Ελλαδα

Η Ελλάδα εγκρίνει τη χρήση του PrEP - Σημαντικό όπλο στη μάχη κατά του HIV

Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας: «Απόλυτα ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματική»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έρχεται και στην Ελλάδα η προφυλακτική αγωγή PrEp κατά του HIV και στην Ελλάδα – Με νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.
Κλείνει ένα σημαντικό κενό στην προσπάθεια ελέγχου της εξάπλωσης του ιού HIV © Unsplash

Έρχεται και στην Ελλάδα η προφυλακτική αγωγή PrEp κατά του HIV - Χαιρετίζει την τροπολογία του υπουργείου Υγείας ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας.

Η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα προς την εφαρμογή εθνικής στρατηγικής για τα δικαιώματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, με την εισαγωγή δωρεάν πρωτοποριακών φαρμάκων πρόληψης του HIV.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ του Bloomberg, το νομοθετικό σώμα ενέκρινε την επίσημη χρήση προφυλακτικών φαρμάκων πριν από την έκθεση, κοινώς PrEP, σε ψηφοφορία αργά την Πέμπτη, καθώς η κυβέρνηση εστιάζει στην πρόληψη της μόλυνσης από τον ιό HIV και όχι μόνο στη θεραπεία του ιού.

Το PrEP είναι πολύ αποτελεσματικό στην πρόληψη του HIV όταν λαμβάνεται όπως συνταγογραφείται. Είναι ένα ουσιαστικό στοιχείο στη «συνδυαστική πρόληψη» που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου βιώσιμης ανάπτυξης για τερματισμό της επιδημίας του AIDS έως το 2030, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, έναν οργανισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι ακτιβιστές καλούσαν εδώ και καιρό την κυβέρνηση να διαθέσει ελεύθερα το PrEP, υποστηρίζοντας ότι η συμπερίληψή του στην πολιτική προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης θα βοηθούσε επίσης στην καταπολέμηση του στίγματος.

«Μία από τις πιο σημαντικές διαστάσεις της προκατάληψης και των θεσμοθετημένων διακρίσεων κατά των LGBTI+ ατόμων έχει να κάνει με τον HIV», δήλωσε εκπρόσωπος της Positive Voice, ένωσης οροθετικών στην Ελλάδα.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μια σειρά από πρωτοβουλίες προληπτικής υγειονομικής περίθαλψης, όπως πολιτικές ώθησης για μαστογραφίες. Αλλά το PrEP είναι επίσης μέρος της εθνικής στρατηγικής LGBTQ, δήλωσε ο Αλέξης Πατέλης, Επικεφαλής Οικονομικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Οι ιδιαιτερότητες της διανομής και οι ιατρικές οδηγίες θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση, είπε.

Ο πρωθυπουργός διόρισε πέρυσι μια επιτροπή για τη σύνταξη εθνικής στρατηγικής για τη βελτίωση των δικαιωμάτων LGBTQ+ και έχει εισαγάγει μια σειρά μεταρρυθμίσεων από τότε, συμπεριλαμβανομένης της άδειας σε ομοφυλόφιλους άνδρες να κάνουν αιμοδοσίες και της απαγόρευσης των επεμβάσεων ομαλοποίησης του σεξ σε παιδιά.

«Προτεραιότητα είναι η διασφάλιση της υγείας όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι πιο ευάλωτοι», δηλώνει στο δημοσίευμα του Bloomberk ο Αλέξης Πατέλης. «Τα στοιχεία από το εξωτερικό δείχνουν ότι οι προληπτικές πολιτικές γενικά, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης του PrEP, είναι επίσης μια οικονομικά αποδοτική προσέγγιση».

Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας: «Απόλυτα ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματική»

Ο Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή» χαιρετίζει την πρωτοβουλία του υπουργείου Υγείας, αναφορικά με την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή, με την οποία θεσπίζεται η διάθεση της προφυλακτικής αγωγής για τον HIV, PrEP (Pre-Exposure Prophylaxis), στην Ελλάδα, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα του Συλλόγου μας, αλλά και της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

H PrEP είναι αγωγή με χάπια που λαμβάνεται είτε καθημερινά είτε πριν και μετά από κάποια σεξουαλική επαφή σε συγκεκριμένη δοσολογία, και παρέχει - για όσο διαρκεί η λήψη της - πλήρη προστασία απέναντι στον ιό, αποτρέποντας την μετάδοσή του σε οροαρνητικά στον HIV άτομα. Η προληπτική αγωγή έχει εγκριθεί από το 2016 από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και διατίθεται επί σειρά ετών μεταξύ άλλων στην Πορτογαλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, με εντυπωσιακά αποτελέσματα ως προς την μείωση των νέων μολύνσεων HIV.

Το 2017-2018 η Θετική Φωνή, τα Κέντρα Πρόληψης και Σεξουαλικής Υγείας Checkpoint και το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Λαϊκό», υπό την εποπτεία της Δρ. Μήνας Ψυχογιού, υλοποίησαν σχετικό ερευνητικό πρόγραμμα, πιέζοντας προς την ίδια κατεύθυνση. Μετά απο διαχρονικά αιτήματα του Συλλόγου για δωρεάν διάθεση της PrEP, και πολλαπλές εξαγγελίες και καθυστερήσεις, με την πρωτοβουλία του Υπουργού Υγείας, κ. Αθανάσιου Πλεύρη, παρέχεται πλέον η πρόσβαση στο πιο αποτελεσματικό όπλο στη φαρέτρα της καταπολέμησης του HIV/AIDS.

Όπως έχει αποδειχθεί από πολλές κλινικές δοκιμές, καθώς και από την πολυετή πλέον χορήγηση της PrEP σε πολλά κράτη, η συγκεκριμένη αγωγή είναι απόλυτα ασφαλής και εξαιρετικά αποτελεσματική στην αποτροπή της έκθεσης στον HIV και, κατ’ επέκταση, στην μείωση των νέων μολύνσεων.

Με τη θέσπιση αυτή υλοποιείται ακόμα μία από τις προτάσεις της Έκθεσης της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+. Μία από τις σημαντικότερες διαστάσεις των προκαταλήψεων και των θεσμοποιημένων διακρίσεων έναντι των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων έχει να κάνει με τον HIV. Η PrEP ενδείκνυται για συνταγογράφηση και αποζημίωση σε άτομα που έχουν υψηλό ρίσκο σεξουαλικής έκθεσης στον HIV. Ένας από τους πληθυσμούς αυτούς, που πλήττεται δυσανάλογα από τον ιό, είναι οι άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες (ΑΣΑ). Η χορήγηση της αγωγής, λοιπόν, έχει ιδιαίτερη - ιατρική και κοινωνική - σημασία και θα συμβάλει στην καταπολέμηση του στίγματος που υφίσταται ο εν λόγω πληθυσμός .

Ταυτόχρονα, η διαθεσιμότητα της PrEP αποτελεί μια επιπλέον δυνατότητα προφύλαξης και μετατοπίζει το κέντρο βάρους στην πρόληψη, αντί για τη θεραπεία, όπως ενδείκνυται για όλα τα ζητήματα δημόσιας υγείας.

Η Θετική Φωνή εκφράζει τη βαθύτατη ικανοποίηση της για την εξέλιξη αυτή, η οποία ήταν μια υπόσχεση χρόνων, την οποία μέχρι τώρα η Πολιτεια δίσταζε να υλοποιήσει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ