Ελλαδα

Πρώτος ασθενής με γρίπη σε ΜΕΘ για φέτος

Το προφίλ του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
μεθ

Ο πρώτος ασθενής με γρίπη μπήκε σε μονάδα εντατικής θεραπείας

Ο πρώτος ασθενής που νοσηλεύεται με πολύ σοβαρή νόσηση από γρίπη σε ΜΕΘ του ΕΣΥ της χώρας μας, είναι ένας 82χρονος, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο την περασμένη Κυριακή.

Ο άνδρας ανήκει σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου και ο εργαστηριακός έλεγχος έδειξε πως φέρει ιό γρίπης τύπου Α (Η3Ν2).

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β’ Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 64 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 6 από νοσοκομεία και 58 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Sentinel).

Τα δυο (3,1%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης και ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Από τον ΕΟΔΥ, τονίζεται η σημασία του αντιγριπικού εμβολιασμού ως ο καλύτερος τρόπος προφύλαξης
από τη γρίπη.

Η αποτελεσματικότητα του αντιγριπικού εμβολίου στην πρόληψη νοσηλείας ή θανάτου είναι άνιση από χρόνο σε χρόνο και τα προηγούμενα χρόνια κυμαινόταν από 40% έως 60%, σύμφωνα με τα CDC. Ο Brammer τονίζει ότι το φετινό εμβόλιο καλύπτει ικανοποιητικά τα κυκλοφορούντα στελέχη.

Συμπερασματικά, ο εμβολιασμός έναντι της γρίπης κάθε χρόνο είναι απαραίτητος και θα πρέπει να γίνεται πριν ξεκινήσει η έξαρση της γρίπης καθώς χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για την έναρξη της προστασίας του. Τα CDC αναφέρουν ότι ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος σε άτομα ηλικίας από 6 μηνών και είναι καλό να ολοκληρώνεται πριν το τέλος Οκτωβρίου.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ