Ελλαδα

Οι αλλαγές στις μετεγγραφές φοιτητών

Κατατέθηκε η τροπολογία –τι προβλέπει

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Κατατέθηκε τη Δευτέρα, στη Βουλή η τροπολογία για τις μετεγγραφές των φοιτητών στα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο:

Εξειδικεύεται ανά κατηγορία η δυνατότητα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής των επιτυχόντων ειδικών κατηγοριών (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ορφανά, μονογονεϊκές οικογένειες κ.ά.).

Συγκεκριμένα, δικαιούνται τη μεταφορά της θέσης σε αντίστοιχη σχολή/τμήμα ΑΕΙ που βρίσκεται στην περιφέρεια κατοικίας των γονέων τους ή της μόνιμης κατοικίας των ιδίων ή, εάν δεν υπάρχει, σε πλησιέστερη αντίστοιχη σχολή/τμήμα ΑΕΙ του τόπου κατοικίας ή του τόπου φοίτησης του αδελφού, φοιτητή, κατά περίπτωση. Δεν επιτρέπεται η μεταφορά σε σχολή/τμήμα του ιδίου ιδρύματος ή της ιδίας περιφέρειας.

Αν οι αντίστοιχες σχολές ή τμήματα ΑΕΙ είναι περισσότερες από μία ανά περιφέρεια, οι δικαιούχοι οφείλουν να τις δηλώσουν όλες κατά σειρά προτίμησης. Η επιλογή γίνεται βάσει των μορίων εισαγωγής τους και της δηλωθείσας σειράς προτίμησης. Η κατανομή θέσεων θα γίνει ισάριθμα για τις αντίστοιχες σχολές ή τμήματα σύμφωνα με τον συνολικό αριθμό των αιτήσεων που πληρούν τις προϋποθέσεις της διάταξης.

Και ένα παράδειγμα: Αν κάποιος φοιτητής από τη Καστοριά έχει περάσει στην Ιατρική του Ηρακλείου Κρήτης κατά την μετεγγραφή θα πάει στα Ιωάννινα, καθώς είναι πιο κοντά στην Καστοριά σε σχέση με την Θεσσαλονίκη.