Ελλαδα

Ο γερμανικός Τύπος για τα αποθέματα αερίου στην Ελλάδα - Το όφελος για την Ευρώπη

Το ρεπορτάζ της εφημερίδας Handelsblatt

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φυσικό αέριο
© EPA/ STEPHANIE LECOCQ

Το ρεπορτάζ της Handelsblatt για τα αποθέματα του φυσικού αεριού στην Ελλάδα - Όλα τα δεδομένα

Για γιγάντια αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα κάνει λόγο ρεπορτάζ της γερμανικής εφημερίδας Handelsblatt, με αφορμή την έναρξη των σεισμικών ερευνών για υδρογονάνθρακες από το Sanco Swift στην περιοχή νοτιοδυτικά της Κρήτης και της Πελοποννήσου.

«2.000 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στα ανοιχτά των ελληνικών ακτών. H Eλλάδα θέλει να αξιοποιήσει γιγάντια αποθέματα. Ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης επιταχύνει τις έρευνες για φυσικό αέριο. Η εκμετάλλευσή τους θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το 2027. Θα μπορούσε να ωφεληθεί όλη η Ευρώπη» σημειώνει χαρακτηριστικά στο ρεπορτάζ του ο ανταποκριτής της εφημερίδας, Γκερντ Χέλερ, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.

«Πρόκειται για ένα θέμα που επί χρόνια είχε παραγκωνιστεί για λόγους κλιματικής πολιτικής αλλά και εξαιτίας της υποτιθέμενης αξιόπιστης διαθεσιμότητας φθηνού ρωσικού φυσικού αερίου. Πλέον ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση επιτάσσουν μια επανεξέταση. Η Ελλάδα αναζητά τώρα αντικατάσταση για το ρωσικό φυσικό αέριο, που στο παρελθόν κάλυπτε το 45% της κατανάλωσης. Τα ενδεχόμενα κοιτάσματα δεν έχουν ενδιαφέρον όμως μόνο για την Ελλάδα (…) Με βάση την περσινή κατανάλωση, θα αρκούσαν για να τροφοδοτήσουν ολόκληρη την ΕΕ με φυσικό αέριο για πάνω από πέντε χρόνια», προσθέτει ο συντάκτης.

Αφού αναλύονται εκτενώς τα διαθέσιμα στοιχεία για κοιτάσματα υδρογονανθράκων και τα χρονοδιαγράμματα, σημειώνεται πως «Και στο Αιγαίο εικάζεται ότι υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Μέχρι στιγμής όμως δεν έχει γίνει καμία έρευνα εκεί διότι Ελλάδα και Τουρκία διαφωνούν για την οριοθέτηση των οικονομικών ζωνών. Η Τουρκία δεν έχει πάντως προβάλει αξιώσεις για τις περιοχές στις οποίες εστιάζουν οι τρέχουσες έρευνες».

Πηγή: Deutsche Welle

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ