Ελλαδα

Υπόθεση Siemens: Νέα παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το θέμα παραγραφής αδικημάτων

Ο εισαγγελέας Ισίδωρος Ντογιάκος κάνει λόγο και στις αλλαγές που έγιναν στους Ποινικούς Κώδικες, το 2019

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Siemens: Νέα παρέμβαση του εισαγγελέα Ντογιάκου για το θέμα παραγραφής αδικημάτων.

Την απαλλακτική απόφαση για την υπόθεση της Siemens ζητά ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, προκειμένου να διαπιστωθεί, αν μπορεί να ασκηθεί αναίρεση σε αυτήν.

Πρόκειται για τη δεύτερη κίνηση στην οποία προχωρά ο κ. Ντογιάκος ο οποίος, αμέσως μετά την έκδοση της απόφασης, παρενέβη, διατάσσοντας έρευνα, για τυχόν ποινικές ευθύνες σχετικά με το θέμα της παραγραφής αξιοποίνων πράξεων των κατηγορουμένων. Στην παραγγελία του εκείνη κάνει λόγο και στις αλλαγές που έγιναν στους Ποινικούς Κώδικες, το 2019.

Εκείνο που αφορά τους νόμους που ψηφίστηκαν, ειδικά τις αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες το 2019, που άλλαξαν το ποινικό περιβάλλον και ενδεχομένως επηρέασαν αδικήματα που αντιμετώπιζαν οι κατηγορούμενοι, συμβάλλοντας καθοριστικά στην παραγραφή τους.

«Πέραν τούτων, αναφέρει χαρακτηριστικά στην παραγγελία του ο κ. Ντογιάκος, να ελέγξετε αν και σε ποιο βαθμό συνετέλεσαν στην παραγραφή των αξιοποίνων πράξεων της εν λόγω υπόθεσης και οι επελθούσες, κατά καιρούς νομοθετικές μεταβολές στον ισχύοντα Ποινικό Κώδικα με τους νόμους 4619 του 2019, 4637 του ίδιου έτους και 4855 του 2021».

Σύμφωνα με την απόφαση απαλλάχθηκαν όλα τα μεγαλοστελέχη της μητρικής Siemens, Γερμανοί υπήκοοι που δικάστηκαν στην Ελλάδα, τα υψηλόβαθμα στελέχη της θυγατρικής της στη χώρα μας, ανάμεσα τους και ο τότε διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Χριστοφοράκος, που δικάστηκε και στη Γερμανία αλλά δεν εκδόθηκε ποτέ στη χώρα μας, αλλά και ο φυγόδικος Χρήστος Καραβέλας που ακόμα δεν έχει εντοπιστεί.

 Επίσης απαλλάχθηκαν, υψηλόβαθμα στελέχη του ΟΤΕ, τότε, που είχαν κατηγορηθεί για εμπλοκή στις μαύρες πληρωμές του γερμανικού κολοσσού και λόγω παραγραφής και λόγω του ότι δεν πείστηκε το δικαστήριο, αν πήραν χρήματα και πόσα.