ote1
Ελλαδα

Οι στρατηγικές προτεραιότητες του Ομίλου ΟΤΕ για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη

Τα αποτελέσματα και οι επόμενοι στόχοι
341667-710504.jpg
Ζένια Πιττακή
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Όμιλος ΟΤΕ: Η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι ενσωματωμένη στην επιχειρηματική στρατηγική και λειτουργία του Ομίλου και αποτελεί βασική του προτεραιότητα.

Η εταιρική βιωσιμότητα στοχεύει στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τα ενδιαφερόμενα μέρη μέσω της εφαρμογής μιας επιχειρηματικής στρατηγικής που εστιάζει στο περιβάλλον, στην κοινωνία και στην εταιρικη διακυβέρνηση (ESG). Όσο πιο μεγάλη είναι μία εταιρεία, τόσο πιο μεγάλη είναι η ευθύνη και τόσο πιο έντονο είναι το αποτύπωμά της στην κοινωνία -αυτό ανέφερε άλλωστε και ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΟΤΕ, κ. Μιχάλης Τσαμάζ, κατά την παρουσίαση του οράματος και της στρατηγικής του Ομίλου με επίκεντρο τη Βιώσιμη Ανάπτυξη.

Χέρι κρατάει κλωναράκι φυτού
© Pexels

© Pexels

Υλοποιώντας πάνω από το 60% των επενδύσεων του κλάδου, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής στις τηλεπικοινωνίες κι ένας από τους μεγαλύτερους στη χώρα, ενώ είναι το 10% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Συνεισφέρει το 2,7% του ΑΕΠ, δημιουργεί περίπου 75.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας και είναι παρών με τις υπηρεσίες του στα περισσότερα ελληνικά σπίτια. Η Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι ενσωματωμένη στην επιχειρηματική στρατηγική και λειτουργία του Ομίλου και αποτελεί βασική του προτεραιότητα.

Οι επιτυχίες του Ομίλου ΟΤΕ από το 2012 μέχρι σήμερα

Περιβαλλοντικό αποτύπωμα

Από το 2017 έως το 2021, ο Όμιλος ΟΤΕ μείωσε τις εκπομπές από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις του κατά 85%, κυρίως μέσω χρήσης εγγυήσεων προέλευσης. Παράλληλα, το 100% της κατανάλωσης ηλεκτρισμού του Ομίλου στην Ελλάδα προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ήδη από το 2020. Την επόμενη χρονιά, διαχειρίστηκε υπεύθυνα το 88% των αποβλήτων από όλες τις δραστηριότητές του, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 13% συγκριτικά με το 2018. Το 70% του συνόλου των αποβλήτων του (π.χ. καλώδια, συσσωρευτές, ICT, εξοπλισμός, κινητά τηλέφωνα) προερχόταν από το δίκτυό του και τίποτα δεν κατέληξε σε ΧΥΤΑ. Σημαντικό είναι το αποτύπωμά του και μέσα από προγράμματα ανακύκλωσης, ηλεκτρονικών και αστικών αποβλήτων, τα οποία εφαρμόζει για πάνω από 10 χρόνια στα κτίρια και στα καταστήματά του. Λειτούργησε το πρώτο εταιρικό πρόγραμμα ανακύκλωσης για χώρους γραφείων, που εφάρμοσε την αρχή του διαχωρισμού των υλικών στην πηγή, με τη συλλογή τους σε διαφορετικούς κάδους.

Τα δίκτυά του λειτουργούν με 100% πράσινο ρεύμα, ενώ την τελευταία πενταετία, εφάρμοσε μέτρα που συνέβαλαν στην εξοικονόμηση 150 GWh ηλεκτρισμού, όσο δηλαδή η κατανάλωση ηλεκτρισμού μιας πόλης 120.000 κατοίκων. Και παρόλο που ο όγκος των μεταφερόμενων δεδομένων από το δίκτυο τριπλασιάστηκε, ο Όμιλος ΟΤΕ κατάφερε να μειώσει κατά 7% την κατανάλωση ενέργειας, σε σχέση με το 2017.

towfiqu-barbhuiya-joqwsi9u_xm-unsplash

Τέλος, έχει συλλέξει προς ανακύκλωση 1,3 εκατ. τεμάχια κινητών συσκευών και 549 τόνοι μπαταριών, με τις συσκευές που συλλέχθηκαν το 2020 να έχουν αυξηθεί κατά 100%, σε σχέση με το 2014. Επίσης, είναι από τις πρώτες εταιρείες στην Ελλάδα που ανακατασκευάζει τερματικό εξοπλισμό, για πάνω από μία δεκαετία. Μέχρι σήμερα, έχει ανακατασκευάσει πάνω από 1,4 εκατ. τεμάχια τερματικού εξοπλισμού. Παράλληλα, μείωσε την κατανάλωση χαρτιού κατά 41% μέσα από τη χρήση ψηφιακών εργαλείων στις συναλλαγές του με τους πελάτες του. Μέσα από το πρόγραμμα #ZEROPLASTIC, από το 2019, έχει αποφευχθεί η χρήση 5 εκατ. τεμαχίων πλαστικών μπουκαλιών, ποτηριών κι άλλων πλαστικών ειδών μιας χρήσης.

towfiqu-barbhuiya-joqwsi9u_xm-unsplash

Γυναίκα γράφει σε πίνακα
© Pexels

© Pexels

Εταιρική κουλτούρα

Με γνώμονα τη συμπερίληψη και τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία, ο Όμιλος αύξησε τις προσλήψεις των γυναικών από 30% το 2019, σε 40% το 2021. Βέβαια, το 40% περίπου του ανθρώπινου δυναμικού του είναι γυναίκες -ένα υψηλό ποσοστό για εταιρεία τεχνολογίας- και το 35% των θέσεων ευθύνης του Ομίλου ΟΤΕ ανήκει επίσης σε γυναίκες. Δεδομένα που επιβεβαιώνουν τη δέσμευση του Ομίλου να προάγει τις αξίες της Διαφορετικότητας, της Ισότητας και της Συμπερίληψης.

Οπτικές ίνες
© Unsplash

Ψηφιοποίηση της χώρας

Ο Όμιλος ΟΤΕ έχει αναβαθμίσει τη χώρα με υπερσύγχρονα δίκτυα σταθερής και κινητής περνώντας πάνω από 46.000 χιλιόμετρα οπτικών ινών και προσφέροντας πρόσβαση σε ταχύτητες COSMOTE Fiber στο 70% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Μόνο το δίκτυο FTTH θα φτάσει σε σχεδόν 1 εκατ. σπίτια κι επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2022 και στην κινητή, η πληθυσμιακή κάλυψη του 4G είναι στο 99%, και του 5G θα έχει φτάσει στο 80% μέχρι το τέλος της ίδιας χρονιάς.

Οπτικές ίνες
© Unsplash

© Unsplash

Κοινωνική προσφορά

Οι επωφελούμενοι από τις περισσότερες από 45 πρωτοβουλίες ψηφιακής συμπερίληψης του Ομίλου έφτασαν τους 2,5 εκατ., μόνο το 2021. Αλλά ιδιαίτερα σημαντική είναι και η κοινωνική συνεισφορά του Ομίλου ΟΤΕ που την τελευταία 10ετία, ξεπερνά τα 40 εκατ. ευρώ. Μεταξύ άλλων, ξεχωρίζουν, το Πρόγραμμα Υποτροφιών με πάνω από 750 υποτρόφους, η στήριξη 60 οργανισμών που στηρίζουν παιδιά, η κατασκευή 19 Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών για παιδιά σε ελληνικά νοσοκομεία που φιλοξενούν 100.000 παιδιά ετησίως και η παροχή εξοπλισμού για Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατά την περίοδο της πανδημίας.

ομιλος-οτε_κλιματικη-ουδετεροτητα

Με το βλέμμα στο μέλλον: Η στρατηγική Βιώσιμης Ανάπτυξης του Ομίλου ΟΤΕ

Η στρατηγική του Ομίλου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη είναι πλήρως εναρμονισμένη με αυτή του Ομίλου Deutsche Telekom και επικεντρώνεται στην Κλιματική Ουδετερότητα, την Κυκλική Οικονομία σε όλη την Αλυσίδα Αξίας, τη Συμπερίληψη και τις Ίσες Ευκαιρίες στην Εργασία και την Ψηφιακή Κοινωνία για όλους. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Όμιλος ΟΤΕ ανακοίνωσε κάποιες βασικές δεσμεύσεις για το μέλλον. «Αυτές οι δεσμεύσεις είναι τα μεγάλα μας στοιχήματα. Όμως το έργο μας, οι πράξεις μας, δεν εξαντλούνται εδώ. Κάτω από κάθε πυλώνα της στρατηγικής μας έχουμε θέσει πολλούς ακόμη μικρούς και μεγάλους στόχους, για τους οποίους όλοι οι άνθρωποί μας εργάζονται καθημερινά», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαμάζ.

Κλιματική ουδετερότητα

Ένας από τους βασικούς στόχους είναι ο μηδενισμός των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στη λειτουργία του Ομίλου και σε όλη την αλυσίδα αξίας. Πιο συγκεκριμένα, στα σχέδια είναι ο μηδενισμός εκπομπών από την κατανάλωση ενέργειας στις εγκαταστάσεις του έως το 2025, ο μηδενισμός εκπομπών CO2 σε όλη την αλυσίδα αξίας έως το 2040 και η 100% χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την κατανάλωση ηλεκτρισμού, κάθε χρόνο από το 2021.

Οι ανακαινίσεις και η λειτουργία των κτιρίων και καταστημάτων του γίνεται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μειώνονται οι ενεργειακές καταναλώσεις και οι εκπομπές CO2. Τέσσερα κτίρια έχουν ήδη λάβει σημαντικές περιβαλλοντικές πιστοποιήσεις LEED, ενώ αναμένεται η πιστοποίηση και των εμβληματικών κτιρίων Διοικητικό Μέγαρο ΟΤΕ και ΝΥΜΑ που ανακαινίζονται τώρα. Τα καταστήματα κατασκευάζονται με ανακυκλώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον υλικά και διαθέτουν LED φωτισμούς. Σταδιακά αντικαθίστανται περισσότερα από 300 εταιρικά οχήματα με μοντέλα τεχνολογίας Plug-in Hybrid και πρόσφατα αποφασίστηκε η μίσθωση 33 αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων. Μέχρι το 2023, θα έχει ολοκληρωθεί και η κατασκευή 215 σταθμών φόρτισης στις κτιριακές εγκαταστάσεις του Ομίλου. Παράλληλα, έχει ξεκινήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα χρήσης ηλεκτρικών ποδηλάτων από τεχνικούς, στις πόλεις Μεσολόγγι, Βόλος, Τρίκαλα, Ρόδος.

Ως εταιρεία τεχνολογίας, ο Όμιλος ΟΤΕ παρέχει πλήθος προϊόντων και υπηρεσιών που βοηθούν και τους πελάτες του να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Μεταξύ αυτών, είναι λύσεις Smart Cities (έξυπνη στάθμευση, έξυπνος φωτισμός, έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων κλπ), καθώς και ΙοΤ & Cloud λύσεις (digital office, COSMOTE Fleet Tracker, Enterprise Cloud Services κ.α.).

ομιλος-οτε_κυκλικη-οικονομια

Κυκλική οικονομία

Ο Όμιλος ΟΤΕ ενσωματώνει τις αρχές Κυκλικής Οικονομίας σε όλη την αλυσίδα αξίας του εδώ και αρκετά χρόνια, ενώ οι δεσμεύσεις του για το μέλλον περιλαμβάνουν μηδενικά απόβλητα από την παροχή υπηρεσιών τεχνολογίας σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ), τη συλλογή 400.000 κινητών συσκευών και αξεσουάρ προς ανακύκλωση ή ανακατασκευή έως το 2024, τις 100% φιλικές προς το περιβάλλον συσκευασίες για τις νέες τερματικές συσκευές με την επωνυμία της εταιρείας, όπως routers και αποκωδικοποιητές, σταδιακά από το 2022, την 25% επιπλέον μείωση της χρήσης χαρτιού έως το 2023, τη διατήρηση της κατάργησης των πλαστικών μιας χρήσης σε όλα τα κεντρικά κτίρια του Ομίλου ΟΤΕ και την ενίσχυση των προγραμμάτων ανακύκλωσης σε όλα τα κτίρια και τα καταστήματά του.

pexels-jack-sparrow-5918391

Συμπερίληψη και ίσες ευκαιρίες

Για τη συμπερίληψη και τις ίσες ευκαιρίες στην εργασία, ο Όμιλος ΟΤΕ δημιουργεί μια εταιρική κουλτούρα που υιοθετεί και προάγει τις αξίες της Διαφορετικότητας, της Ισότητας και της Συμπερίληψης. Δημιουργεί κώδικες και πολιτικές που αποτυπώνουν ξεκάθαρα τη θέση του Ομίλου για μηδενική ανοχή στις διακρίσεις. Η Πολιτική Διαφορετικότητας, Ισότητας και Συμπερίληψης, ο Κώδικας Δεοντολογίας, οι Βασικές Αρχές Εταιρικής Συμπεριφοράς και ο Κώδικας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Κοινωνικών Αρχών είναι μόνο μερικές από αυτές. Παράλληλα, ενημερώνει και εκπαιδεύει τους ανθρώπους του μέσα από εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα για τη Διαφορετικότητα, την Ισότητα, τη Συμπερίληψη και την εξάλειψη των ασυνείδητων προκαταλήψεων (unconscious biases). Επίσης, ο Όμιλος ΟΤΕ είναι ιδρυτικό μέλος της Χάρτας Διαφορετικότητας στην Ελλάδα και συμμετέχει στον διεθνή δείκτη Bloomberg Gender Equality Index τα 3 τελευταία χρόνια. Έχει δεσμευτεί ότι τουλάχιστον το 30% των ανώτερων και ανώτατων διευθυντικών στελεχών του Ομίλου να είναι γυναίκες μέχρι το 2024.

ομιλος-οτε_ψηφιακη-κοινωνια

Ψηφιακή Κοινωνία για όλους

Η ψηφιακοποίηση της χώρας με έργα μεγάλης εμβέλειας και η ψηφιακή συμπερίληψη όλων των πολιτών, είναι οι δύο βασικές κατευθύνσεις των δράσεων του Ομίλου για μία Ψηφιακή Κοινωνία για όλους. Από την υλοποίηση των πρωτοβουλιών του έχουν επωφεληθεί 2,5 εκατ. άνθρωποι και στόχος του Ομίλου είναι να ξεπεράσει τους 10 εκατ. επωφελούμενους σε μία τετραετία. Ανάμεσα στις πρωτοβουλίες ψηφιακής συμπερίληψης ξεχωρίζει η παροχή δωρεάν Wi Fi σε 25 αρχαιολογικούς χώρους και οι δράσεις Εκπαιδευτικής Ρομποτικής-STEM, με 200.000 παιδιά και εκπαιδευτικούς από σχολεία όλης της χώρας να έχουν επωφεληθεί τα τελευταία 8 χρόνια. Το Μουσείο Τηλεπικοινωνιών Ομίλου ΟΤΕ διεξάγει δωρεάν εκπαιδευτικά προγράμματα στα οποία έχουν συμμετάσχει πάνω από 6.000 παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικοί τα τελευταία 3 χρόνια. Επιπλέον, ο Όμιλος ΟΤΕ συνεισφέρει στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων και στην αξιοποίηση των ψηφιακών εργαλείων από μικρομεσαίες επιχειρήσεις με το πρόγραμμα #GrowYourBusiness.

Δειτε περισσοτερα