- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σεισμοί στη Σάμο - Παπαδόπουλος: «Διαφορετική η εστία από το 2020- Δραστήριο το ρήγμα»
Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων
Σεισμοί στη Σάμο: Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τις δονήσεις στο νησί - Η εκτίμηση των σεισμολόγων και η σχέση με τον σεισμό του 2020.
Διπλός σεισμός καταγράφηκε στη Σάμο το μεσημέρι της Τετάρτης (31/8). Ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εξήγησε ότι η εστία του σεισμού είναι διαφορετική από εκείνη που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 2020, οπότε και έχασαν τη ζωή τους δύο νεαρά παιδιά.
«Είχαμε 2 αλλεπάλληλες δονήσεις. Η πρώτη στις 12.56 μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, σεισμός επιφανειακός, 13 χιλιόμετρα νότια του Πυθαγορείου στον υποθαλάσσιο χώρο. Ακολούθησε δεύτερος στις 13.10, ισχυρότερος, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ στην ίδια ακριβώς εστία», είπε ο κ. Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή» και πρόσθεσε: «Ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ είναι προσεισμός αυτού των 5,2. Είναι πολύ νωρίς όμως ακόμα για να πούμε αν αυτός των 5,2 είναι ο κύριος σεισμός. Αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε. Χρειαζόμαστε και άλλα στοιχεία για να αποφανθούμε αν θα ακολουθήσουν και άλλοι ισχυρότεροι σεισμοί. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως η εστία των σημερινών σεισμών δεν έχει καμία σχέση με τον ισχυρότατο σεισμό στα βόρεια της Σάμου στις 30 Οκτωβρίου του 2020. Δεν έχουμε δηλαδή ενεργοποίηση της ίδιας εστίας. Το σημερινό ρήγμα είναι βέβαια αρκετά δραστήριο και έχει δώσει και στο παρελθόν δυνατούς σεισμούς, αλλά είναι ένα ρήγμα που βρίσκεται σε σχετική απόσταση ασφαλείας από το νησί γι’ αυτό και οι δύο σεισμοί έγιναν μεν αισθητοί ως επιφανειακοί που ήταν αλλά απ’ ο, τι φαίνεται δεν είχαν καταστροφικό χαρακτήρα», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.
Σεισμοί στη Σάμο: Δόνηση 5,2 Ρίχτερ μετά τα 4,7
Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε ανοιχτά της Σάμου στις 13:10 το μεσημέρι της Τετάρτης 31 Αυγούστου 2022. Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε θαλάσσιο χώρο, 23,3 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του Πυθαγορείου. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 12 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Λίγη ώρα νωρίτερα είχε σημειωθεί και πρώτος σεισμός, μεγέθους 4,7 βαθμών Ρίχτερ. Συγκεκριμένα στις 12:56 σημειώθηκε σεισμική δόνηση, της οποίας το επίκεντρο εντοπίστηκε σε θαλάσσιο χώρο, 15 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά του Πυθαγορείου. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 13,5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Σεισμοί στη Σάμο - Ευθύμιος Λέκκας: Επιφυλακτικός για τον διπλό σεισμό
Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Ευθύμιος Λέκκας για τον διπλό σεισμό στη Σάμο, μεγέθους 4,7 και 5,2 Ρίχτερ αντίστοιχα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι η δεύτερη δόνηση δεν ήταν μετασεισμός, αλλά νέος ισχυρότερος σεισμός, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια «σύνθετη ακολουθία». Και ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι η σημερινή σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με τον σεισμό που είχε «ταρακούνησει» πριν δύο χρόνια το νησί. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι έχει επικοινωνήσει ήδη με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου και δόθηκαν οδηγίες ώστε τα στελέχη του δήμου να διενεργήσουν ελέγχους. Ακόμη, κάλεσε τον κόσμο να αποφεύγει τις παλιές κατασκευές και να ακολουθεί τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Λιποθυμικό επεισόδιο κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας στην Αρετσού - Μεταφέρθηκε στο 424
Κατασχέθηκαν οχήματα, πλαστές πινακίδες και χαρτονομίσματα
Προσωρινά κρατούμενος ένας από τους 22 κατηγορούμενους - Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους οι υπόλοιποι
Μηδενική ανοχή από την Πυροσβεστική - Ήδη έχουν επιβληθεί 365 πρόστιμα και έγιναν 60 συλλήψεις
Γενικά αίθριο σκηνικό - Πού αναμένονται μεμονωμένες καταιγίδες
Από την πυρκαγιά κάηκαν περίπου 20 στρέμματα αγροτικής γης
Οι ενστάσεις που έγιναν δεκτές αντιστοιχούν μόλις στο 2,11% του συνόλου
Η νέα ρύθμιση τροποποιεί την κοινή υπουργική απόφαση του 2021
Την είδηση έκανε γνωστή ο ξάδελφός του, Αιμίλιος Βουγιουκλάκης
Συναγερμός για phishing
Λίγες μέρες μετά το σοβαρότατο τροχαίο που είχε
Δεδομένου ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες δέχονται μεγάλο αριθμό ερωτημάτων
Στο επίκεντρο το «κυνήγι των ονείρων» των νέων σε έναν μεταβαλλόμενο κόσμο
Πρεμιέρα με ένα κείμενο για το μπάσκετ ως φιλοσοφία ζωής και ένα ποίημα της Μ. Σκουρολιάκου
Με γεμάτα πλοία, πληρότητες 100% στα ΚΤΕΛ και αυξημένη κίνηση στα αεροδρόμια συνεχίζεται η φυγή για το τριήμερο
Αυξάνεται η ποινή για τους παραβάτες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Πώς μπορεί να μειωθεί στο μισό το ποσό
Με το μάθημα των Νέων Ελληνικών ξεκινά ο μαραθώνιος για τη διεκδίκηση των θέσεων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση
Η πρόγνωση της ΕΜΥ - Οι περιοχές που θα επηρεαστούν από πρόσκαιρες καταιγίδες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.