Ελλαδα

Η Ακαδημία Αθηνών εξέλεξε ως Τακτικό Μέλος της τον καθηγητή Γεώργιο Δερτιλή

Ποιος είναι ο επιφανής ιστορικός με τις διεθνείς διακρίσεις και την πλούσια εργογραφία

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τον καθηγητή Γεώργιο Δερτιλή εξέλεξε ως Τακτικό Μέλος της η Ακαδημία Αθηνών - Ο σπουδαίος ιστορικός καταλαμβάνει έδρα στην Τάξη των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών.

Τον καθηγητή Γεώργιο Δερτιλή εξέλεξε ως Τακτικό Μέλος της η Ακαδημία Αθηνών - Ο σπουδαίος ιστορικός καταλαμβάνει έδρα στην Τάξη των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών.

Η Ακαδημία Αθηνών, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας της 3ης Νοεμβρίου, εξέλεξε τον καθηγητή Γεώργιο Δερτιλή ως Τακτικό Μέλος της, στην προκηρυχθείσα έδρα με τίτλο «Νεοελληνική Ιστορία (από τη σύσταση του ελληνικού κράτους ως τη σύγχρονη εποχή)» στην Τάξη των Γραμμάτων και Καλών Τεχνών.

Ο κ. Δερτιλής, αφού σπούδασε Δημόσιο Δίκαιο και Οικονομικές Επιστήμες στην Αθήνα και Πολιτική Θεωρία και Ιστορία των Θεσμών στην Αγγλία, διετέλεσε πρώτα υφηγητής και από το 1983 έως το 2002 Καθηγητής στη Νομικὴ Σχολὴ του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα δίδαξε ως Επισκέπτης Καθηγητής σε επιφανή επιστημονικά ιδρύματα του εξωτερικού (Harvard, Οξφόρδη, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο κ.α), επανειλημμένως δε στην Ecole des Hautes ‘Etudes en Sciences Sociales, όπου το 2001 εξελέγη Τακτικός Καθηγητής.

Ο Γεώργιος Δερτιλής είναι Τακτικό Μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας και έχει διατελέσει μέλος πολλών επιστημονικών συμβουλίων στην Ελλάδα και την Γαλλία, η οποία για την προσφορά του τον τίμησε με το παράσημο του Φοίνικος (Palmes Académiques). Η συμβολή του κ. Δερτιλή στα ανωτέρω συμβούλια  για την ανάπτυξη της ιστορικής επιστήμης στην Ελλάδα συνίσταται κυρίως στο ότι συνέβαλε αποφασιστικά στην διοργάνωση φιλόδοξων ερευνητικών προγραμμάτων για την συγκέντρωση και ταξινόμηση αρχειακού υλικού μεγάλων οργανισμών, όπως της Εθνικής Τραπέζης, της Εμπορικής Τραπέζης και του Πανεπιστημίου Αθηνών, ώστε αυτό να καταστεί προσιτό σε όλους τους ερευνητές, παρέχοντας έτσι την πρώτη ύλη για την εκπόνηση δεκάδων μονογραφιών από νεότερους επιστήμονες.

Η εργογραφία του Γεώργιου Δερτιλή περιλαμβάνει 15 βιβλία και 85 άλλα δημοσιεύματα, καθώς και τη δίτομη, άνω των 1350 σελίδων Ιστορία του Ελληνικού Κράτους (1830-1920), που κυκλοφόρησε το 2004.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ