Ελλαδα

Καταγγελίες γονέων για την «Κιβωτό του Κόσμου» - «Έχω χρόνια να δω τα παιδιά μου»

Παράλληλη έρευνα των Αρχών

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

«Κιβωτός του Κόσμου»: Στο φως νέες καταγγελίες – Τι ζητούν μητέρες παιδιών που φιλοξενούνται σε δομές της οργάνωσης

Νέες καταγγελίες έρχονται στο φως της δημοσιότητας για την «Κιβωτό του Κόσμου», αυτή τη φορά από την πλευρά γονέων οι οποίοι δηλώνουν πως έχουν χρόνια να δουν τα παιδιά τους καθώς δεν τους επιτρέπεται η επικοινωνία.

Σήμερα οι γονείς αυτοί απαιτούν να συναντήσουν τα παιδιά τους και να αποκαταστήσουν τη σχέση τους μαζί τους.

Όπως αναφέρει η Κατερίνα στο gegonota.news, δεν έχει δει τα παιδιά της, ηλικίας 11 και 13,5 ετών, τα τελευταία πέντε χρόνια. Τα παιδιά που βρίσκονται στη δομή του Βόλου μεγάλωναν σε ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον και με εισαγγελική παραγγελία μεταφέρθηκαν στην «Κιβωτό».

«Έγιναν λάθη, τεράστια λάθη, αλλά δεν σημαίνει πως δεν μπορώ να τα βλέπω ή να τα ακούω. Τα παιδιά μου βρίσκονται στον Βόλο και είναι το μόνο που ξέρω. Κάθε μέρα τηλεφωνώ στη δομή του Βόλου για να μιλήσω με τα παιδιά, μου λένε πως θα με καλέσουν πίσω και κανείς δεν επικοινωνεί μαζί μου. Έχω να ακούσω χρόνια τη φωνή τους», είπε η μητέρα.

Η ίδια αναφέρει πως τα παιδιά έχουν ξεχάσει την ύπαρξή της κατηγορώντας τη διαχείριση που έγινε στην Κιβωτό για αυτή την εξέλιξη: «Με αποκόψανε από τα παιδιά», σημειώνει.

Μια άλλη μητέρα, η Αφροδίτη που το παιδί της επίσης βρίσκεται στη δομή του Βόλου καταγγέλλει πως δεν της επιτρέπουν να το επισκεφθεί.

«Ακούω για το κλουβί στο Διμήνι που βάζανε τιμωρία τα παιδιά και τρέμω μήπως είναι το δικό μου, αλλά δεν με αφήνουν να πάω, όπως δεν με άφηναν να του μιλάω στο τηλέφωνο», σημειώνει.

© EUROKINISSI/ ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Πολυεπίπεδη έρευνα των Αρχών για την «Κιβωτό του Κόσμου»

Όπως σημειώνει η ΕΡΤ, η έρευνα διεξάγεται σε διάφορα επίπεδα, με τους εισαγγελείς ανηλίκων να διερευνούν τις καταγγελίες περί σεξουαλικής κακοποίησης και κακοποιητικών συμπεριφορών και την οικονομική αστυνομία να διερευνά τα οικονομικά πεπραγμένα πρώην μελών της Οργάνωσης. Στο μικροσκόπιο βρίσκονται 15 άτομα.

Συνολικά 12 μάρτυρες έχουν καταθέσει έως τώρα, αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Πρόκειται για παιδιά που φιλοξενούνται, είτε ήδη έχουν φιλοξενηθεί στις δομές της Κιβωτού, είτε για πρώην εργαζόμενους, με κάποιους από αυτούς να επιβεβαιώνουν τα περιστατικά κακοποίησης, όπως ξυλοδαρμούς, ψυχολογική βία, εγκλεισμούς και απομονώσεις.

Την ίδια ώρα τρίτη προκαταρκτική έρευνα που αφορά στη δομή στο Διμήνι διέταξε η Εισαγγελία Βόλου, προκειμένου να διερευνηθούν καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, μέσω των ΜΜΕ, το τελευταίο διάστημα και φέρεται να προέρχονται από πρώην τρόφιμους της δομής.

Η προκαταρκτική ανατέθηκε στην Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου, με σκοπό τον εντοπισμό των καταγγελλόντων, καθώς, μέχρι στιγμής, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει εμφανιστεί για κατάθεση, είτε στην αστυνομία, είτε στην Εισαγγελία, κανείς πρώην ή νυν τρόφιμος, πρώην ή νυν εργαζόμενος, εθελοντής, γονέας ή κηδεμόνας τρόφιμου της δομής του Βόλου.

Πληροφορίες ΕΡΤ, gegonota.news