Ελλαδα

Μετρό στον Πειραιά εντός Σεπτεμβρίου - Παραδίδονται οι τρεις νέοι σταθμοί της γραμμής 3

Ολοκληρώνονται οι εργασίες σε «Μανιάτικα», «Πειραιά» & «Δημοτικό Θέατρο»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συρμός σε σταθμό του μετρό
Σταθμός μετρό (φωτογραφία αρχείου) © ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI

Μετρό στον Πειραιά: Η ολοκλήρωση των εργασιών εντός Σεπτεμβρίου και οι εκτιμήσεις για μείωση της κίνησης των οχημάτων

Εντός Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες στους τρεις νέους σταθμούς του μετρό στον Πειραιά, τους σταθμούς «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο». Η γραμμή 3 του μετρό αναμένεται να επεκταθεί κατά τρεις σταθμούς, με την απόσταση από Πειραιά έως και Αεροδρόμιο να υπολογίζεται σε 55 λεπτά.

Οι υπεύθυνοι του έργου εκτιμούν ότι οι τρεις νέοι σταθμοί θα αυξήσουν τη συνολική επιβατική κίνηση στο δίκτυο του μετρό σε 132.000 πολίτες ημερησίως. Επιπλέον, η κυκλοφορία των αυτοκινήτων αναμένεται να μειωθεί κατά 23.000 ημερησίως, όπως επίσης αναμένεται μείωση στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά 120 τόνους ημερησίως.

Μετρό στον Πειραιά: Το πρώτο λιμάνι γίνεται συγκοινωνιακό κέντρο με μετρό, ΗΣΑΠ και τραμ

Ο Πειραιάς θα αναβαθμιστεί συγκοινωνιακά, αφού μόνο στον σταθμό «Πειραιάς» προβλέπεται να δημιουργηθεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό συγκοινωνιακό κέντρο, συνενώνοντας λειτουργικά δύο γραμμές μετρό (Γραμμές 1 και 3), το λιμάνι, τον προαστιακό σιδηρόδρομο και την επέκταση του τραμ προς Πειραιά (5,4 χλμ. μονής γραμμής και 12 σταθμοί), διευκολύνοντας έτσι τις μετεπιβιβάσεις μεταξύ όλων των μέσων μεταφοράς. Επιπλέον, η σύνδεση που θα προκύψει μεταξύ του λιμανιού του Πειραιά και του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» μέσω της Γραμμής 3 του μετρό, θα προσδώσει ιδιαίτερα αναπτυξιακά οφέλη τόσο στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας και του Πειραιά, όσο και στην εθνική οικονομία γενικότερα.

Σταθμός του μετρό Πειραιάς
Σταθμός του μετρό Πειραιάς - Φωτογραφία από τις εργασίες © EUROKINISSI

Τα έντονα κυκλοφοριακά προβλήματα σε Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλό, Νίκαια, Μανιάτικα και στον Πειραιά αναμένεται να μειωθούν σημαντικά με την επέκταση της Γραμμής 3 του μετρό «Αγία Μαρίνα-Πειραιάς», που στο σύνολό της περιλαμβάνει σήραγγα μήκους 7,6 χλμ. και 6 νέους σύγχρονους σταθμούς. Ικανοποιητικά μάλιστα είναι τα πρώτα αποτελέσματα στο κυκλοφοριακό, από τις 6 Ιουλίου 2020, οπότε και παραδόθηκαν προς χρήση στο επιβατικό κοινό οι 3 πρώτοι σταθμοί Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια.

Μόλις οι τρεις νέοι σταθμοί του μετρό, «Μανιάτικα», «Πειραιάς» και «Δημοτικό Θέατρο», δοθούν προς χρήση από το επιβατικό κοινό, αναμένεται να κοπούν αρκετές λεωφορειακές γραμμές σύνδεσης με τους Δήμους Νίκαιας και Κορυδαλλού, οι οποίες όπως έγινε και σε άλλες επεκτάσεις, θα μετατραπούν σε διαδημοτικές και τροφοδοτικές προς τους σταθμούς μετρό.

Μετρό: Ποιοι σταθμοί θα παραμείνουν κλειστοί τη Δευτέρα 

Κλειστοί θα παραμείνουν την ερχόμενη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου κι όχι την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου (όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί), οι σταθμοί «ΝΙΚΑΙΑ», «ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ» και «ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ» και η Γραμμή 3 θα λειτουργεί στο τμήμα «ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ - ΑΓ. ΜΑΡΙΝΑ» σύμφωνα με νέα ανακοίνωση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στη Γραμμή 3 του Μετρό τίθενται σε ισχύ, λόγω της διενέργειας δυναμικών δοκιμών από τον επίσταθμο Αγ. Μαρίνας μέχρι το Δημοτικό Θέατρο, στο πλαίσιο της επικείμενης λειτουργίας της επέκτασης της Γραμμής προς Πειραιά.

Οι επιβάτες θα εξυπηρετούνται στο τμήμα Αγ. Μαρίνα - Νίκαια από την προσωρινή λεωφορειακή γραμμή «Χ50 Αγ. Μαρίνα - Νίκαια», στη δημιουργία της οποίας προχωρά ο ΟΑΣΑ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ