Ελλαδα

Γηροκομείο στα Χανιά: Αναβλήθηκε η δίκη των 24 κατηγορουμένων

Προφυλακισμένα τέσσερα άτομα

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Γηροκομείο στα Χανιά: Αναβολή στη δίκη - Οι θάνατοι των ηλικιωμένων, οι 25 κατηγορούμενοι και οι τέσσερις προφυλακισμένοι.

Αναβλήθηκε για τις 18 Νοεμβρίου 2022, λόγω κωλύματος ενός εκ των συνηγόρων υπεράσπισης, η δίκη στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χανίων των 25 ατόμων για το γηροκομείο στα Χανιά. 

Η δίκη που αναβλήθηκε αφορά την άσκηση δίωξης κατά των κατηγορουμένων για διάφορα πλημμελήματα και όχι τα κακουργήματα για τα οποία δεν έχει οριστεί δικάσιμος, καθώς είναι σε εξέλιξη η κύρια ανάκριση που διερευνά θανάτους ηλικιωμένων στη δομή καθώς και τις συνθήκες νοσηλείας τους.

Για την υπόθεση, έχουν προφυλακισθεί μετά τις απολογίες τους στις 13 Φεβρουαρίου τέσσερα άτομα, η ιδιοκτήτρια και η συνιδιοκτήτρια της δομής, δύο γιατροί, ενώ αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους δύο νοσηλεύτριες και ένας διοικητικός υπάλληλος.

Γηροκομείο στα Χανιά: Ανάμεσα στους κατηγορούμενους αυτοδιοικητικοί

Ανάμεσα στους κατηγορούμενους βρίσκονται ο νυν αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Νίκος Καλογερής, και ο προκάτοχός του, Απόστολος Βουλγαράκης, κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση τελεσθείσα δια παραλείψεως.

Συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κατηγορείται πως, ενώ έχοντας τη νομική υποχρέωση να συντονίζει και να εποπτεύει τις υπηρεσίες της περιφέρειας που λειτουργούν στα όρια της περιφερειακής ενότητας, τον Οκτώβριο του 2019 εξέδωσε κατά παράβαση των καθηκόντων του απόφαση με την οποία αναθεωρήθηκε η άδεια που είχε ήδη χορηγηθεί στον οίκο ευγηρίας και από 16 θέσεις η δυναμικότητα του αυξήθηκε σε 46. Η άδεια λειτουργίας της μονάδας είχε λήξει από τον Απρίλιο του 2017 και βάσει νόμου δεν μπορούσε να προβεί σε αναθεώρηση. Ο Απόστολος Βουλγαράκης, πρώην αντιπεριφερειάρχης Χανίων, φέρεται να χορήγησε παράνομα άδεια λειτουργίας στη μονάδα το 2012, πράξη για την οποία δεν διώκεται μιας και έχει παραγραφεί, ωστόσο διώκεται επειδή κατά το διάστημα μεταξύ 2017 και 2019 παρέλειψε να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια για τον επανέλεγχο της άδειας λειτουργίας. Ο κ. Βουλγαράκης κατηγορείται ότι παρέλειψε να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια επιβολής προστίμου ή να διατάξει τη σφράγιση της μονάδας, παρότι γνώριζε ότι σε έλεγχο που έγινε το 2018 διαπιστώθηκε παράβαση σε σχέση με τον αριθμό των φιλοξενουμένων αλλά και σε σχέση με αυθαίρετες κατασκευές.

Γηροκομείο στα Χανιά: Πώς αποκαλύφθηκε η υπόθεση - Τα στοιχεία της δικογραφίας που σοκάρουν

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε πριν από σχεδόν δύο χρόνια, όταν βρήκαν το φως της δημοσιότητας οι πρώτες καταγγελίες για τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων στο Γηροκομείο στα Χανιά. Τον περασμένο Φεβρουάριο αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Χανίων προχώρησαν στη σύλληψη επτά φερόμενων ως εμπλεκόμενων. Πρόκειται για τη 67χρονη ιδιοκτήτρια της μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, τη 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια, έναν 50χρονο γενικό γιατρό – υπεύθυνο της μονάδας, ένα 70χρονο ψυχίατρο, δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και ένα 42χρονο νοσηλευτή. Και οι επτά κατηγορούνται για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία, παραβάσεις του Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

Οι ηλικιωμένοι που βρίσκονταν στο Γηροκομείο στα Χανιά ζούσαν υπό άθλιες συνθήκες, βρώμικοι, υποσιτισμένοι. Σε κάποιες περιπτώσεις λάμβαναν χωρίς τη θέλησή τους και χωρίς να υπάρχει λόγος φάρμακα που χορηγούνται σε βαριές ψυχασθένειες, ώστε να μην έχουν επαφή με το περιβάλλον, ενώ σιτίζονταν από τη μύτη, ή έκαναν την ανάγκη τους σε καθετήρες, προκειμένου να μην απασχολείται το προσωπικό. Οι έρευνες για τη δράση των ιδιοκτητών και του προσωπικού στο Γηροκομείο στα Χανιά ξεκινούν από το 2015.

Χαρακτηριστικές των απάνθρωπων συνθηκών στο Γηροκομείο στα Χανιά είναι η κατάσταση στην οποία περιήλθε 60χρονη, που μπήκε στο γηροκομείο χωρίς παθολογικά προβλήματα ζυγίζοντας 90 κιλά και πέθανε έχοντας μείνει 50 κιλά.

Γηροκομείο στα Χανιά: Ποιες οι διώξεις σε βάρος των κατηγορουμένων

Επτά από τους κατηγορούμενους έχουν διωχθεί για τα κατά περίπτωση αδικήματα της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, της ανθρωποκτονίας, για παραβάσεις του νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.

Πρόκειται για:

  • την 67χρονη ιδιοκτήτρια της Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων,
  • τη 43χρονη κόρη της και συνδιαχειρίστρια,
  • έναν 50χρονο γενικό γιατρό-υπεύθυνο της μονάδας,
  • έναν 70χρονο ψυχίατρο,
  • δύο νοσηλεύτριες 44 και 47 ετών και
  • έναν 42χρονο νοσηλευτή.


Σε βάρος τους είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση κατά συρροή με ενδεχόμενο δόλο, και απόπειρα κατά συρροή, πλαστογραφία και ψευδή πιστοποιητικά. Η δικογραφία αφορά συνολικά σε 36 άτομα που φέρονται να εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την υπόθεση.

Την ίδια ώρα, οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 25 είναι:

  • Παράβαση καθήκοντος
  • Πλαστογραφία
  • Χρήση πλαστού
  • Έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού
  • Ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς ιατρικού πιστοποιητικού
  • Δικαστική χρήση ψευδούς πιστοποιητικού