Ελλαδα

Συνεχίζονται οι έρευνες για τους αγνοούμενους μετανάστες στη Ρόδο

Έχουν διασωθεί 29 άτομα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σκάφος του Λιμενικού
Επιχείρηση διάσωσης μεταναστών μετά από ναυάγιο στη Ρόδο (φωτογραφία αρχείου) © EUROKINISSI / ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Ναυάγιο στη Ρόδο: Οι έρευνες για αγνοούμενους μετανάστες και η σύγχυση με τον αριθμό των ατόμων που επέβαιναν στο σκάφος

Άκαρπες είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοουμένων μεταναστών μετά το ναυάγιο στη Ρόδο. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 29 άτομα, ενώ μαρτυρίες από τους επιβαίνοντας αναφέρουν ότι στο σκάφος επέβαιναν 80 άνθρωποι.

Από τα 29 άτομα που περισυνελέγησαν σώα, δύο μετέφερε Super Puma στην Κάρπαθο ενώ οι άλλοι 27 διασώθηκαν από τάνκερ ελληνικών συμφερόντων, το οποίο τους μετέφερε στα Καρδάμαινα της Κω. Μόνο τα δύο από τα 29 άτομα φορούσαν σωσίβιο. Σύμφωνα με την ΕΡΤ, αποδείχθηκε ότι και οι δύο είναι τουρκικής καταγωγής, με αποτέλεσμα οι αρχές να εικάζουν πως ίσως αυτοί να ήταν οι διακινητές.

Οι διασωθέντες είναι όλοι άνδρες, αφγανικής, ιρανικής και ιρακινής υπηκοότητας οι περισσότεροι. Ξεκίνησαν το ταξίδι τους πριν από δύο ημέρες από το λιμάνι της Αττάλειας στην Τουρκία με προορισμό την Ιταλία.

Ρόδος: Διάσωση μεταναστών από το Λιμενικό

Ρόδος: Το χρονικού του ναυαγίου και η εμπλοκή της Τουρκίας

Το Λιμενικό ενημερώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, για το σκάφος τους το οποίο ήταν σε δυσχερή θέση και ξεκίνησε επιχείρηση περισυλλογής τους από τη θάλασσα. Το σκάφος ήταν 15 μέτρων, με καμπίνα. 

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννης Πλακιωτάκης, έδωσε εντολή να κινητοποιηθεί άμεσα κάθε πρόσφορο μέσο για τη διάσωση των αλλοδαπών. «Η προστασία της ανθρώπινης ζωής αποτελεί καθημερινό μέλημα και απόλυτη προτεραιότητά μας» δήλωσε ο κ. Πλακιωτάκης. Ανέφερε ότι «τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, με τη συνδρομή του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας, αλλά και εμπορικών πλοίων που πλέουν στην περιοχή, συνεχίζουν τη μεγάλη προσπάθεια έρευνας και διάσωσης», ενώ τόνισε ότι έως τώρα έχουν περισυλλεγεί 29 συνάνθρωποί μας και οι έρευνες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση.

Στην περιοχή η θαλασσοταραχή που επικρατεί λόγω των ισχυρών ανέμων 5 με 6 μποφόρ δυσχεραίνει τις επιχειρήσεις και αυτή την ώρα συνεχίζεται η έρευνα για τους αγνοούμενους, χωρίς τα εναέρια μέσα.

Το ναυάγιο έλαβε χώρα, σε διεθνή ύδατα, ωστόσο εντός της ελληνικής περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕΡΤ, κατά τη διάρκεια της διάσωσης, έκαναν την εμφάνισή τους δύο τουρκικά σκάφη, επιχειρώντας να έρθουν σε επαφή με την ελληνική πλευρά και να συμμετάσχουν στην έρευνα.

Ναυάγιο με μετανάστες στη Ρόδο - Έχουν περισυλλεγεί 29 | -0/08/2022 | ΕΡΤ

Πηγή: ΕΡΤ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ