Ελλαδα

Η Ελλάδα απαντά στην Τουρκία: Επιστημονική φαντασία η επιστολή Τσαβούσογλου

Τι αναφέρουν διπλωματικές πηγές

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Ελλάδα απαντά στην Τουρκία: Επιστημονική φαντασία η επιστολή Τσαβούσογλου
Υπουργείο Εξωτερικών © EUROKINISSI/ ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ελληνοτουρκικά - Διπλωματικές πηγές: Μνημείο διαστρέβλωσης που ξεπερνά τα όρια της λογικής η επιστολή Τσαβούσογλου.

Αμεση απάντηση δίνουν διπλωματικές πηγές σχετικά με την πρόσφατη επιστολή που απέστειλε η Τουρκία σε Διεθνείς Οργανισμούς, καθώς και σε ορισμένα Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία – όπως τονίζουν – «επαναλαμβάνει ad nauseam τις πάγιες, ανυπόστατες και παράνομες μονομερείς αιτιάσεις της».

Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές «οι εν λόγω αιτιάσεις ουδεμία βάση έχουν, αντιθέτως αντιβαίνουν θεμελιώδεις κανόνες του Διεθνούς Δικαίου και ιδιαίτερα του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας».

«Δυστυχώς, η επιστολή αυτή αποτελεί μνημείο διαστρέβλωσης της πραγματικότητας σε τέτοιο βαθμό που ξεπερνάει τα όρια της λογικής και πλέον κινείται στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας» πρόσθεσαν οι ίδιες πηγές υπενθυμίζοντας ότι η χώρα μας έχει επανειλημμένα απορρίψει το σύνολο των τουρκικών αιτιάσεων με σειρά από επιχειρήματα, τα οποία περιέχονται και στις σχετικές επιστολές που έχει αποστείλει στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.

Χαρακτηρίζουν, μάλιστα, ως ειρωνεία το γεγονός ότι η επιστολή καταλήγει ζητώντας από τους αποδέκτες της (ΕΕ, ΟΗΕ, ΝΑΤΟ) «να συνεισφέρουν στις προσπάθειες για την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας στο Αιγαίο ενθαρρύνοντας την Ελλάδα να αποφεύγει την κλιμάκωση της ρητορικής και σχετικών ενεργειών, καθώς και να ξεκινήσει ένα ουσιαστικό διάλογο με την Τουρκία, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν, επίσης, τα όσα τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Γαλλίδα ομόλογό του Καθρίν Κολονά την Τρίτη για τους Τούρκους αξιωματούχους που «δηλώνουν δημοσίως και επανειλημμένα ότι: "τα νησιά του Αιγαίου βρίσκονται υπό ελληνική κατοχή", η Τουρκία "μπορεί να έρθει νύχτα" να τα καταλάβει και ότι " η Ελλάδα δεν είναι ισότιμη της Τουρκίας. Δεν είναι συνομιλητής της"».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ