Ελλαδα

Εικόνες από την κηδεία του Σταμάτη Κόκοτα - Συντετριμμένα τα παιδιά του

Ο επικήδειος του γιου του, Δημήτρη

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κηδεία Σταμάτη Κόκοτα
Κηδεία Σταμάτη Κόκοτα - Η φωτογραφία του μπροστά από το φέρετρο © EUROKINISSI / TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ

Κηδεία Σταμάτη Κόκοτα: Φωτογραφίες από το τελευταίο αντίο στον τραγουδιστή στου Ζωγράφου.

Συντετριμμένα έφτασαν στην εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στου Ζωγράφου τα παιδιά του Σταμάτη Κόκοτα.Συγγενείς, φίλοι και θαυμαστές είπαν το μεσημέρι της Τετάρτης το τελευταίο αντίο στον τραγουδιστή, που πέθανε σε ηλικία 85 ετών, αφήνοντας πλούσιο δισκογραφικό έργο. 

Συνάδελφοι βρέθηκαν στον ναό για να αποχαιρετήσουν τον καλλιτέχνη που σφράγισε με την παρουσία του το λαϊκό τραγούδι. Η κηδεία του Σταμάτη Κόκοτα τελέστηκε με δημοτική δαπάνη στου Ζωγράφου, την περιοχή όπου μεγάλωσε και αγάπησε. 

O Δημήτρης Κόκοτας, η αδελφή του Μαριάννα και η σύζυγος του τραγουδιστή, πιασμένοι χέρι-χέρι συνόδευσαν το φέρετρό του στην τελευταία του κατοικία.

Στιγμιότυπο από την κηδεία του Σταμάτη Κόκοτα
Στιγμιότυπο από την κηδεία του Σταμάτη Κόκοτα © EUROKINISSI / TATIANA MΠΟΛΑΡΗ
Τα παιδιά του Σταμάτη Κόκοτα στην κηδεία του πατέρα τους
Τα παιδιά του Σταμάτη Κόκοτα στην κηδεία του τραγουδιστή © EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Κηδεία Σταμάτη Κόκοτα - Ελένη Ροδά
Κηδεία Σταμάτη Κόκοτα - Ελένη Ροδά © EUROKINISSI / ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Στιγμιότυπο από την κηδεία του Σταμάτη Κόκοτα
Στιγμιότυπο από την κηδεία του Σταμάτη Κόκοτα © EUROKINISSI / TATIANA ΜΠΟΛΑΡΗ
Μέσα σε κλίμα συγκίνησης, το τελευταίο αντίο στον Σταμάτη Κόκοτα

Σταμάτης Κόκοτας: Το «αντίο» του γιου του, Δημήτρη

«Ήμασταν το στήριγμά του. Έτσι μας έμαθε, να αγαπάμε τον κόσμο και τον εαυτό μας. Ο Σταμάτης είχε πάντα μια θέση στην καρδιά του για όσους πήγαιναν να τον δουν, να τον ακούσουν, να τον χειροκροτήσουν κι ας μην τους ήξερε καν… Για όσους ήταν στον δρόμο» είπε αρχικά ο Δημήτρης Κόκοτας και συνέχισε προσπαθώντας να συγκρατήσει τα δάκρυά του: «Ήταν βιοπαλαιστής. Ήταν ευγενικός πάντα. Είχε φροντίσει για την ψυχή του. Έκανε αγαθοεργίες, ελεημοσύνες, ανεγέρσεις ναών σε ορφανοτροφεία. Είχε φροντίσει… Ξεγέλασε και τον θάνατο γιατί ο Σταμάτης για μένα είναι πάντα εδώ, θα είναι πάντα εδώ… Θα ζει σίγουρα μέσα από τις καρδιές όλων μας, τη σκέψη μας. Όλοι θα συζητάμε συνέχεια για τον πατερά μας, θα τον ακούμε και θα είναι πάντα εδώ πνευματικά να με στηρίζει. Είχε πάντα έναν καλό λόγο για όλο τον κόσμο. Τους ένιωθε όλους φίλους του».

Σταμάτης Κόκοτας: Ράγιοσαν καρδιές τα λόγια του γιου του Δημήτρη στην κηδεία του

Σταμάτης Κόκοτας: H ζωή και το έργο του τραγουδιστή

Ο Σταμάτης Κόκοτας γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 23 Μαρτίου 1937. Είχε μεγάλη δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970 και είχε συνεργαστεί με σημαντικούς Έλληνες συνθέτες της εποχής, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αντώνης Κατινάρης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος κ.ά.

Τα πρώτα χρόνια ως νεαρός τραγουδιστής δούλευε στο Παρίσι ενώ είχε τραγουδήσει με την Εντιθ Πιάφ και γνώριζε τη Μπριζίτ Μπαρντό, τη Ρόμι Σνάιντερ. «Έλεγα όλων των ειδών τα τραγούδια, γαλλικα, ισπανικά, ελληνικά, άγνωστος εδώ, φτασμένος εκεί. Είχα όμως την τύχη να με ακούσει ο μεγάλος λάτρης της λαϊκής μουσικής, ο Σταύρος Ξαρχάκος, σ' ένα ταξίδι του ήρθε και στην παριζιάνικη μπουάτ όπου τραγουδούσα και έτσι ξεκίνησαν όλα» είχε πει.

Λάτρης του μηχανοκίνητου αθλητισμού καθώς έτρεχε σε αγώνες ενώ ειχε και μία ζηλευτή συλλογή από ακριβά αγωνιστικά αυτοκίνητα στην κατοχή του. Μάλιστα μία περίφημη Lamborghini που είχε, φέρεται να ήτα δώρο του Αριστοτέλη Ωνάση που ήταν φανατικός θαυμαστής του Ο Σταμάτης Κόκοτας έχει παντρευτεί δύο φορές. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε δύο παιδιά, τον τραγουδιστή Δημήτρη Κόκοτα και την Έλλη και με τη δεύτερη σύζυγό του, την Μαριάννα. Άφησε πίσω του μία σημαντική παρακαταθήκη με τα τραγούδια του. Το «Όνειρο απατηλό», το «γιε μου» και το «δελφίνι, δελφινάκι» είναι μερικά από το σπουδαία του τραγούδια.

Ο μύθος λέει ότι μια εταιρεία με ξυραφάκια πρόσφερε στον Σταμάτη Κόκοτα ένα ιλιγγιώδες ποσό για να ξυριστεί με τη λεπίδα της μπροστά στην κάμερα, για ένα διαφημιστικό σποτ. «Είναι αλήθεια» είχε πει όταν ρωτήθηκε ο Σταμάτης Κόκοτας. «Μου έδιναν 50 εκατομμύρια δραχμές, ήταν πολλά λεφτά τότε, αλλά τους είπα, σας ευχαριστώ πολύ, αλλά χτυπήσατε λάθος πόρτα».

ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΚΟΚΟΤΑΣ - Όνειρο απατηλό

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ