Ελλαδα

Δωρεάν για συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού το προληπτικό φάρμακο για τον HIV

Δύο οι τρόποι λήψης - Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας

63834-643587.jpg
Βασίλης Βενιζέλος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φάρμακο
© Unsplash/ Elsa Olofsson

HIV/AIDS: Πώς θα χορηγούνται τα προληπτικά φάρμακα - Όσα ισχύουν

Δωρεάν, σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, θα διατίθενται προληπτικά φάρμακα για τον ιό HIV όπως ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, η συγκεκριμένη ανακοίνωση του οποίου ανακούφισε και ενθουσίασε ένα μεγάλο μέρος των συμπολιτών μας.

«Σε αυτή τη φάση δημιουργούμε τις κατηγορίες, τις οποίες θα αποζημιώνει πλήρως ο ΕΟΠΥΥ και παράλληλα θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο σε όσους δεν έχουν ενδείξεις, να μπορούν να το λαμβάνουν ως προληπτικό μέτρο», δήλωσε ο Θάνος Πλεύρης, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης με θέμα «Γιατί prep. Η σημασία της πρόληψης για την αντιμετώπιση του HIV», η οποία πραγματοποιήθηκε στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή».

Αυτό σημαίνει ότι πολίτες θα μπορούν να λάβουν την αγωγή δωρεάν, ενώ άλλοι θα την πληρώνουν είτε από την τσέπη τους είτε με μικρή συμμετοχή.

«Πρόκειται για αυτονόητα πράγματα κοινής λογικής και είναι ντροπή για την πολιτεία που δεν το είχε κάνει μέχρι τώρα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», Νίκος Δέδες, είπε ότι υπάρχουν δύο τρόποι λήψης της προφυλακτικής αγωγής.

Η πρώτη αφορά την καθημερινή λήψη ενός χαπιού, ενώ η δεύτερη τη λήψη πριν την σεξουαλική επαφή. Σε αυτή το άτομο λαμβάνει δύο χάπια από 2 έως 24 ώρες πριν την σεξουαλική επαφή και εν συνεχεία. Παρόλο που ο πρώτος τρόπος λήψης έχει μελετηθεί περισσότερο και οι δύο δείχνουν να είναι αποτελεσματικοί στην πρόληψη της μετάδοσης του ιό HIV.

Παράλληλα, όσοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον για να πάρουν τα φάρμακα, θα περνούν από αξιολόγηση από ειδικούς γιατρούς.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ