Ελλαδα

MYTILINEOS: Μετατρέποντας τη διεθνή ανάπτυξη από σχεδιασμό σε επιτυχία

Η εταιρεία, παρά το ασταθές περιβάλλον, υλοποιεί επιχειρηματικό πλάνο που ξεπερνά τα €600 εκατομμύρια

62222-137653.jpg
A.V. Team
ΤΕΥΧΟΣ 844
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Φωτοβολταϊκά

Η MYTILINEOS αναγνωρίζεται διεθνώς ως μία εταιρεία που αντεπεξέρχεται σε απαιτητικές διεθνείς αγορές, με σημαντικές ενεργειακές ανάγκες, παραδίδοντας με συνέπεια και ποιότητα υψηλού επιπέδου έργα.

Για τη MYTILINEOS, η εξαιρετική ανάγνωση του περιβάλλοντος, το διορατικό management και οι επιλογές που κοιτούν πάντοτε την «επόμενη ημέρα», έθεσαν εδώ και χρόνια την ανάπτυξη στο εξωτερικό ως κεντρικό βραχίονα της στρατηγικής της. Με επενδύσεις που τη φέρνουν πάντα μπροστά από τον ανταγωνισμό.
Μέσα στο αντίξοο περιβάλλον που διαμορφώνουν ο πόλεμος στην Ουκρανία, η ενεργειακή κρίση και η εκτόξευση του πληθωρισμού, οι οικονομικές της επιδόσεις για το πρώτο εξάμηνο του 2022 επιβεβαίωσαν άλλη μία ακόμα φορά την ικανότητά της να ανταποκρίνεται με βέλτιστο τρόπο. Παρουσιάζοντας έτσι 117% αύξηση του κύκλου εργασιών και 88% αύξηση στα EBITDA σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Την ίδια στιγμή, το περίπλοκο και ασταθές περιβάλλον δεν απέτρεψε την εταιρεία από το να συνεχίσει να υλοποιεί το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο μεταξύ των ελληνικών επιχειρήσεων, το οποίο ξεπερνά τα €600 εκατομμύρια!

Η MYTILINEOS δραστηριοποιείται και στις 5 ηπείρους, πρωταγωνιστώντας στις εξελίξεις σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Μέση Ανατολή, Ασία και Αυστραλία μέσα από τους τομείς Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών και Αποθήκευσης Ενέργειας και Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Η ίδια αναγνωρίζεται πλέον διεθνώς ως μία εταιρεία που αντεπεξέρχεται σε απαιτητικές διεθνείς αγορές, με σημαντικές ενεργειακές ανάγκες, παραδίδοντας με συνέπεια και ποιότητα υψηλού επιπέδου έργα.

Το τελευταίο διάστημα, ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης (SESBU) ανακοίνωσε μια σειρά σημαντικών έργων. Ενδεικτικά:

1. Πριν μερικές ήμερες ολοκληρώθηκε το πρώτο στάδιο κατασκευής της μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στο Τομπρούκ της Λιβύης, με 185MW να αποδίδονται σταδιακά στο ηλεκτρικό σύστημα της χώρας. Συνολικά η μονάδα έχει ισχύ που θα υπερβαίνει τα 650MW με δυνατότητα διπλού καυσίμου (φυσικού αερίου ή υγρού καυσίμου).

2. Τον Μάιο, σε κοινοπραξία με τη Siemens Energy, ανέλαβαν την κατασκευή μίας μονάδας συνδυασμένου κύκλου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, με καύσιμο φυσικό αέριο (CCGT) στο Grudziadz, της Πολωνίας, με τεχνολογία συνδυασμένου κύκλου (CCGT) ισχύος 560 MW.

3. Λίγο νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2022, η MYTILINEOS ανέλαβε την ανάπτυξη τριών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, σε ανοιχτό κύκλο (OCGT) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικότερα, η MYTILINEOS έχει υπογράψει συμβάσεις με τρεις θυγατρικές της Drax Groupplc, με ισχύ περίπου 299 MW το καθένα. Και τα 3 OCGTs αναμένεται να τεθούν σε εμπορική λειτουργία εντός του 2024.

4. Τον Ιούλιο του 2022 υπέγραψε σύμβαση με τον ΑΔΜΗΕ για την πλήρη κατασκευή της νέας Γραμμής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας 400kV για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Βουλγαρίας. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ο Τομέας Έργων Βιώσιμης Ανάπτυξης της MYTILINEOS κατέγραψε για το πρώτο εξάμηνο του 2022 ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβασιοποιημένων έργων που ανήλθε στο επίπεδο των €1,2 δισ., με το συνολικό pipe line έργων να ανέρχεται στα €2,6 δισ. ενώ έχει διεθνή αναγνώριση ως ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές έργων Turn-key στην ενέργεια.

Την ίδια στιγμή η MYTILINEOS, μέσω στου Τομέα Ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών & Αποθήκευσης Ενέργειας (RSD), έχει καταφέρει να καθιερωθεί ως ένας από τους κορυφαίους κατασκευαστές φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας παγκοσμίως, προσφέροντας αξιόπιστες λύσεις, από αυτόνομα έργα έως πολύπλοκα υβριδικά συστήματα. Η συνολική δυναμικότητα του ώριμου διεθνούς χαρτοφυλακίου του Τομέα RSD είναι της τάξεως των 2.396 MW, εκ των οποίων:123 MW σε λειτουργία, 829 MW υπό κατασκευή και 1.444 MW Έτοιμα για Κατασκευή (Ready To Build - RTB) ή με εκτιμώμενο RTB μέσα στους επόμενους 6 μήνες. Το χαρτοφυλάκιο αυτό περιλαμβάνει επίσης μία σειρά έργων σε διάφορα στάδια ανάπτυξης, δυναμικότητας περίπου 3,7 GW.

• Στο πλαίσιο δραστηριότητας του τομέα RSD, πριν μερικές ημέρες τέθηκε σε εμπορική λειτουργία το φωτοβολταϊκό έργο «Tutly» στο Ουζμπεκιστάν, ισχύος 131,35 MWp. Το έργο που είχε αναληφθεί για λογαριασμό της Total Eren, κορυφαίας εταιρείας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές (IPP) με έδρα τη Γαλλία, τον Ιούνιο του 2021, αναμένεται να παράγει 270 GWh ετησίως, αρκετές για να καλυφθούν ανάγκες περίπου 140.000 νοικοκυριών στο Ουζμπεκιστάν, μειώνοντας παράλληλα τις εκπομπές CO2 κατά περίπου 160.000 τόνους ετησίως.

• Παράλληλα, ανακοίνωσε την επιτυχή ενεργοποίηση του έργου «Pampa Tigre» στην περιοχή Antofagasta της Χιλής. Πρόκειται για ένα φωτοβολταϊκό πάρκο 118,4MWp για λογαριασμό της εταιρείας Mainstream Renewable Power, μίας από τις πιο επιτυχημένες εταιρείες μη συμβατικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (NCRE) στη Λατινική Αμερική. Το έργο θα παράσχει περισσότερες από 300 GWh «πράσινης» ενέργειας στο δίκτυο, καλύπτοντας τις ανάγκες περίπου 125.000 νοικοκυριών στη Χιλή, ενώ θα αποφεύγονται 122.000 εκατ. τόνοι CO2.

• Επιπλέον, εδραιώνει περαιτέρω την παρουσία του στην Ισπανία, εκτελώντας συμβάσεις EPC για δύο φωτοβολταϊκά πάρκα: το Manzanares ισχύος 90MW για τον επενδυτικό όμιλο Nexwell και το Badajoz ισχύος 50MW για τον διεθνή ανεξάρτητο παραγωγό ηλιακής ενέργειας Sonnedix, αντίστοιχα. Το έργο Manzanares έχει ήδη ενεργοποιηθεί, ενώ το Badajoz έχει φτάσει στο στάδιο μηχανικής ολοκλήρωσης.

Η MYTILINEOS αναλαμβάνει σύνθετα και απαιτητικά έργα σε ολόκληρο το φάσμα της ηλιακής ενέργειας. Συγκαταλέγεται ήδη στους 10 κορυφαίους EPC Contractors στο κόσμο και μεταλαμπαδεύει τη μοναδική αυτή τεχνογνωσία και στην Ελλάδα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στους εθνικούς στόχους για απολιγνιτοποίηση. Υπενθυμίζεται ότι ο Τομέας RSD κατασκευάζει ήδη το μεγάλο φωτοβολταϊκό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στην Κοζάνη, ισχύος 200 MW, η σύμβαση του οποίου υπογράφηκε τον Μάιο του 2021.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ