Ελλαδα

Στα 54 τα κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ευλογιά των πιθήκων: Τα κρούσματα στην Ελλάδα - Τα στοιχεία από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Συνολικά 54 κρούσματα ευλογιάς των πιθήκων έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ. Τα άτομα που έχουν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα είναι όλοι άνδρες, με διάμεση ηλικία τα 36 έτη, ενώ 18 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό. 

Σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά του ΕΟΔΥ, μία εβδομάδα νωρίτερα (18/8), ανακοινώθηκαν 4 νέα κρούσματα. 

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

«Η ευλογιά των πιθήκων είναι ιογενής λοίμωξη που αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά το 1958. Έκτοτε, εμφανίζεται σε τροπικές περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Αφρικής. Μεταδίδεται μέσω της επαφής με άγρια ζώα και από άνθρωπο σε άνθρωπο με τη στενή σωματική επαφή. Το Μάιο του 2022 καταγράφηκε αυξημένος αριθμός κρουσμάτων ευλογιάς πιθήκων σε μη ενδημικές χώρες. Συνολικά, στην Ευρώπη, μέχρι τις 23 Αυγούστου 2022 καταγράφηκαν 21.098 κρούσματα της νόσου σε 43 διαφορετικές χώρες (πηγή: https://monkeypoxreport.ecdc.europa.eu/).

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται στην παρούσα έκθεση αφορούν στα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της λοίμωξης από ιό της ευλογιάς των πιθήκων στην Ελλάδα, βάσει των δεδομένων που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και έχουν καταγραφεί μέχρι τις 25 Αυγούστου 2022. Ο συνολικός αριθμός των εργαστηριακά επιβεβαιωμένων κρουσμάτων από την έναρξη της καταγραφής ανέρχεται σε 54 (όλοι άνδρες, διάμεση ηλικία: 36 έτη (19-59), εκ των οποίων 18 ανέφεραν ταξίδι στο εξωτερικό εντός του χρόνου επώασης της νόσου (33%). Σημειώνεται ότι τα καταγεγραμμένα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα έχουν ήδη αναρρώσει ή αναρρώνουν σε γενικά καλή κλινική κατάσταση». 

Ευλογιά των πιθήκων: Νέα τεχνική για τη χορήγηση του εμβολίου

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε μια νέα τεχνική έγχυσης του εμβολίου κατά της ευλογιάς των πιθήκων, που θα επιτρέψει την ανοσοποίηση περισσότερων ανθρώπων και θα αποτρέψει με αυτό τον τρόπο μια ενδεχόμενη έλλειψη. Οι ευρωπαϊκές χώρες μπορούν στο εξής να κάνουν την ένεση με το εμβόλιο Imvanex ακριβώς κάτω από το ανώτερο στρώμα του δέρματος (διαδερμικά), και όχι βαθύτερα (υποδόρια), όπως γίνεται σήμερα, κι έτσι να χορηγούν μόνο το ένα πέμπτο της δόσης, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο EMA.

Αυτή η τεχνική που χρησιμοποιεί μία πιο αδύναμη δόση εμβολίου παράγει την ίδια ανοσία με ένα ισοδύναμο επίπεδο αντισωμάτων όπως και η άλλη μέθοδος, όμως ο κίνδυνος ερεθισμού του δέρματος είναι μεγαλύτερος, προειδοποίησε ο οργανισμός με έδρα το Άμστερνταμ. «Οι εθνικές αρχές μπορούν να αποφασίσουν, ως προσωρινό μέτρο, να χρησιμοποιήσουν το Imvanex με διαδερμική ένεση σε μία πιο αδύναμη δόση προκειμένου να προστατευθούν οι άνθρωποι που κινδυνεύουν κατά τηντρέχουσα επιδημία της ευλογιάς των πιθήκων, όσο τα αποθέματα του εμβολίου παραμένουν περιορισμένα», ανέφερε ο EMA.

Η αρμόδια για την υγεία Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Στέλλα Κυριακίδου, υπογράμμισε πως η έγκριση αυτή είναι μια απόφαση «εξαιρετικά σημαντική διότι επιτρέπει τον εμβολιασμό πενταπλάσιου αριθμού ανθρώπων με τα αποθέματα εμβολίου που διαθέτουμε» τώρα. «Διασφαλίζει μια καλύτερη πρόσβαση στον εμβολιασμό για όλους τους ανθρώπους που διατρέχουν κίνδυνο και τους επαγγελματίες υγείας», ανέφερε σε μια ανακοίνωση.