Ελλαδα

Δείτε live τη μερική έκλειψη Ηλίου: Ξεκινά η κορύφωση του φαινομένου

Ποια είναι τα στάδια

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Μερική έκλειψη ηλίου: Δείτε live την εξέλιξη του φαινομένου - Ορατή και στην Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκεται το φαινόμενο της μερικής έκλειψης Ηλίου, που θα είναι ορατό και από την Ελλάδα. Το φαινόμενο είναι ορατή στο βόρειο ημισφαίριο, στην Αφρική, στην Ασία και στην Ευρώπη, αλλά και στη χώρα μας.

Η μέγιστη φάση της έκλειψης θα παρατηρηθεί στην Κεντρική Ρωσία και στη Δυτική Σιβηρία, όπου η Σελήνη θα καλύψει περίπου το 85% του ηλιακού δίσκου.

Όσον αφορά τα της χώρας μας, στην κεντρική Ελλάδα και στην Αθήνα η διάρκεια της έκλειψης θα είναι περίπου 2 ώρες και 15 λεπτά. Θα αρχίσει στις 12:36 μ.μ., η μέγιστη κάλυψη του ηλιακού δίσκου (σχεδόν 38%, ποσοστό που θα αγγίξει το 46% στα βορειοανατολικά σύνορα της χώρας) θα συμβεί στις 13:43 και το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 14:51.

Στη Θεσσαλονίκη η μερική έκλειψη θα αρχίσει στις 12:30, θα κορυφωθεί στις 13:38 και θα τελειώσει στις 14:46.

Σημειώνεται πως η έκλειψη Ηλίου είναι ορατή στην Ελλάδα, ωστόσο χρειάζονται ειδικά γυαλιά για να παρατηρήσει κανείς με ασφάλεια τον ήλιο και ποτέ δεν πρέπει να γίνεται με γυμνό οφθαλμό.

Η επόμενη ηλιακή έκλειψη που θα είναι ορατή από την Ελλάδα θα συμβεί το 2027.

Δείτε την έκλειψη από το κανάλι του Ινστιτούτου Αστρονομίας Αστροφυσικής Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεσκόπισης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Μερική έκλειψη ηλίου - Δείτε live