Ελλαδα

Αυτοψία είχε δείξει την επικίνδυνη κλίση του δέντρου που καταπλάκωσε τον 51χρονο στην Κρήτη

Ποια τα αναπάντητα ερωτήματα για τα αίτια της τραγωδίας

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Δέντρο καταπλάκωσε 51χρονο στο Ηράκλειο Κρήτης
Δέντρο καταπλάκωσε 51χρονο στο Ηράκλειο Κρήτης © flashnews.gr

Δυστύχημα με δέντρο που καταπλάκωσε τον 51χρονο στο Ηράκλειο: Η αυτοψία και τα επικίνδυνα δέντρα - Συνελήφθη ο Προϊστάμενος Πρασίνου

Τα αίτια της τραγωδίας με θύμα τον 51χρονο άνδρα που καταπλακώθηκε από δέντρο ενώ περίμενε στο φανάρι στη Λεωφόρο Δημοκρατίας στο Ηράκλειο της Κρήτης αναζητούν οι αρχές, μετά και την παρέμβαση εισαγγελέα για το δυστύχημα. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτοψία είχε δείξει την επικίνδυνη κλίση του δέντρου.

Από τις πρώτες στιγμές μετά την τραγωδία, οι αρμόδιοι αντιδήμαρχοι ανέφεραν πως δεν υπήρξε κάποιο σημάδι που να δείχνει πως το δέντρο ήταν άρρωστο ή σάπιο ώστε να κριθεί ακατάλληλο και να ξεριζωθεί. Ωστόσο, τα δεδομένα ανατρέπει με τις δηλώσεις του στο cretapost.gr, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Λεωφορείων Κρήτης, Σταύρος Μαγκουσάκης, υπογραμμίζοντας ότι το πεύκο είχε χαρακτηριστεί «επικίνδυνο» εξαιτίας της κλίσης που είχε σε αυτοψία που είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Μάιο.

«Στις 17 Μαΐου, μετά από πρωτοβουλία του Συνδέσμου, καλέσαμε τους αρμόδιους φορείς και χρησιμοποιώντας ένα τουριστικό λεωφορείο κάναμε αυτοψία στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου. Στην αυτοψία συμμετείχαν μέλη του Συνδέσμου, η δημοτική αστυνομία, η Τροχαία αλλά και άτομα από την τεχνική υπηρεσία του δήμου Ηρακλείου», επεσήμανε σχετικά ο κ. Μαγκουσάκης ο οποίος τόνισε ότι βρέθηκαν 15 «επικίνδυνα» σημεία μεταξύ αυτών και το δέντρο που έπεσε και σκότωσε τον 51χρονο.

«Κατά τη διάρκεια της αυτοψίας βρήκαμε 15 δέντρα τα οποία είτε είχαν πάρει επικίνδυνη κλίση, είτε δυσκόλευαν τη διέλευση τουριστικών λεωφορείων λόγω μήκους και ύψους. Ένα απ’ αυτά τα σημεία ήταν και το δέντρο που σκότωσε τον συνάνθρωπό μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαγκουσάκης. Επιπλέον, ανέφερε ότι αμέσως μετά την αυτοψία καταρτίστηκε η λίστα με τα 15 επικίνδυνα σημεία και στάλθηκε με e-mail τόσο στην Υπηρεσία Πρασίνου του δήμου Ηρακλείου, όσο και στη δημοτική αστυνομία. «Το e-mail αυτό στάλθηκε στις 19 Μαΐου. Έκτοτε δεν έγινε καμία απολύτως ενέργεια. Μόνο ένα τηλέφωνο δεχθήκαμε από την Υπηρεσία Πρασίνου για κάποιες διευκρινίσεις και τίποτε άλλο», υπογράμμισε ο κ. Μαγκουσάκης.

Τραγωδία με την πτώση δέντρου στο Ηράκλειο: Συνελήφθη ο Προϊστάμενος Πρασίνου

Ελληνική Αστυνομία κάλεσε την Παρασκευή (19/8) σε απολογία τον Προϊστάμενο Πρασίνου του δήμου Ηρακλείου και προχώρησε στη σύλληψή του με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και εξαιτίας της θεσμικής του ιδιότητας. Σύμφωνα με πληροφορίες του cretapost, ο Προϊστάμενος αφέθηκε ελεύθερος με προφορική εντολή του Εισαγγελέα εφόσον συνεχίζεται και βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία της προανάκρισης για την έρευνα και την απόδοση ευθυνών που οδήγησαν στο τραγικό θάνατο τον άτυχο Παναγιώτη Μητρέλο.

«Θα κάνουμε το παν για να εντοπιστούν τα αίτια του δυστυχήματος», αναφέρει σε δήλωσή του ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός για τον θάνατο του 51χρονου Παναγιώτη. Ο κ. Λαμπρινός εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του 51χρονου ενώ τονίζει πως είναι «αδιανόητο να χάνει τη ζωή του ένας άνθρωπος τόσο άδικα».

«Σήμερα είναι μια πολύ δύσκολη ημέρα για το Ηράκλειο. Το τραγικό δυστύχημα της Πέμπτης 18 Αυγούστου, σε κεντρικό σημείο της πόλης, προκαλεί βαθιά θλίψη σε όλους μας. Είναι πραγματικά αδιανόητο ένας άνθρωπος να χάνει τη ζωή του τόσο άδικα. Διαβεβαιώνω τους δημότες ότι θα κάνουμε το παν προκειμένου να εντοπιστούν επακριβώς τα αίτια του δυστυχήματος τα οποία ήδη διερευνώνται. Εκ μέρους του Δήμου Ηρακλείου εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του θύματος», δήλωσε ο δήμαρχος Ηρακλείου.

Σύμφωνα με το neakriti.gr, τα επικίνδυνα σημεία είναι δεκάδες στο Ηράκλειο. Λίγα μέτρα από το σημείο της τραγωδίας, αρκετά δέντρα τα οποία έχουν πάρει επικίνδυνη κλήση, έξω από το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου και το 3ο Λύκειο Ηρακλείου. Ανησυχητικές είναι οι εικόνες και στην περιοχή του Μασταμπά, επί της οδού Σμπώκου.

Και ο Σύλλογος Προστασίας Ανθρώπινης Ζωής «Ανθρώπινη Ασπίδα» έχει καταγράψει τα κακώς κείμενα σε κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης του Ηρακλείου καθώς και στον ΒΟΑΚ, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχουν δρομολογηθεί, όπως σημειώνουν, ουσιαστικές παρεμβάσεις. Σύμφωνα με τον Φραγκίσκο Δασκαλάκη, Πρόεδρο Συλλόγου Προστασίας Ανθρώπινης Ζωής « Ανθρώπινη Ασπίδα», «οι αρμόδιοι γνωρίζουν τα επικίνδυνα σημεία, τα έχουμε επισημάνει, περιμένουμε απαντήσεις. Τεράστια κλαδιά κρέμονται πάνω από τον βόρειο οδικό άξονα, έτοιμα να πέσουν, να καταστρέψουν ζωές, να κλείσουν οικογένειες. Οι Άγιοι δεν είναι πάντα πάνω από το κεφάλι μας και δυστυχώς χρειαζόμαστε πολλούς Αγίους ο καθένας. Το πρόβλημα είναι τεράστιο».

Θύελλα αντιδράσεων στη σκιά της τραγωδίας

H στιγμή που το δέντρο στο Ηράκλειο Κρήτης καταπλακώνει τον 51χρονο οδηγό μηχανής 

Τα δραματικά γεγονότα στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου δέντρο καταπλάκωσε και σκότωσε τον οδηγό μηχανής, κατέγραψε κάμερα ασφαλείας. Το βίντεο που δίνει στη δημοσιότητα το Κρήτη TV, δείχνει τη στιγμή που το δέντρο εκριζώνεται ξαφνικά και πέφτει κατά μήκος του οδοστρώματος.

Ηράκλειο: Καρέ - καρέ η στιγμή της φονικής πτώσεις του δέντρου στην λεωφόρο Δημοκρατίας

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ