Ελλαδα

Γ. Πλακιωτάκης: «Η ανοχή της Τουρκίας στα κυκλώματα διακινητών κόστισε ζωές»

Διπλό μήνυμα σε Ε.Ε και Τουρκία και από τον Νότη Μηταράκη

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πλακιωτάκης και Μηταράκης: Μήνυμα προς Τουρκία και ΕΕ με αφορμή τα ναυάγια. 

Διπλό μήνυμα σε Τουρκία και Ευρωπαϊκή Ένωση στέλνει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, με αφορμή τα δύο ναυάγια με νεκρούς και αγνοούμενους που σημειώθηκαν μέσα σε λίγες ώρες σε Κύθηρα και Λέσβο.Την ίδια ώρα σε δηλώσεις προχώρησε και ο Υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης. 

«Επείγον κάλεσμα στην Τουρκία να λάβει άμεσα μέτρα για να προληφθούν άλλες παράτυπες αποχωρήσεις, ιδιαίτερα λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Ήδη σήμερα χάθηκαν πολλές ζωές στο Αιγαίο, άνθρωποι πνίγονται σε μη αξιόπλοα σκάφη. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να δράσει» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου.

«Για μια ακόμα φορά, η ανοχή της Τουρκιάς στα κυκλώματα των αδίστακτων διακινητών, κόστισε ανθρώπινες ζωές. Όσο η Τουρκική ακτοφυλακή δεν εμποδίζει τη δράση τους, τόσο οι διακινητές στοιβάζουν δυστυχισμένους ανθρώπους, χωρίς μετρά ασφαλείας, σε σκάφη που δεν αντέχουν στις καιρικές συνθήκες, θέτοντας τις ζωές τους σε θανάσιμο κίνδυνο. Οι υπεράνθρωπες προσπάθειες των στελεχών του Λιμενικού Σώματος, του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, του Πυροσβεστικού Σώματος, της Ελληνικής Αστυνομίας και εθελοντών, διέσωσαν χθες δεκάδες συνανθρώπους μας, στα Κύθηρα και τη Μυτιλήνη. Δυστυχώς, όχι όλους. Η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Όσο δεν το κάνει, θα θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Τετάρτης προς Πέμπτη, 16 γυναίκες αφρικανικής καταγωγής έχασαν τη ζωή τους, όταν η βάρκα τους – η οποία μετέφερε περίπου 40 άτομα – βυθίστηκε στη θαλάσσια περιοχή «Προβοσκίδα», ανατολικά της Λέσβου.

Νέες γυναίκες Αφρικανικής επίσης καταγωγής είναι και οι εννέα διασωθείσες που μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονται οι πρώτες βοήθειες. Σημειώνεται ότι τρεις εξ αυτών είχαν εγκλωβιστεί σε βραχώδη, απόκρημνη περιοχή.

Στο μεταξύ, τουλάχιστον 80 μετανάστες διασώθηκαν μέχρι στιγμής μετά την πρόσκρουση και ημιβύθιση ιστιοφόρου σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή, στο Διακόφτι Κυθήρων. Στο σκάφος επέβαιναν, σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν μέχρι τώρα οι αρχές, 95 άνθρωποι.