΔΕ - Προσοχή στο κακόβουλο λογισμικό

Τι να μην κάνετε - Αναλυτικές οδηγίες

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
aade

Επιστροφή φόρου από την ΑΑΔΕ - Η απάτη με το κακόβουλο λογισμικό

Η ΑΑΔΕ προειδοποιεί με σημερινή της ανακοίνωση (29/11) τους φορολογούμενους για απάτη μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, η οποία αφορά δήθεν επιστροφή φόρου από την Εφορία.

Η ΑΑΔΕ καλεί τους πολίτες να διαγράψουν άμεσα το e-mail και σε καμία περίπτωση να μην πατήσουν προτεινόμενο link ή ανοίξουν κάποιο συνημμένο αρχείο, καθώς υπάρχει κίνδυνος ο υπολογιστής τους να μολυνθεί από κακόβουλο λογισμικό. Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση από την ΑΑΔΕ:

«Αγαπητή Κυρία/Αγαπητέ Κύριε, Παρακαλούμε λάβετε υπόψη ότι συνεχίζονται οι κακόβουλες ενέργειες παραπλανητικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, με παραποίηση λογοτύπων της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov.gr, που αναγράφουν ότι η Εφορία σας ενημερώνει πως δικαιούστε επιστροφή φόρου και σας προτρέπουν "να κάνετε κλικ για να υποβάλετε αίτηση επιστροφής".

» Εφιστούμε εκ νέου την ιδιαίτερη προσοχή σας, καθώς πρόκειται για απόπειρα εξαπάτησης μέσω παραποίησης εικόνας και στοιχείων.

» Για την προστασία σας:

  • ΜΗΝ επιλέξετε τυχόν προτεινόμενο σύνδεσμο (link)
  • ΜΗΝ ανοίξετε κανένα συνημμένο αρχείο του μηνύματος.

» Διαγράψετε ΑΜΕΣΩΣ το μήνυμα, καθώς είναι πλαστό και περιέχει κακόβουλο περιεχόμενο.

» Χαρακτηριστικό της απόπειρας εξαπάτησης είναι η παραλλαγή των μηνυμάτων και, σε ορισμένες περιπτώσεις, εμφανή λάθη στη χρήση της ελληνικής γλώσσας.

» Επίσης, στις περιπτώσεις εξαπάτησης μέσω mail, ενώ το μήνυμα φαίνεται να αποστέλλεται από κρατική υπηρεσία (πχ. από @aade.gr ή @gov.gr), ο πραγματικός αποστολέας είναι άγνωστη ηλεκτρονική διεύθυνση, συνήθως στην αλλοδαπή.

» Συνιστούμε να είστε επιφυλακτικοί και να ελέγχετε με πολλή προσοχή παρόμοια παραπλανητικά μηνύματα ή sms που τυχόν λάβετε στο μέλλον. Σας ευχαριστούμε για τον χρόνο και τη συνεργασία σας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ