εργαστήριο γυναίκες
© pexels/ karolina grabowska
Ελλαδα

Η βιωσιμότητα θα είναι πάντα σημαντικό θέμα της ατζέντας

Η ελληνική εταιρία που δημιουργεί αξία σε όσα κάνει
mjsigalou
Μαρία-Ιωάννα Σιγαλού
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Nobacco: Επιχειρηματική ηθική, κοινωνική αειφορία και περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι στο επίκεντρο της δράσης της κορυφαίας ελληνικής εταιρίας ατμίσματος.

Βιωσιμότητα. Μία λέξη που ακούγεται πολύ τελευταία, ιδίως στον κλάδο των επιχειρήσεων. Ωστόσο, δεν πρόκειται για μία ακόμη τάση της εποχής που αναμένεται να ξεχαστεί με τον «κώδωνα» του επόμενου κινδύνου. Αντίθετα, αποτελεί στάση ζωής που υιοθετείται όλο και περισσότερο, είτε σε ατομικό επίπεδο -βιώσιμο νοικοκυριό- είτε σε συλλογικό επίπεδο- επίπεδο επιχείρησης και κοινωνικού συνόλου. Όποιες μελλοντικές προκλήσεις και αν προκύψουν, η επίτευξη στόχων βιωσιμότητας του ΟΗΕ, θα αποτελεί πάντα σημαντικό θέμα της ατζέντας

Αντίστοιχα, ούτε τα προϊόντα δυνητικά μειωμένου κινδύνου αποτελούν τάση της εποχής. Ολοένα και περισσότεροι χρήστες χαιρετούν την παλιά κακή συνήθεια του καπνίσματος και υιοθετούν το άτμισμα. Ο ατμός περιέχει συστατικά που έχει το θερμαινόμενο διάλυμα (νικοτίνη, γλυκερίνη, αρωματικές ουσίες) και όχι τις τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που παράγονται με την καύση καπνού και τσιγαρόχαρτου. Εναλλακτικά προϊόντα καπνίσματος, όπως ηλεκτρονικά τσιγάρα και άλλα προϊόντα ατμίσματος, προσφέρει η Nobacco. H ηγέτιδα εταιρία προϊόντων ατμίσματος στην Ελλάδα, από το 2008 διαγράφει μία πορεία βασισμένη στην καινοτομία, την αξιοπιστία και τη διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων της και δεσμεύεται πάντα για το καλύτερο.

Με επίκεντρο του ενδιαφέροντος της τον άνθρωπο και τον πλανήτη, επιδιώκει ό,τι κάνει να έχει αξία: αξία για όσους επιλέγουν τα προϊόντα της, για τους εργαζόμενους και τους συνεργάτες της, για συνανθρώπους μας που χρειάζονται ιδιαίτερη στήριξη, αλλά και για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η επιχειρηματική ηθική, η κοινωνική αειφορία και η περιβαλλοντική βιωσιμότητα είναι τα πεδία στα οποία η Nobacco δίνει προτεραιότητα με τις δράσεις της.

κατάστημα ατμίσματος

Υπεύθυνο επιχειρείν

Ο κλάδος των προϊόντων δυνητικά μειωμένου κινδύνου, στον οποίο δραστηριοποιείται η Nobacco, διέπεται από ένα αυστηρό ρυθμιστικό πλαίσιο* σχετικά με τις προδιαγραφές των προϊόντων, την επιστημονική τεκμηρίωση, την προώθηση και την προβολή τους. Ωστόσο, στα πλαίσια του ηθικού επιχειρείν, στη Nobacco επιδιώκουν περισσότερα από την τήρηση της νομοθεσίας, η οποία για αυτούς είναι αυτονόητη, θέτοντας υψηλότερες προδιαγραφές ποιότητας σύμφωνα με τα πιο απαιτητικά διεθνή πρότυπα και εφαρμόζοντας τες στα προϊόντα τα οποία παράγουν. Με υψηλό αίσθημα ευθύνης, η Nobacco στηρίζει έμπρακτα την επιστημονική έρευνα και συνεργάζεται με την Επιστημονική Κοινότητα έχοντας υποστηρίξει, τόσο στον τομέα της τεχνογνωσίας αλλά και οικονομικά, την πραγματοποίηση τουλάχιστον πέντε μελετών, μέχρι σήμερα, σε ελληνικά Πανεπιστήμια αλλά και νοσοκομεία (Ευαγγελισμός, Αττικό Νοσοκομείο, Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο). Στη Nobacco, λοιπόν, προτεραιότητα  είναι πάντα η ασφάλεια και η ποιότητα, στηρίζοντας την παραγωγή νέας γνώσης για το άτμισμα. Για αυτό το λόγο είναι και η πρώτη εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα που έχει επενδύσει στον πλήρη έλεγχο της παραγωγής της με το Bio Analysis Program, ένα καθετοποιημένο πρόγραμμα ποιότητας και ασφάλειας υγρών αναπλήρωσης, το οποίο εκτείνεται από την επιλογή των πρώτων υλών και την παραγωγή των υγρών μειγμάτων, μέχρι την εμφιάλωση και αποθήκευση του τελικού προϊόντος. Γι’ αυτό τον σκοπό δημιούργησε το δικό της Πρότυπο Αναλυτικό Εργαστήριο, το οποίο στελεχώνεται από ειδικευμένη επιστημονική ομάδα χημικών και είναι εξοπλισμένο με όργανα ανάλυσης τελευταίας τεχνολογίας. Η Nobacco εγγυάται ότι κάθε φιαλίδιο υγρού που διακινείται από τις κεντρικές εγκαταστάσεις και φτάνει στον τελικό καταναλωτή έχει επιπλέον εσωτερικό πιστοποιητικό ανάλυσης, αποδεικνύοντας ότι η δραστική ουσία της νικοτίνης υπάρχει στη συγκέντρωση που αναγράφεται στη συσκευασία, αλλά και η σύνθεση του προϊόντος είναι αυτή που έχει οριστεί από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

δουλειά σε εργαστήριο

Ως εταιρεία εναλλακτικών επιλογών έναντι μιας βλαβερής συνήθειας, η καλύτερη ποιότητα ζωής βρίσκεται στον πυρήνα της αποστολής της εταιρείας.

Πρακτικές που προάγουν την κοινωνική αξία εντός της επιχείρησης

Η υπευθυνότητα προς την κοινωνία ξεκινά από το πλέον άμεσο και συστατικό κομμάτι της εταιρείας: τους εργαζόμενους, τους συνεργάτες και τους πελάτες της. H Nobacco σέβεται τις προσωπικές επιλογές, το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού και την ταυτότητα της κάθε μίας και του κάθε ενός από τους ανθρώπους της και ενεργεί με στοχευμένες D&I (Diversity and Inclusion) πρακτικές. Η διαφάνεια και η αξιοκρατία είναι οι αρχές οι οποίες καθορίζουν την εσωτερική ανέλιξη των εργαζομένων της. Σε ένα περιβάλλον που κυριαρχεί το «fair play» και ο ευγενής ανταγωνισμός, η Nobacco δίνει ίσες αμοιβές για ίση εργασία και ίσες ευκαιρίες εργασίας και στα δύο φύλα. Ενδεικτικό μάλιστα είναι ότι το 48% των εργαζομένων της εταιρείας είναι γυναίκες- πολύ υψηλό ποσοστό ιδιαίτερα σε σχέση με άλλες ελληνικές επιχειρήσεις. Ακόμη, δίνει ευκαιρίες εκπαίδευσης και κατάρτισης που βελτιώνουν τις δεξιότητες τους και το ταλέντο τους και αποτελούν «εφόδιο ζωής» για τους εργαζόμενούς της. Συγχρόνως, η Nobacco εκτός από τους απασχολούμενους, ενδιαφέρεται εξίσου και για τους συνεργάτες της, τους franchisees, οι οποίοι είναι πρεσβευτές και βασικοί συντελεστές της επιτυχίας της. Είναι πάντα εκεί για να τους συνδράμει, όπως και έπραξε τους δύσκολους μήνες μετά την ενεργειακή κρίση. Τέλος, για τους πελάτες, η Nobacco εστιάζει στις ανάγκες και τις επιθυμίες τους για να παρέχει ανώτερη ποιότητα, ασφάλεια, αξιοπιστία και μοναδική εμπειρία εξυπηρέτησης.

Υπεύθυνες πρωτοβουλίες για τον εταιρικό εθελοντισμό

Το ενδιαφέρον της εταιρείας να συμβάλει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής πηγαίνει πιο πέρα από τους άμεσα ενδιαφερόμενους: σε συμπολίτες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, όπως είναι τα παιδιά χωρίς οικογένεια καθώς και άτομα κάθε ηλικίας με ιδιαίτερα ζητήματα υγείας. Τα 5 τελευταία χρόνια, η Nobacco ενισχύει συστηματικά τον εθελοντικό, μη κερδοσκοπικό οργανισμό της «Κιβωτού του Κόσμου» ο οποίος φροντίζει απροστάτευτα παιδιά, μητέρες και οικογένειες που βρίσκονται σε ανάγκη. Παράλληλα, μέσω της συνεργασίας της με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό «Όραμα Ελπίδας», συμβάλλει στην ενίσχυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών που λειτουργεί στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων του Νοσοκομείου «Αγία Σοφία». Η πλειονότητα του προσωπικού της είναι δότες μυελού των οστών, συμμετοχή την οποία θέλει να διευρύνει ενημερώνοντας γι’ αυτό τους νέους εργαζόμενούς της. Επιπλέον, η εταιρεία με μήνυμα «Δώσε αίμα - Μοιράσου ζωή», διοργάνωσε τον Ιούλιο ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας για τους εργαζομένους της σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό & Αιμοδοτικό Σύλλογο Κορωπίου «Ο Δημοσθένης». Η ομάδα των εθελοντών συμμετείχε σε αυτή την πράξη αγάπης και κοινωνικής ευαισθησίας με ιδιαίτερη προθυμία και δεσμεύτηκε να την επαναλάβει στο μέλλον.

Επιβράβευση του εθελοντικού έργου των συμπολιτών μας

Στη Nobacco επιθυμούν να στηρίζουν πρωτοβουλίες εθελοντικής προσφοράς όχι μόνο μέσα στην εταιρεία αλλά και στην ευρύτερη κοινότητα στην οποία δραστηριοποιούνται. Μετά τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021 στην Αττική, την Εύβοια και την Πελοπόννησο διέθεσαν όλα τα έσοδα των ηλεκτρονικών τους πωλήσεων μίας εβδομάδας σε ομάδες εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντών πολιτικής προστασίας, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη τους σε αυτούς τους καθημερινούς ήρωες για το πολύτιμο έργο τους. Την περασμένη άνοιξη και εν όψει της έναρξης της αντιπυρικής περιόδου προχώρησαν στη δωρεά συνολικού εξοπλισμού πυρόσβεσης - αντιπυρικών στολών, γαντιών, μασκών και άλλων μέσων ατομικής προστασίας - στο Κλιμάκιο Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Πεντέλης.

πυροσβέστες

Περιβαλλοντική συνείδηση

Οι δράσεις της εταιρείας έχουν και περιβαλλοντική διάσταση. Με μότο «ό,τι δε χρησιμοποιείται, ανακυκλώνεται», η εταιρεία ενθαρρύνει τους χρήστες προϊόντων τους να γίνουν μέρος της κυκλικής οικονομίας, στο πλαίσιο της οποίας καταναλωτικά αγαθά συλλέγονται σε οργανωμένους χώρους για διαλογή και επαναχρησιμοποίηση των πρώτων υλών τους. Σημαντικό να σημειωθεί ότι η Nobacco είναι η πρώτη και η μόνη εταιρεία του κλάδου, η οποία διαθέτει κάδους ανακύκλωσης για συσκευές και pods σε όλα τα καταστήματα του δικτύου της, συνεργαζόμενη για το σκοπό αυτό με την Ανακύκλωση Α.Ε. Παράλληλα επιχειρεί να μειώσει ακόμα περισσότερο το ενεργειακό της αποτύπωμα καθιερώνοντας ημέρα τηλεργασίας για το προσωπικό των κεντρικών της εγκαταστάσεων.

κάδος ανακύκλωσης

Όπως γίνεται αντιληπτό, η Nobacco είναι μια ελληνική εταιρεία που αναγνωρίζει την ευθύνη της απέναντι στην κοινωνία και το περιβάλλον. Ακολουθώντας διεθνείς πρακτικές, όπου ο ιδιωτικός τομέας συνεργάζεται με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, συνδέει την παραγωγή με τη γνώση και την καινοτομία. Η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη (ΕΚΕ) που χαρακτηρίζει τη δράση της, διασφαλίζει ότι οι προσδοκίες όλων των ενδιαφερόμενων μερών (πελάτες, εργαζόμενοι, προμηθευτές, τοπικές κοινωνίες κ.λπ.) ικανοποιούνται με ισορροπημένο τρόπο, προς όφελος της κοινωνίας και της ίδιας της εταιρείας, σύμφωνα πάντα με την ανεπτυγμένη πολιτική της για βιώσιμη ανάπτυξη. Όπως φαίνεται, η βιωσιμότητα είναι μονόδρομος και κάτι που η Nobacco έχει κατανοήσει καλά.

 

*Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εταιρεία NOBACCO είναι μια από τις πέντε εταιρείες ηλεκτρονικού τσιγάρου σε ολόκληρη την Ευρώπη που κλήθηκαν από την Κομισιόν ώστε να συμμετέχει στην συνδιαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου για την Ευρωπαϊκή Οδηγία 2014/40/ΕΕ (Tobacco Products Directive) που θέτει όλους τους απαραίτητους κανονισμούς ασφάλειας για τα προϊόντα ηλεκτρονικού τσιγάρου.

Δειτε περισσοτερα