Ελλαδα

Νατάσσα Μποφίλιου για γυναικοκτονίες: «Ποιο σύστημα επιτρέπει να δολοφονούνται οι αδελφές μας;»

Το βίντεο από την τοποθέτηση κατά τη διάρκεια συναυλίας, ξανά επίκαιρο

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νατάσσα Μποφίλιου: Για την πατριαρχία ως παθογένεια ενός σάπιου συστήματος μίλησε κατά τη διάρκεια συναυλίας της η γνωστή ερμηνεύτρια.

Μια πρόσφατη τοποθέτηση της Νατάσσας Μποφίλιου έρχεται ξανά στην επικαιρότητα, με αφορμή τα αυξανόμενα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, αλλά δεδομένων και των γεγονότων που συγκλονίζουν το Ιράν μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί.

Κατά τη διάρκεια συναυλίας της στο Θέατρο Γης στις 13/9 στη Θεσσαλονίκη, η Νατάσσα Μποφίλιου αναφέρθηκε στο σύστημα εκείνο που γεννά, αναθρέφει και συντηρεί πατριαρχικές πεποιθήσεις και πάσης φύσης ανισότητες. 

Ρωτώντας το κοινό της εάν «σήμερα βάλαμε φωτιά στην πατριαρχία», η καλλιτέχνιδα αναφέρθηκε στο φαινόμενο ως μέρος ενός μεγαλύτερου προβλήματος.

«Αδέλφια, όμως δεν φτάνει η φωτιά στην πατριαρχία. Το σημαντικότερο από όλα είναι να σκεφτούμε τι είναι αυτό που γεννά την πατριαρχία. Ποιο σύστημα επιτρέπει να δολοφονούνται οι αδερφές μας και ακόμα να μην υπάρχει επίσημα ο όρος γυναικοκτονία; Πρέπει να σκεφτούμε ποιος επιτρέπει σε ανθρώπους να βγαινουν στην τηλεόραση, σε εκπροσώπους μιας κυβέρνησης, και να λένε πως όποιος δεν προσαρμόζεται, πεθαίνει; Η πατριαρχία κορίτσια και αγόρια είναι κι αυτή παθογένεια ενός σάπιου συστήματος. Αυτό είναι το πρόβλημα», κατέληξε με το κοινό να την επευφημεί.