Ελλαδα

Σεισμοί στη Σάμο - Παπαδόπουλος: «Διαφορετική η εστία από το 2020- Δραστήριο το ρήγμα»

Οι πρώτες εκτιμήσεις των σεισμολόγων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σεισμός τώρα στη Σάμο
Σεισμός τώρα στη Σάμο © Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών

Σεισμοί στη Σάμο: Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος για τις δονήσεις στο νησί - Η εκτίμηση των σεισμολόγων και η σχέση με τον σεισμό του 2020.

Διπλός σεισμός καταγράφηκε στη Σάμο το μεσημέρι της Τετάρτης (31/8). Ο σεισμολόγος και διευθυντής Ερευνών Σεισμολογίας στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εξήγησε ότι η εστία του σεισμού είναι διαφορετική από εκείνη που έδωσε τον μεγάλο σεισμό του 2020, οπότε και έχασαν τη ζωή τους δύο νεαρά παιδιά. 

«Είχαμε 2 αλλεπάλληλες δονήσεις. Η πρώτη στις 12.56 μεγέθους 4,7 Ρίχτερ, σεισμός επιφανειακός, 13 χιλιόμετρα νότια του Πυθαγορείου στον υποθαλάσσιο χώρο. Ακολούθησε δεύτερος στις 13.10, ισχυρότερος, μεγέθους 5,2 Ρίχτερ στην ίδια ακριβώς εστία», είπε ο κ. Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στην «Καθημερινή» και πρόσθεσε: «Ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ είναι προσεισμός αυτού των 5,2. Είναι πολύ νωρίς όμως ακόμα για να πούμε αν αυτός των 5,2 είναι ο κύριος σεισμός. Αυτό είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε. Χρειαζόμαστε και άλλα στοιχεία για να αποφανθούμε αν θα ακολουθήσουν και άλλοι ισχυρότεροι σεισμοί. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως η εστία των σημερινών σεισμών δεν έχει καμία σχέση με τον ισχυρότατο σεισμό στα βόρεια της Σάμου στις 30 Οκτωβρίου του 2020. Δεν έχουμε δηλαδή ενεργοποίηση της ίδιας εστίας. Το σημερινό ρήγμα είναι βέβαια αρκετά δραστήριο και έχει δώσει και στο παρελθόν δυνατούς σεισμούς, αλλά είναι ένα ρήγμα που βρίσκεται σε σχετική απόσταση ασφαλείας από το νησί γι’ αυτό και οι δύο σεισμοί έγιναν μεν αισθητοί ως επιφανειακοί που ήταν αλλά απ’ ο, τι φαίνεται δεν είχαν καταστροφικό χαρακτήρα», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Σεισμοί στη Σάμο: Δόνηση 5,2 Ρίχτερ μετά τα 4,7 

Σεισμική δόνηση μεγέθους 5,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ καταγράφηκε ανοιχτά της Σάμου στις 13:10 το μεσημέρι της Τετάρτης 31 Αυγούστου 2022. Το επίκεντρο εντοπίστηκε σε θαλάσσιο χώρο, 23,3 χιλιόμετρα νότια-νοτιοδυτικά του Πυθαγορείου. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 12 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Λίγη ώρα νωρίτερα είχε σημειωθεί και πρώτος σεισμός, μεγέθους 4,7 βαθμών Ρίχτερ. Συγκεκριμένα στις 12:56 σημειώθηκε σεισμική δόνηση, της οποίας το επίκεντρο εντοπίστηκε σε θαλάσσιο χώρο, 15 χιλιόμετρα νότια - νοτιοδυτικά του Πυθαγορείου. Η σεισμική δόνηση σημειώθηκε σε εστιακό βάθος 13,5 χιλιομέτρων, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ισχυρός σεισμός στη Σάμο – Είχε προηγηθεί άλλος 4,7 Ρίχτερ | 31/8/22 | ΕΡΤ

Σεισμοί στη Σάμο - Ευθύμιος Λέκκας: Επιφυλακτικός για τον διπλό σεισμό

Επιφυλακτικός εμφανίστηκε ο Ευθύμιος Λέκκας για τον διπλό σεισμό στη Σάμο, μεγέθους 4,7 και 5,2 Ρίχτερ αντίστοιχα. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ είπε ότι η δεύτερη δόνηση δεν ήταν μετασεισμός, αλλά νέος ισχυρότερος σεισμός, σημειώνοντας ότι υπάρχει μια «σύνθετη ακολουθία». Και ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε ότι η σημερινή σεισμική δραστηριότητα δεν σχετίζεται με τον σεισμό που είχε «ταρακούνησει» πριν δύο χρόνια το νησί. Ο κ. Λέκκας τόνισε ότι έχει επικοινωνήσει ήδη με τον δήμαρχο Ανατολικής Σάμου και δόθηκαν οδηγίες ώστε τα στελέχη του δήμου να διενεργήσουν ελέγχους. Ακόμη, κάλεσε τον κόσμο να αποφεύγει τις παλιές κατασκευές και να ακολουθεί τα μέτρα αντισεισμικής προστασίας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ