Ελλαδα

Αποζημιώσεις άνω του 1,5 εκατ. ευρώ σε επιχειρήσεις που καταστράφηκαν μετά τη δολοφονία Γρηγορόπουλου

Τι αναφέρει η απόφαση του ΣτΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΣτΕ: Νέα αποζημίωση σε ασφαλιστική για τις ζημιές από επεισόδια
Επεισόδια μετά τη δολοφονία του Α. Γρηγορόπουλου © Εurokinissi

ΣτΕ: Νέα αποζημίωση σε ασφαλιστική για τις ζημιές από επεισόδια

Πρόσθετες αποζημιώσεις σε ασφαλιστική εταιρεία για τις ζημιές που προκλήθηκαν το βράδυ που δολοφονήθηκε ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος θα καταβάλλει το δημόσιο μετά από σχετικές (τέσσερις τον αριθμό) αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Ειδικότερα, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο με τέσσερις αποφάσεις του υποχρέωσε το Δημόσιο να καταβάλλει 1.562.613 ευρώ συν τους νόμιμους τόκους για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τους γνωστούς-αγνώστους τη νύκτα εκείνη (7.12.2008) της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από αστυνομικό Επαμεινώνδα Κορκονέα σε καταστήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Yπενθυμίζεται ότι το Α΄ Τμήμα του ΣτΕ αναίρεσε τον Νοέμβριο του 2021 αποφάσεις του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών που είχαν απορρίψει αιτήσεις εταιρειών (κατά κανόνα ασφαλιστικών) οι οποίες είχαν τις κτιριακές εγκαταστάσεις τους γύρω από το Πολυτεχνείο και στην περιοχή των Εξαρχείων και υπέστησαν ολοσχερή ή μερική καταστροφή, λεηλατήθηκαν, κ.λπ. Παράλληλα οι σύμβουλοι Επικρατείας επιδίκασαν στις επιχειρήσεις αυτές συνολικά αποζημιώσεις της τάξεως του 1.868.000 ευρώ τις οποίες το Δημόσιο οφείλει να καταβάλει, εντόκως.

Στην παρούσα υπόθεση η ασφαλιστική είχε χάσει τις δίκες σε πρώτο και δεύτερο βαθμό με το σκεπτικό ότι «τα βίαια επεισόδια εκείνης της νύκτας και οι ζημιογόνες συνέπειες τους αποτελούν γεγονός το οποίο δεν μπορούσε να αποτραπεί με μέτρα άκρας επιμέλειας».

Κατά συνέπεια κρίθηκε από τους Διοικητικούς Εφέτες ότι «δεν συντρέχει ευθύνη του δημοσίου από παράνομες παραλείψεις των οργάνων του (αστυνομικών) και δεν στοιχειοθετείται υποχρέωσή του προς αποζημίωση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ