Ελλαδα

Πέθανε ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος (βίντεο)

Η ζωή, το θέατρο, οι ταινίες και ο γάμος με την Τζένη Καρέζη

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κώστας Καζάκος πρωταγωνίστησε σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου
Ο Κώστας Καζάκος πρωταγωνίστησε σε ταινίες του ελληνικού κινηματογράφου © Finos Film Official/Facebook

Ο Κώστας Καζάκος πέθανε σε ηλικία 87 ετών. Τα προβλήματα υγείας και η νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Ο Κώστας Καζάκος, ο σπουδαίος ηθοποιός με σημαντικούς ρόλους σε κινηματογραφικές ταινίες και στο θέατρο, πέθανε σε ηλικία 87 ετών. Η είδηση για τον θάνατό του βύθισε στο πένθος την οικογένειά του και σκόρπισε τη θλίψη στους θαυμαστές του.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα αντιμετώπιζε σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και νοσηλευόταν στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός».

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Απρίλιο ο Κώστας Καζάκος είχε αποχωρήσει από την παράσταση «Ματωμένα Χώματα», όπου πρωταγωνιστούσε και αντικαταστάθηκε από άλλον ηθοποιό. Ο δημοφιλής ηθοποιός ήταν παντρεμένος με την Τζένη Καρέζη και οι δυο τους είχαν πρωταγωνιστήσει σε αγαπημένες ελληνικές ταινίες.

ΚΟΝΤΣΕΡΤΟ ΓΙΑ ΠΟΛΥΒΟΛΑ(Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ)-ΚΑΡΕΖΗ/ΚΑΖΑΚΟΣ
ΕΡΩΤΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ Τζένη Καρέζη.wmv

Ποιος ήταν ο Κώστας Καζάκος - H ζωή του και οι βραβεύσεις

Ο Κώστας Καζάκος γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας στις Μαΐου 1935 και ήταν απόφοιτος της Σχολής Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου (συγκεκριμένα του τμήματος Ηθοποιών και Σκηνοθετών) καθώς και της Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν.

Στα 18 του, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα για να σπουδάσει παιδαγωγός ωστόσο η αριστερή κληρονομιά του πατέρα του έγινε λόγος αρνητικής αντιμετώπισής του από το πανεπιστήμιο. Του ζητούσαν χαρτί κοινωνικών φρονημάτων και επειδή δεν το είχε, δεν του επέτρεψαν την εγγραφή του στη σχολή. Έτσι, άλλαξε σταδιοδρομία και φοίτησε στην Σχολή Κινηματογράφου Λυκούργου Σταυράκου (1953-1956) και στη Δραματική Σχολή Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν (1954-1957).

Ο Κώστας Καζάκος ήταν ιδρυτικό μέλος του Ελληνοαραβικού Συνδέσμου και μέλος της Επιτροπής Άδειας Άσκησης επαγγέλματος του Ηθοποιού, συνιδρυτής του Ελεύθερου Θεάτρου (μαζί με τον Λέοντα Τριβιζά) και ιδρυτής του ιδρύματος «Τζένη Καρέζη».

Ο Κώστας Καζάκος στο θέατρο
Ο Κώστας Καζάκος στο θέατρο © NDP

Στη διάρκεια της ζωής του ο Κώστας Καζάκος υπήρξε επίσης:

  • Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου,
  • γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Ελεύθερου Θεάτρου και Πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης.

Το 1973, τιμήθηκε με το Α’ Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την αρτιότερη παραγωγή, της μεταφοράς της Λυσιστράτης.

Τιμήθηκε επίσης με τον «Χρυσό Απόλλωνα», βραβείο ηθοποιού Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου Αθηνών το 1967, και Α΄ Χρυσό Βραβείο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης το 1973 για την αρτιότερη θεατρική παραγωγή («Λυσιστράτη») και με το Βραβείο της Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων και Κριτικών για το σύνολο της προσφοράς του.

Ο Κώστας Καζάκος ψηφίζει στις εθνικές εκλογές του 2004 ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ
Ο Κώστας Καζάκος ψηφίζει στις εθνικές εκλογές του 2004 ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΚΚΕ © EUROKINISSI

Ο Κώστας Καζάκος είχε κατέβει στην πολιτική. Ειδικότερα, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2007 και του Οκτωβρίου 2009 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΚΚΕ, ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Ο Κώστας Καζάκος στον κινηματογράφο και στο θέατρο

Η πρώτη εμφάνιση του Κώστα Καζάκου στο θεατρικό σανίδι έγινε το 1957 στο έργο του Μπρεχτ «Ο κύκλος με την κιμωλία».

Τα επόμενα χρόνια είχε σημαντικούς ρόλους σε σπουδαία έργα συγγραφέων όπως ο Ιάκωβος Καμπανέλλης («Η αυλή των θαυμάτων»), ο Άρθουρ Μίλερ («Ψηλά απ’ τη γέφυρα»), ο Κάρλο Γκολντόνι («Λοκαντιέρα»), ο Ζαν-Πολ Σαρτρ («Νεκροί χωρίς τάφο»), ο Τενεσί Ουίλιαμς («Γυάλινος Κόσμος»), αλλά και σε έργα του Σοφοκλή («Αντιγόνη») και του Αριστοφάνη («Όρνιθες») στο Θέατρο Τέχνης και στους θιάσους της Κυρίας Κατερίνας, του Αλέκου Αλεξανδράκη, της Άννας Συνοδινού και της Έλλης Λαμπέτη.

Στη μακρά προσφορά του στο θέατρο ανεξίτηλη σφραγίδα άφησε η θρυλική παράσταση «Το μεγάλο μας τσίρκο» με την Τζένη Καρέζη και τον θίασο τους το 1973, μετά την άλλη κοινή επιτυχία τους «Θεοδώρα η μεγάλη» 1968, και αργότερα «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ;» (1982) του Έντουαρντ Άλμπι σε σκηνοθεσία του Ζιλ Ντασέν, «Διαμάντια και μπλουζ» (1990) της Λούλας Αναγνωστάκη, που ήταν και η τελευταία κοινή τους εμφάνιση.

Ο Κώστας Καζάκος υποδύθηκε χαρακτηριστικούς ρόλους στον ελληνικό κινηματογράφο
Ο Κώστας Καζάκος υποδύθηκε χαρακτηριστικούς ρόλους στον ελληνικό κινηματογράφο © Finos Film Official/Facebook

Το 1956 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον κινηματογράφο, στη σατιρική ταινία του Γρηγόρη Γρηγορίου «Η αρπαγή της Περσεφόνης», σε σενάριο του Ιάκωβου Καμπανέλλη.

Τα επόμενα χρόνια πρωταγωνίστησε μεταξύ άλλων στις ταινίες:

  • «Το μπλόκο», του Άδωνι Κύρου (1965),
  • «Το παρελθόν μίας γυναίκας» (1968) του Γιάννη Δαλιανίδη,
  • «Η λεωφόρος του μίσους» (1968) του Νίκου Φώσκολου,
  • «Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα» (1969) του Νίκου Φώσκολου,
  • «Κονσέρτο για πολυβόλα» (1967) του Ντίνου Δημόπουλου,
  • «Μια γυναίκα στην Αντίσταση» (1970) του Ντίνου Δημόπουλου, 
  • «Λυσιστράτη» (1972) του Γιώργου Ζερβουλάκου,
  • «Ιφιγένεια» (1977) του Μιχάλη Κακογιάννη,
  • «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» (1980) του Νίκου Τζήμα,
  • «Ο δραπέτης» (1991) του Λευτέρη Ξανθόπουλου.
Ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος είχε ξεχωρίσει από νωρίς για το υποκριτικό του ταλέντο και την πληθωρική του παρουσία
Ο ηθοποιός Κώστας Καζάκος είχε ξεχωρίσει από νωρίς για το υποκριτικό του ταλέντο και την πληθωρική του παρουσία © Finos Film Official/Facebook

Ο Κώστας Καζάκος και ο γάμος με την Τζένη Καρέζη - Η θρυλική παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο»

Από το 1968 μέχρι το 1992 υπήρξε παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Καρέζη, με την οποία απέκτησε τον γιο τους, τον επίσης ηθοποιό Κωνσταντίνο Καζάκο (γενν. 1969).

Ο Κώστας Καζάκος με την Τζένη Καρέζη και τον γιο τους, Κωνσταντίνο
Ο Κώστας Καζάκος με την Τζένη Καρέζη και τον γιο τους, Κωνσταντίνο © Finos Film Official/Facebook

Κώστας Καζάκος και Τζένη Καρέζη ήταν θιασάρχες στη θρυλική παράσταση «Το Μεγάλο μας Τσίρκο». Το συγκεκριμένο έργο έγινε σύμβολο του αγώνα κατά της χούντας. Η πρεμιέρα έγινε τον Ιούνιο του 1973 στο θέατρο «Αθήναιον» της οδού Πατησίων, που βρισκόταν απέναντι από το Πολυτεχνείο. Λίγους μήνες μετά, τον Οκτώβριο, οι δύο ηθοποιοί συνελήφθησαν από τη χούντα, με την παράσταση να διακόπτεται.

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΑΣ ΤΣΙΡΚΟ (Πλάνα από την παράσταση)

Από το 1997 έως σήμερα ήταν παντρεμένος με την ηθοποιό Τζένη Κόλλια, με την οποία απέκτησαν τέσσερα παιδιά: Τον Αλέξανδρο (γενν. 1997), την Άρτεμι-Γεωργία (γενν. 1998), την Ηλέκτρα (γενν. 2002) και τη Μάγια (γενν. 2008). Η Άρτεμις-Γεωργία έχασε τη ζωή της στις 25 Ιουνίου 1999, σε ηλικία 8 μηνών -μία εβδομάδα μετά τη βάπτισή της, πάσχοντας από σπάνια ασθένεια.

Υπενθυμίζεται ότι το 2019, με αφορμή τα γενέθλιά του, η Finos Film είχε αφιερώσει ένα συγκινητικό βίντεο στον Κώστα Καζάκο.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY