Ελλαδα

H Google ετοιμάζει σημαντική επένδυση στην Ελλάδα

Αποκαλύπτει τα σχέδιά της την ερχόμενη εβδομάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H Google ετοιμάζει σημαντική επένδυση για τη δημιουργία κέντρου δεδομένων στη χώρα μας- Πότε αναμένεται να την ανακοινώσει.
Η Google αναμένεται να αποκαλύψει τα επενδυτικά σχέδιά της για την Ελλάδα τις προσεχείς ημέρες © Unsplash / Jonny Gios

H Google ετοιμάζει σημαντική επένδυση για τη δημιουργία κέντρου δεδομένων στη χώρα μας - Πότε αναμένεται να την ανακοινώσει.

Στον στρατηγικό αναπτυξιακό χάρτη των τεχνολογικών κολοσσών φαίνεται πως περνά η Ελλάδα, με τη Google τη φορά αυτή να αναμένεται να ανακοινώσει σημαντική επένδυση για τη δημιουργία κέντρου δεδομένων στη χώρα μας. 

Έχει προηγηθεί η εξαγορά της Lamda Hellix από τον αμερικάνικο όμιλο Digital Realty, ο σχεδιασμός της Microsoft για τη δημιουργία κόμβου data center και το αντίστοιχο ενδιαφέρον από την Amazon Web Services (AWS).

Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν την ερχόμενη Πέμπτη, από την πρόεδρο της Google Cloud International Άντερ Φοξ- Μάρτιν και την πρόεδρο νοτιοανατολικής Ευρώπης της Google, Πέγκυ Αντωνάκου, παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκου Πιερρακάκη, με τις πληροφορίες της «Ναυτεμπορικής» να κάνουν λόγο για μεγάλη επένδυση σε κέντρο δεδομένων.

Να σημειωθεί ότι αν και η Ελλάδα κατέχει προνομιακή γεωγραφική θέση στην Ανατολική Μεσόγειο, η προοπτική να καταστεί κόμβος κέντρων δεδομένων ξεκίνησε να είναι ορατή τα τελευταία 3 με 4 χρόνια.

Σημαντικές επενδύσεις σε data center έχει προσελκύσει επίσης η Μασσαλία, ενώ στην ευρύτερη περιοχή από άποψη διεθνούς χωρητικότητας σημαντικοί κόμβοι έχουν καταστεί η Κωνσταντινούπολη και η Σόφια.  

Σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν 18 κέντρα δεδομένων, τα περισσότερα (10) στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη (5). Στις υπηρεσίες που παρέχουν περιλαμβάνονται η φιλοξενία ιστοσελίδων, η συνεγκατάσταση, η φιλοξενία και διαχείριση εφαρμογών, η εφεδρική αποθήκευση δεδομένων (data backup) και η αποκατάσταση λειτουργίας μετά από καταστροφή (disaster recovery), η επιχειρησιακή συνέχεια, καθώς και μια σειρά υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους, συμπεριλαμβανομένης της υποδομής ως υπηρεσίας και του λογισμικού ως υπηρεσίας.

Επενδύσεις σε data center δεν σχεδιάζουν όμως μόνον οι παγκόσμιοι κολοσσοί. Η ελληνική εταιρεία Lancom διαθέτει δύο Data Center, ένα στην Αθήνα και ένα στη Θεσσαλονίκη και προχωρά σε τρίτο στο Ηράκλειο Κρήτης.

Τα κέντρα δεδομένων θεωρούνται πλέον κρίσιμες υποδομές καθώς τα data αναπτύσσονται με εκθετικό ρυθμό.

Σύμφωνα με έρευνα της ΙDG Research Services με αντικείμενο: «Ψηφιακές Υποδομές: Το θεμέλιο για οικονομική ανάκαμψη και ανταγωνιστικότητα», που πραγματοποιήθηκε πέρσι για λογαριασμό της Lamda Hellix, κάθε ένα ευρώ επένδυσης σε neutral multi - tenant data center (ουδέτερα κέντρα δεδομένων πολλαπλών χρηστών) αποφέρει 8,23 ευρώ προστιθέμενης αξίας στην ελληνική οικονομία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.