Ελλαδα

Κιβωτός του Κόσμου: Έρευνα σε βάθος 10ετίας για κακοποιητικές συμπεριφορές

Έλεγχος και στα οικονομικά της ΜΚΟ για τη διαχείριση του πακτωλού των δωρεών

Γιώργος Σόμπολος
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ενδελεχή έλεγχο πεπραγμένα και στα οικονομικά της Κιβωτού του Κόσμου ξεκινούν οι αρμόδιες υπηρεσίες - Ερευνώνται οι πόροι που δόθηκαν από το κράτος και δωρεές.

Μαρτυρίες από παιδιά που είχαν φιλοξενηθεί κατά το παρελθόν στις δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» και είχαν αντιμετωπίσει επίσης κακοποιητικές συμπεριφορές αναζητούν οι εισαγγελικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση.

Στόχος των αρχών είναι να εντοπίσουν το σημείο εκκίνησης αυτής της ιστορίας, εάν δηλαδή υπήρχαν προβλήματα  από την πρώτη στιγμή λειτουργίας της ΜΚΟ ή εάν προέκυψαν αργότερα και πότε.

Την ίδια ώρα, οι αρμόδιες υπηρεσίες έχουν ξεκινήσει έρευνες στα οικονομικά της «Κιβωτού», σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί εάν τα χρήματα που δίνονται από το κράτος αλλά και από δωρεές, διατίθεντο για τις ανάγκες των δομών ή εάν κάποιος ή κάποιοι τα αξιοποιούσαν προς ίδιον όφελος.

Χθες, υπάλληλοι υπηρεσίας πήγαν στα κεντρικά γραφεία της «Κιβωτού του Κόσμου» όπου παρέλαβαν από την οικονομική υπηρεσία τα παραστατικά και άλλα έγγραφα προκειμένου να πραγματοποιηθεί ενδελεχής έλεγχος.

Κιβωτός του Κόσμου: «Περίοδος υπό έρευνα» η τελευταία 10ετία λένε οι αρχές

Οι καταγγελίες που έχουν στα χέρια τους εως τώρα οι εισαγγελικές αρχές, περιορίζονται σε γεγονότα της τελευταίας πενταετίας. Ωστόσο, όπως προκύπτει από τις καταθέσεις αλλά και έγγραφα που έχουν στην κατοχή τους οι υπεύθυνοι της έρευνας, κάποια από τα άτομα που έχουν μπει στο «κάδρο των υπόπτων» εργάζονται αρκετά χρόνια πριν από αυτή την περίοδο στις δομές. Συνεπώς, εκτιμούν οι εισαγγελικοί λειτουργοί, είναι απίθανο να μην υπάρχουν παρόμοια περιστατικά και πριν την συγκεκριμένα 5ετία.

Εκτείνουν λοιπόν την ακτίνα της έρευνα τους, αναζητώντας ανθρώπους, που ως ανήλικοι έζησαν σε δομές της ΜΚΟ, την τελευταία 10ετία. Το κλειδί σε αυτή την έρευνα είναι η περίοδος δράσης, η οποία θα δείξει εάν οι άνθρωποι αυτοί που φέρονται να προχώρησαν σε  ασέλγειες ή άλλους είδους κακοποιητική συμπεριφορά, λειτουργούσαν αυτόνομα ή αποτελούν μέρος μιας ομάδας. Στοιχείο που θα αλλάξει φυσικά και την βαρύτητα του κατηγορητηρίου.

Είναι σημαντικό για την εισαγγελική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη, εάν υπάρχουν πρόσωπα που έχουν δει ή έχουν πέσει θύματα τέτοιου είδους συμπεριφορών τα προηγούμενα χρόνια, να προσέλθουν στις αρμόδιες υπηρεσίες και να αποκαλύψουν τα όσα γνωρίζουν.

Κιβωτός του Κόσμου: Στο συρτάρι είχε βάλει καταγγελίες η ΜΚΟ

Ένα ακόμη στοιχείο που προβληματίζει τις εισαγγελικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση, είναι οι αντιδράσεις του προεδρείου της «Κιβωτού του Κόσμου» για τις καταγγελίες που ξεκίνησαν να γίνονται και επίσημα από το περασμένο καλοκαίρι. Σύμφωνα με στοιχεία που έχουν περιέλθει στην κατοχή των δικαστικών λειτουργών, περιπτώσεις κακοποιητικών συμπεριφορών και μιας πιθανής ασέλγειας είχαν περιέλθει σε γνώση των υπευθύνων της ΜΚΟ, πλην όμως, δεν προκύπτει, εως τώρα, από κανένα έγγραφο ότι είχαν γίνει κάποιες κινήσεις για να επιβεβαιωθούν ή να καταρριφθούν οι καταγγελίες.

Αντιθέτως μάλιστα, οι καταγγέλλοντες φαίνεται πως αντιμετώπισαν  εκδικητική συμπεριφορά: Είτε μπήκαν σε απομόνωση, είτε χωρίστηκαν αδέρφια και μεταφέρθηκαν σε διαφορετικές δομές χωρίς να έχουν δυνατότητα επικοινωνίας.

Το ζήτημα για τους επιβλέποντες της έρευνας, είναι να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν κακουργηματικού χαρακτήρα αδικήματα. Η κακοποιητική συμπεριφορά, από μόνη της, δεν πρόκειται να «τιμωρήσει» όσους ευθύνονται, με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Αντιθέτως, η ασέλγεια σε ανηλίκους, είναι ένα βαρύτατο αδίκημα με το οποίο κινδυνεύει ο δράστης με πολλά χρόνια κάθειρξης.