Ελλαδα

Ζει ο Γιώργος Μάγγας - Η αναστάτωση με την είδηση για τον θάνατό του

Η συγγνώμη του Σπύρου Μπιμπίλα και η αρχική ανάρτηση στο Facebook

Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο Γιώργος Μάγγας ζει και βασιλεύει. Ο βιρτουόζος στο «κλαρίνο» δεν πέθανε. Η αρχική ανάρτηση από τον Σπύρο Μπιμπίλα και η συγγνώμη του.

Ο Γιώργος Μάγγας, ο «βασιλιάς» των πανηγυριών και βιρτουόζος στο κλαρίνο, ζει και βασιλεύει. Όπως αναφέρει ο Σπύρος Μπιμπίλας σε νέα του ανάρτηση δεν ισχύει αυτό που είχε γράψει νωρίτερα ότι ο Γιώργος Μάγγας πέθανε.

«Ζητώ συγγνώμη για μια ακόμα φορά με πληροφόρησαν λάθος και εμφάνισα την είδηση περί του θανατου του φίλου Γιώργου Μάγκα...» είπε ο Σπύρος Μπιμπίλας.

Και πρόσθεσε: «Είναι η τρίτη φορά που συμβαίνει να μας πληροφορούν με ψευδείς ειδήσεις περι θανάτων! Χαίρομαι που ο Γιώργος Μαγκας ζει!!!!». Σημειώνεται ότι ο Σπύρος Μπιμπίλας έσπευσε να κατεβάσει την πρώτη ανάρτηση από το Facebook, όταν διαπίστωσε ότι ο Γιώργος Μάγγας δεν πέθανε, την ώρα που την είδηση για τον θάνατό του είχαν μεταδώσει όλα τα ΜΜΕ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ).

Δεν πέθανε ο Γιώργος Μάγγας - Η αρχική ανάρτηση από τον Σπύρο Μπιμπίλα που κατέβηκε στη συνέχεια

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, τη δυσάρεστη είδηση για τον θάνατο του Γιώργου Μάγγα γνωστοποίησε ο Σπύρος Μπιμπίλας το απόγευμα της Πέμπτης (18 Αυγούστου) με ανάρτηση στο Facebook.

«Με μεγάλη μου λύπη πληροφορήθηκα ότι έφυγε από κοντά μας ο βιρτουόζος του κλαρίνου και βασιλιάς των πανηγυριών, ο υπέροχος Γιώργος Μάγκας» έγραψε ο πρόεδρος του ΣΕΗ.

Και πρόσθεσε: «Τον γνώρισα σε μια περιοδεία μας με τον Γιάννη Μόρτζο πριν 20 χρόνια στα Γιάννενα σε μια ταβερνούλα και μου είπε μαζί με την υπέροχη σύντροφο του την Τζούλη, ότι με αγαπούν και με θαυμάζουν. Γίναμε φίλοι».

«Μας κάλεσε όλο τον θίασο στο πανήγυρι κ όταν μπήκαμε όπως μας είδε, είπε με την ωραία φωνή του, καλωσορίζω τον θίασο του αγαπημένου μου Σπύρου Μπιμπίλα... Δεν ήξερα πως να το μαζέψω, γιατί εγώ απλά συνεργαζόμουν με τον θίασο του Γιάννη Μόρτζου…» συνέχισε.

Και κατέληξε στην ανάρτησή του για τον Γιώργο Μάγγα: «Γελάσαμε τόσο πολύ… Καλό ταξίδι υπέροχε Γιώργο Μάγκα, θα μας λείψεις πολύ… Κουράγιο Τζούλη».

Η ανάρτηση του Βασίλη Μπιμπίλα για τον θάνατο του Γιώργου Μάγκα © Facebook

Ποιος είναι ο Γιώργος Μάγγας

Ο Γιώργος Μάγγας έχει αποκτήσει το δικό του κοινό και έχει ξεχωριστή θέση στα πανηγύρια, όπου γνωρίζει κάθε φορά την αποθέωση. Τα εκφραστικά του solo επί σκηνής έχουν αφήσει εποχή, όπως και ο τρόπος που προσεγγίζει ερμηνευτικά με το κλαρίνο του παραδοσιακά ελληνικά τραγούδια.

Γεννήθηκε στην Λιβαδειά στις 23 Αυγούστου 1952 από μουσική οικογένεια. Ο πατέρας του ήταν διάσημος κλαριτζής, αλλά δεν του έδειξε τίποτα, γιατί ήθελε να τον δει να γίνεται γιατρός.

Ο Γιώργος όμως, από μικρό παιδί ασχολήθηκε με τη μουσική και εντελώς μόνος του ακολούθησε τα αχνάρια του Καρακώστα και Καραγιάννη και έμαθε να παίζει φλάουτο στην αρχή και κλαρίνο αργότερα. Στη συνέχεια:

  • Σε ηλικία 18 ετών ξεκίνησε να παίζει σε επαρχιακά μαγαζιά και πανηγύρια και συνόδευσε αξιόλογα ονόματα της ελληνικής δημοτικής μουσικής.
  • Γρήγορα η φήμη του διαδόθηκε και έξω από τα ελληνικά σύνορα, όπου εμφανίστηκε σε πολλά φεστιβάλ στη Γαλλία (Φιέστα ντε Σουτνς), τη Γερμανία, το Βέλγιο (Σφιγκς), την Ισπανία (Πιρινέος), την Αγγλία και τον Καναδά.
  • Έπαιξε με τους Tuxedomoon στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου. Προβλήθηκε από την τηλεόραση και τις δισκογραφικές εταιρείες.
Ο Γιώργος Μάγγας με το κλαρίνο του επί σκηνής © NDP
  • Το MTV τον χαρακτήρισε ως «το ελληνικό φαινόμενο της βαλκανικής τζαζ». Αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει ειναι το ξεχωριστο παιξιμό του με το κλαρίνο. Ξεχώριζε και για το ιδιαίτερο ντύσιμο του που περιελάμβανε λαμέ κουστούμια με φανταχτερά χρώματα και σχέδια.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο του 2017 ο «Αυτοκράτορας» του κλαρίνου, Γιώργος Μάγκας είχε μιλήσει στην ATHENS VOICE για τη ζωή και την πορεία του στο παραδοσιακό ελληνικό τραγούδι, εξηγώντας μεταξύ άλλων το savoir vivre στα πανηγύρια. «Το καλό πανηγύρι πρέπει να σχολάει 7 το πρωί και 8 άμα έχει κόσμο. Εγώ προσωπικά δεν τους αφήνω να φύγουν εύκολα. Μόνο σαν κουραστούμε θα πω, "Θα παίξουμε τρία τραγούδια ακόμα και θα πάμε κι εμείς σπίτια μας» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.