Ελλαδα

Πρώτος θάνατος από την εποχική γρίπη στην Ελλάδα - Με μόλις 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα

Η 72χρονη ασθενής είχε εισαχθεί σε ΜΕΘ με σοβαρές επιπλοκές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εποχική γρίπη: 72χρονη το πρώτο θύμα της νόσου που καταγράφηκε στη χώρα μας - Τι προκαλεί την ανησυχία των υγειονομικών αρχών.
Μια 72χρονη γυναίκα αποτελεί το πρώτο θύμα της εποχικής γρίπης στη χώρα μας για φέτος © Eurokinissi/Σωτήρης Δημητρόπουλος

Εποχική γρίπη: 72χρονη το πρώτο θύμα της νόσου που καταγράφηκε στη χώρα μας - Τι προκαλεί την ανησυχία των υγειονομικών αρχών.

Μια 72χρονη γυναίκα, η οποία νοσηλευόταν με γρίπη σε μονάδα εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) νοσοκομείου του ΕΣΥ, αποτελεί το πρώτο θύμα της νόσου στη χώρα μας για φέτος.

Το γεγονός εντείνει την ανησυχία των ειδικών επιστημόνων και των αρμοδίων υγειονομικών αρχών της χώρας μας, καθώς τα εργαστηριακώς επιβεβαιωμένα κρούσματα της γρίπης είναι μόλις 18 στην Ελλάδα, σύμφωνα με το εβδομαδιαίο σχετικό επιδημιολογικό δελτίο του Εθνικού Οργανισμού Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), και η χώρα μας μετράει ήδη έναν νεκρό από τη νόσο και δύο πολύ σοβαρές νοσηλείες σε ΜΕΘ.

Από την αρχή Οκτωβρίου που ξεκίνησε η περίοδος γρίπης έχουν εξεταστεί στα Κέντρα Αναφοράς Γρίπης της χώρας 322 «ύποπτα» κλινικά δείγματα από νοσοκομεία και ιδιώτες γιατρούς. Τα 18 (5,59%) βγήκαν θετικά στους ιούς, με υπότυπο Α (Η1Ν1) και Α (Η3Ν2), με το τελευταίο να είναι κυρίαρχο τις τελευταίες τρεις εβδομάδες.

Παρότι οι επιστήμονες τονίζουν τη σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως του καλύτερου τρόπου προφύλαξης από τη γρίπη, ο εφετινός εμβολιασμός δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Έχουν συνταγογραφηθεί περίπου 2,2 εκατομμύρια εμβόλια και έχουν διενεργηθεί 1,8 εκατ. δόσεις. Πρόκειται για χαμηλότερο αριθμό σε σχέση με τον αντίστοιχο των προηγούμενων δύο περιόδων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ