Ελλαδα

Επιστροφή μαθητών στα σχολεία: Τι θα ισχύσει με self test και μάσκες (βίντεο)

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, εξηγεί

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Στα σχολεία η επιστροφή των μαθητών δεν αποκλείεται να γίνει με ατομική ευθύνη χωρίς η μάσκα και το self test να είναι υποχρεωτικά. Τι δήλωσε η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου.

Ο χρόνος αρχίζει να μετρά αντίστροφα για να επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία. Το ενδιαφέρον γονιών και δασκάλων στρέφεται στο υγειονομικό πρωτόκολλο που θα ισχύσει, καθώς και το τι μέλλει γενέσθαι με τα self test και τις μάσκες.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, μιλώντας στην ΕΡΤ σήμερα Κυριακή (14/8), αναφέρθηκε στην επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και το πώς θα γίνει αυτή.

«Το πιο πιθανό σενάριο, μετά από 2,5-3 χρόνια με κορωνοϊό, είναι πλέον να υπάρχει ατομική ευθύνη και να υπάρχει η δυνατότητα και στα παιδιά και στους ενήλικες είτε να φορέσουν τη μάσκα, είτε να μη τη φορέσουν. Αυτό δεν είναι μόνο για τη χώρα μας, είναι και ευρωπαϊκά, είναι και διεθνώς. Βλέπουμε το CDC της Αμερικής που πλέον δεν μπαίνει τόσο στη διαδικασία απομόνωσης όσο της χρήσης μάσκας και της λειτουργίας του ατόμου με μάσκα» τόνισε.

Και πρόσθεσε: «Όλος ο κόσμος είναι κουρασμένος απ' όλη αυτήν τη διαχείριση του κορωνοϊού και πλέον εναπόκειται στη δική του δυνατότητα και του δασκάλου που έχει προβλήματα υγείας να φορέσει τη μάσκα προκειμένου να προστατευτεί. Παρ' όλα αυτά, έχουμε 4 εβδομάδες μέχρι εκεί και σίγουρα θα παίξει μεγάλο ρόλο η επιδημιολογική εικόνα που θα υπάρχει και οι εμβολιαστικές δυνατότητες με το νέο εμβόλιο».

Self test στα σχολεία - Πόσο πιθανό είναι να μην περιλαμβάνονται στο υγειονομικό πρωτόκολλο

Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο οι μαθητές να μην κάνουν υποχρεωτικά self test για να πάνε στο σχολείο. «Το τεστ καλό είναι να δίνεται ως έναν βαθμό σε νόσηση μαζικού ελέγχου. Σίγουρα η Επιτροπή, και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, θα αποφασίσει κάθε πότε πρέπει να γίνεται και κατά πόσο πρέπει να γίνεται» εξήγησε.

Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση στην Ελλάδα εκτίμησε ότι «βρισκόμαστε σε μια σταδιακή αποκλιμάκωση και αυτού του επιδημικού κύματος». Όπως είπε, «στα νησιά και στην Αθήνα υπάρχουν πτωτικές τάσεις», διευκρινίζοντας πως «στην Πάτρα είδαμε αύξηση στα λύματα και στην Αθήνα μια σταθεροποίηση προς ήπια ανοδική τάση».

«Αυτό που κοιτάμε είναι οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, που είναι ακόμα περισσότερο αυξημένες στα εισιτήρια από τα εξιτήρια των νοσοκομείων και οι θάνατοι που παραμένουν υψηλοί. Τους θανάτους τούς έχουμε στα άτομα τρίτης και τέταρτης ηλικίας» ανέφερε επίσης.

Πώς θα γίνει η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία - Οι δηλώσεις Πλεύρη

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, είχε αναφερθεί στην επιστροφή των μαθητών στα σχολεία. Ειδικότερα, είχε επισημάνει ότι θα καταρτιστεί εκπαιδευτικό πρωτόκολλο σε συνεννόηση με το Υπουργείο Παιδείας λίγο πριν επιστρέψουν οι μαθητές στα σχολεία και ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα της χώρας. Σε αυτό το πρωτόκολλο θα υπάρχουν διευκρινίσεις τόσο για το self test όσο και για τη μάσκα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων για τον κορωνοϊό από το φθινόπωρο, ο κ. Πλεύρης είχε ξεκαθαρίσει ότι επιθυμία είναι να μην υπάρξουν «μέτρα τύπου υποχρεωτικότητας» αλλά συστάσεις για χρήση μάσκας όπου υπάρχει συγχρωτισμός και σε κλειστούς χώρους.