Ελλαδα

Πάτρα 3 παιδιά - Ογκολόγος Μαλένας: «Δεν είχε ηπατική ανεπάρκεια εν ζωή»

Πολύωρες οι πρώτες καταθέσεις ιατροδικαστών

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ρούλα Πισπιρίγκου
Ρούλα Πισπιρίγκου © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI

Πάτρα 3 παιδιά: Η ογκολόγος της Μαλένας για την κατάσταση του παιδιού - Οι πρώτες καταθέσεις στην ανακρίτρια

Τις επόμενες ημέρες θα κληθεί για κατάθεση η ογκολόγος της μικρής Μαλένας, του πρώτου παιδιού της οικογένειας Δασκαλάκη που πέθανε σε ηλικία 3,5 ετών. Σε δηλώσεις της στο Mega, η ογκολόγος τόνισε ότι «το παιδί δεν είχε εν ζωή ηπατική ανεπάρκεια».

«Εγώ δεν ξέρω αν από την ασφυξία φάνηκε παθολογοανατομική ανεπάρκεια, αυτό δεν μπορώ να το πω, ούτε να πω ναι, ούτε όχι. Σημασία έχει ότι δεν είχε εν ζωή ηπατική ανεπάρκεια αυτό το παιδί. Δεν είχε εν ζωή», είπε η ογκολόγος στο Mega και την εκπομπή «Χαμογέλα και πάλι» και πρόσθεσε: «Εκατό τοις εκατό. Δεν είχε ηπατική ανεπάρκεια. Εάν έκανε ασφυξία, πέθανε από την ασφυξία και αυτή η ασφυξία μπορεί να δημιουργεί, εγώ δεν το ξέρω, οι ιατροδικαστές το ξέρουν, την εικόνα ηπατικής ανεπάρκειας. Εικόνα όμως». 

Ερωτηθείσα για το εάν μπορεί η έλλειψη οξυγόνου, έστω και μετά θάνατον, να προκαλέσει ηπατική ανεπάρκεια, η γιατρός ξεκαθάρισε ότι «εγώ δεν μπορώ να το πω, γιατί δεν το ξέρω, καταλάβατε; Αυτό πρέπει να το απαντήσουν ιατροδικαστές, όχι εγώ. Εντάξει; Εγώ σας λέω ότι δεν είχε το παιδί εν ζωή ηπατική ανεπάρκεια. Από εκεί και πέρα, αν μετά την ασφυξία ένα άτομο κάνει ηπατική ανεπάρκεια, δηλαδή εικόνα ηπατικής ανεπάρκειας και όχι ηπατική ανεπάρκεια, αν μπορεί να κάνει δεν το ξέρω. Να το απαντήσει η κ. Τσάκωνα αυτό. όχι μόνο η κ. Τσάκωνα και οι άλλοι οι ιατροδικαστές». 

Η ογκολόγος υποστήριξε ότι το παιδί ήταν υγιέστατο και τόνισε: «Βέβαια, βέβαια. Όχι μόνο εγώ αλλά και η μητέρα αν ερωτηθεί αυτό θα σας απαντήσει. Ότι ήταν καλά στην υγειά του μέχρι που κοιμήθηκε. Χόρευε, έφαγε, δεν έκανε εμετό, δεν είχε τίποτα». Σχετικά με τις αμυχές που είχε η Μαλένα, η ογκολόγος σημείωσε ότι δεν είδε νεκρό το παιδί, γιατί δεν εφημέρευε. Τις προηγούμενες μέρες, όπως τόνισε η ογκολόγος δεν είχε σίγουρα κάτι, την ημέρα εκείνη όμως, το Σάββατο είπε πως δεν γνωρίζει.

Από την πλευρά του, ο ιατροδικαστής Δημήτρης Γαλεντέρης, μιλώντας στην ίδια εκπομπή τόνισε πως «η ηπατική ανεπάρκεια είναι ένας κλινικός όρος και όχι ένας ιατροδικαστικός, καθώς για τη διάγνωσή της απαιτείται να είναι ζωντανός ένας οργανισμός. Άρα έχουμε κάποιες βλάβες ήπατος και όχι την ηπατική ανεπάρκεια. Ψάχνουμε να βρούμε την αιτία που προκάλεσε αυτή την υποξία. Πρώτα προκλήθηκε –με έναν μηχανισμό– η υποξία και μετά η ηπατική ανεπάρκεια και άρα ζητούμενο σε αυτή την περίπτωση είναι τι προκάλεσε την έλλειψη οξυγόνου και όχι την ηπατική ανεπάρκεια». 

Πάτρα 3 παιδιά: Τι κατέθεσαν Τσάκωνα και Ευτυχιάδης

Η 35η τακτική ανακρίτρια Ευγενία Τζωρτζάτου που χειρίζεται τη δικογραφία σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου για τους θανάτους τής 3,5 ετών Μαλένας, στις 13 Απριλίου 2019, και της μόλις έξι μηνών Ίριδας στις 21 Μαρτίου 2021, έλαβε ήδη πολύωρες κρίσιμες καταθέσεις προκειμένου να σχηματίσει τη δική της πεποίθηση όσον αφορά τα ποινικά αξιοποιήσιμα επιστημονικά δεδομένα για τους θανάτους των δύο μικρότερων παιδιών τής οικογένειας Δασκαλάκη.

Πρώτη κατάθεση που ελήφθη από την κ. Τζωρτζάτου, ήταν αυτή της ιατροδικαστή Χριστίνας Τσάκωνα. Η ιατροδικαστής που έκανε την πρώτη γνωμάτευση μετά τον θάνατο της Μαλένας φέρεται να απέδωσε τον θάνατο του παιδιού, που κατέληξε εντός της ογκολογικής μονάδας του Νοσοκομείου Ελπίς, σε ηπατική ανεπάρκεια. Η κ. Τσάκωνα φέρεται στην κατάθεση της να επέμεινε στην εγκυρότητα των ευρημάτων που είχε καταγράψει, κάνοντας λόγο για ηπατική ανεπάρκεια που μπορεί να οφείλεται σε υποξία, δηλαδή σε στέρηση οξυγόνου

Δεύτερος μάρτυρας που κατέθεσε σήμερα είναι ο παθολογοανατόμος, Χρήστος Ευτυχιάδης, ο οποίος μετά από επιστημονική έρευνα που διενέργησε φαίνεται να εντόπισε ευρήματα που αποδίδουν τους θανάτους της Μαλένας και της Ίριδας Δασκαλάκη σε βίαιη ασφυξία. Ο επιστήμονας είναι αυτός που κλήθηκε από τους ιατροδικαστές Νίκο Καρακούκη και Νίκο Καλόγρηα, οι οποίοι με εντολή της Εισαγγελίας ερεύνησαν τους φακέλους των δύο παιδιών, να αξιολογήσει και να επανεκτιμήσει τα ιστολογικά και όλα τα άλλα δεδομένα της Μαλένας και της Ίριδας.

Ο κ. Ευτυχιάδης φέρεται μέσω συγκεκριμένων επιστημονικών διαδικασιών και τεχνικών να έχει συμβάλει καθοριστικά στην εκτίμηση ότι τα δύο κοριτσάκια είχαν βίαιο ασφυκτικό θάνατο που δεν σχετίζεται με παθολογικά αίτια αλλά είναι αποτέλεσμα, σύμφωνα με την κατηγορία, εγκληματικής ενέργειας. Τα συμπεράσματα του κ. Ευτυχιάδη σε συνδυασμό με εκείνα των κ.κ. Καρακούκη και Καλόγρηα, που έλαβαν εντολή από την Εισαγγελία να ερευνήσουν εξαρχής την υπόθεση των δύο θανάτων, είναι αυτά που οδήγησαν την 1η Αυγούστου στην άσκηση ποινικής δίωξης στην 34χρονη, ήδη κατηγορούμενης για τη δολοφονία αλλά και μία απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος της Τζωρτζίνας.

Υπόθεση Πισπιρίγκου: Τι κατέθεσαν οι δύο πρώτοι μάρτυρες για τις δολοφονίες Μαλένας & Ίριδας | MEGA

Πάτρα 3 παιδιά: Πολύωρες οι καταθέσεις Καρακούκη και Καλόγρηα για τους θανάτους Μαλένας - Ίριδας

Πολύωρες ήταν οι καταθέσεις των ιατροδικαστών Νίκου Καρακούκη και Νίκου Καλόγρηα, που υπογράφουν το πόρισμα που αποδίδει τους θανάτους των δύο μικρότερων κοριτσιών της οικογένειας Δασκαλάκη, της Μαλένας και της Ίριδας, σε ασφυξία από βίαιη ενέργεια.

Οι ιατροδικαστές με εντολή της Εισαγγελίας, τον περασμένο Απρίλιο και ενώ ήδη είχε προφυλακιστεί η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της μεγαλύτερης κόρης της Τζωρτζίνας, μελέτησαν όλα τα στοιχεία που αφορούν τους θανάτους της 3,5 ετών Μαλένας το 2019 και της μόλις έξι μηνών Ίριδας το 2021 και παρέδωσαν τον Ιούνιο το πόρισμα τους. Σήμερα έδωσαν πολύωρες καταθέσεις, περίπου ένα τρίωρο ο καθένας, στην δικαστική λειτουργό, ώστε προφορικά να εκθέσουν τις παραμέτρους της έρευνας τους και να απαντήσουν στις ερωτήσεις της κ. Τζωρτάτου για το υλικό που επεξεργάστηκαν, τα δεδομένα που έλαβαν υπόψη τους, αλλά και τη μεθοδολογία που εφαρμόστηκε, ώστε να στοιχειοθετηθούν τα συμπεράσματα τους τα οποία εν πολλοίς οδήγησαν στην απαγγελία κατηγορίας για ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή σε βάρος της Ρούλας Πισπιρίγκου.

Πάτρα: Καταθέτουν οι ιατροδικαστές Καρακούκης - Καλόγριας στην ανακρίτρια | 2/9/22 | ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ