ΖΑΓΟΡΙ- ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ
Ελλαδα

Η πράσινη οικονομία φέρνει ένα πράσινο μέλλον

Ποιες δράσεις έχουν επίκεντρο τη βιωσιμότητα
114824-667199.jpg
Νατάσσα Καρυστινού
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ επενδύει στην Πράσινη Οικονομία, με στόχο να μειώνει συνεχώς το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και να εξελίσσεται με γνώμονα τη βιωσιμότητα και την αειφορία.

 

 

Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα, ιδιαίτερα με την εμφάνιση παγκόσμιων προκλήσεων στο προσκήνιο, όπως η κλιματική αλλαγή και η πανδημία Covid-19. Με γνώμονα αυτή, τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι επιχειρήσεις και εν γένει η κοινωνία, κινητοποιούνται προς την υιοθέτηση νέων πρακτικών. Αδιαμφισβήτητα, δεν πρόκειται για μία ακόμη τάση της εποχής που αναμένεται να ξεχαστεί με τον «κώδωνα» του επόμενου κινδύνου. Αντίθετα, αποτελεί στάση ζωής που «εξαπλώνεται» διαρκώς, είτε σε ατομικό επίπεδο -βιώσιμο νοικοκυριό- είτε σε συλλογικό επίπεδο- επίπεδο επιχείρησης και κοινωνικού συνόλου. Όποιες μελλοντικές προκλήσεις και αν προκύψουν, άλλωστε, η επίτευξη στόχων βιωσιμότητας του ΟΗΕ, θα αποτελεί πάντα σημαντικό θέμα της ατζέντας.

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ

Μία εταιρία- πρότυπο που αναδεικνύει την αξία της βιώσιμης ανάπτυξης μέσα από τη δράση της είναι η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ-  μια σύγχρονη, πρωτοπόρος ελληνική εταιρεία, που πρωταγωνιστεί περισσότερα από 65 χρόνια στον κλάδο των εμφιαλωμένων νερών. Συγκεκριμένα, διακινεί στην εγχώρια και διεθνή αγορά το φυσικό μεταλλικό νερό ΖΑΓΟΡΙ, το οποίο είναι το #1 προϊόν σε πωλήσεις εμφιαλωμένο νερό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την υπηρεσία μέτρησης της AC Nielsen για τη λιανική, εξαιρουμένης της χονδρικής. Ακόμη, εμφιαλώνει και διακινεί το φυσικό μεταλλικό νερό Ζήρεια και από τον Ιανουάριο έχει αναλάβει την αποκλειστική εμπορία και διακίνηση του φυσικού μεταλλικού νερού Evian και του φυσικώς αεριούχου φυσικού μεταλλικού νερού Ferrarelle, καθώς και του συνόλου του προϊοντικού χαρτοφυλακίου της Green Cola Hellas AE.

Πράσινη Οικονομία

Με σεβασμό απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ δεσμεύεται να εξελίσσεται πάντα με γνώμονα την υψηλή ποιότητα, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα. Γι’ αυτό και έχει ενσωματώσει τις αρχές της Εταιρικής Υπευθυνότητας στην επιχειρηματική της λειτουργία και δραστηριότητα, πιστεύοντας πως η μακρόχρονη ανάπτυξή τους και η ευημερία του κοινωνικού συνόλου μπορούν να επιτευχθούν μόνο μέσω της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Bασικός άξονας για τα προϊόντα της, τα υπάρχοντα αλλά και αυτά που βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης, είναι η δέσμευση στις περιβαλλοντικά φιλικότερες συσκευασίες. Συγκεκριμένα, είναι η πρώτη εταιρία στον κλάδο της, η οποία λάνσαρε την επιστρεφόμενη γυάλινη φιάλη για την αγορά HoReCa. Την πρωτιά στον κλάδο της πανελλαδικά πήρε επίσης στη χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού rPET σε φιάλες ΖΑΓΟΡΙ και rPE στις συσκευασίες pack ΖΑΓΟΡΙ. Η μείωση του πλαστικού στις συσκευασίες και η χρήση κατά 30% ανακυκλωμένου υλικού, ποσοστό μάλιστα 5% μεγαλύτερο από εκείνο που επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Νομοθεσία και 5 χρόνια νωρίτερα από το προβλεπόμενο, αποδεικνύει την ευθύνη που έχει αναλάβει η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ απέναντι στους πολίτες και το περιβάλλον. 

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εταιρεία είναι η πρώτη στην Ελλάδα που έχει πιστοποιήσει το Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης για την παραγωγική διαδικασία των υλικών συσκευασίας r-PET, με τον κορυφαίο Φορέα Επιθεωρήσεων- Πιστοποιήσεων στην Ελλάδα TÜV HELLAS (TÜV NORD), χρησιμοποιώντας πιστοποιημένο ανακυκλωμένο πλαστικό r-PET υψηλής ποιότητας, διαθέτοντας ταυτόχρονα πιστοποιήσεις για το σύνολο των ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας για όλα τα προϊόντα της. Επιπλέον, η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ έχει δεσμευτεί ότι σταδιακά όλοι οι κωδικοί του Φυσικού Μεταλλικού Νερού ΖΑΓΟΡΙ, που είναι σε 100% ανακυκλώσιμες συσκευασίες, θα περιέχουν και ποσοστό ανακυκλωμένου υλικού (r-PET). Την τελευταία δεκαετία μάλιστα, η μείωση πλαστικού στο σύνολο των συσκευασιών των προϊόντων ΖΑΓΟΡΙ έχει αγγίξει το 20% περίπου.

Επομένως, η GO GREEN φιλοσοφία της εταιρίας δίνει δεύτερη ζωή στο υλικό των συσκευασιών που χρησιμοποιεί και αποτελεί πλέον κομμάτι της ταυτότητας της επιχείρησης, άρρηκτα συνδεδεμένο με την υπεύθυνη διαδρομή προς τη βιωσιμότητα και την καλά μελετημένη στρατηγική της.

Συνολικές δράσεις ανακύκλωσης

Η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ ακολουθεί τις απαιτήσεις της κυκλικής οικονομίας, με βάση τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ανακυκλώνει τα πλαστικά βιομηχανικά απορρίμματα στην πλατφόρμα αναβαθμιστικής ανακύκλωσης πλαστικών απορριμμάτων “In the loop”, τα οποία στη συνέχεια επαναχρησιμοποιούνται για την παραγωγή νέων βιώσιμων προϊόντων.

Επίσης, από το 2013, συμμετέχει ενεργά στο Εθνικό Συλλογικό Σύστημα “Ανταποδοτική Ανακύκλωση” υποστηρίζοντας την τοποθέτηση περιπτέρων Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης σε Δήμους σε όλη την επικράτεια. Πρόκειται για ένα σύστημα, εγκεκριμένο από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, το οποίο είναι υπεύθυνο για την οργάνωση και λειτουργία της ανακύκλωσης με ανταποδοτικό χαρακτήρα στην Ελλάδα.

GO GREEN ZAGORI

Παράλληλα, συμμετέχει και υποστηρίζει εκπαιδευτικά προγράμματα και δράσεις περιβαλλοντικού χαρακτήρα, όπως η υλοποίηση πανελλήνιων εκπαιδευτικών διαγωνισμών ανακύκλωσης για μαθητές, δείχνοντας έμπρακτα ότι το έργο της έχει και κοινωνική διάσταση. Το ενδιαφέρον της για την εκπαίδευση της νέας γενιάς φανερώνεται και από τα εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές για τη σωστή διαλογή των απορριμμάτων πλαστικού, γυαλιού, αλουμινίου και χαρτιού καθώς και την επαναχρησιμοποίησή τους- χρήσιμες πληροφορίες για μία επιτυχημένη ανακύκλωση! Τα μαθήματα λαμβάνουν χώρα στα Πάρκα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης στην Αθήνα και στα Ιωάννινα, στη δημιουργία των οποίων συνέβαλε η ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ.

Πρόγραμμα Ανακύκλωσης

 Ενεργειακό αποτύπωμα

Στόχος της εταιρίας είναι να μειώνει συνεχώς το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα επενδύοντας στην Πράσινη Οικονομία και δεσμευόμενη για την αειφόρα χρήση πόρων και την προστασία της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων. Στο πλαίσιο του σχετικού στρατηγικού της πλάνουη εταιρεία υλοποιεί μελέτη υπολογισμού του συνολικού αποτυπώματος εκπομπών CO2 για όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της με στόχο τη μείωση του ενεργειακού της αποτυπώματος και την ελαχιστοποίηση των εκπομπών CO2. Παράλληλα, από το 2020, εφαρμόζει τεχνολογία χρήσης υβριδικών καυσίμων στο 50% του μεταφορικού της στόλου, μειώνοντας έτσι το ανθρακικό αποτύπωμα της δραστηριότητας μεταφοράς και σχεδιάζεται η χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων για το στόλο εταιρικών επιβατικών αυτοκινήτων του προσωπικού. Επίσης, έχει αντικαταστήσει το σύνολο του φωτισμού της στις εγκαταστάσεις της με λάμπες εξοικονόμησης ενέργειας τεχνολογίας led ενώ το σύνολο της ηλεκτρικής ενέργειας (100%) που απαιτείται για τη λειτουργία της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ένας πράσινος πλανήτης για όλους μας

Όπως γίνεται φανερό, η επίτευξη στόχων βιώσιμης ανάπτυξης της ΧΗΤΟΣ ΑΒΕΕ είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα της με όλες οι ενέργειες της να έχουν ως κοινό άξονα την αειφορία. Η εταιρία μέσα από την στοχευόμενη δράση της παράγει αξία τόσο για το περιβάλλον όσο και τον άνθρωπο, εξασφαλίζοντας έναν πιο πράσινο πλανήτη για όλους μας. Η προσπάθεια όμως απαιτείται να είναι συλλογική. Ας παραδειγματιστούμε κι ας ακολουθήσουμε το παράδειγμά της, για ένα πιο βιώσιμο μέλλον.

Δειτε περισσοτερα