Ελλαδα

41 κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα

Ποια τα συμπτώματα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιός Δυτικού Νείλου - Κουνούπι
Ιός Δυτικού Νείλου - Κουνούπι © Pixabay / lksuperboy

Ιός Δυτικού Νείλου: Τα κρούσματα, η γεωγραφική κατανομή και η κατάσταση των ασθενών.

Συνολικά 41 είναι τα κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, 27 περιπτώσεις παρουσιάζουν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (εγκεφαλίτιδα ή και μηνιγγίτιδα ή οξεία χαλαρή παράλυση), ενώ σε 14 περιπτώσεις εκδηλώθηκαν ήπια συμπτώματα, όπως πυρετός.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, από την προηγούμενη εβδομαδιαία έκθεση έως σήμερα (09/08/2022, ώρα 12.00πμ), διαγνώσθηκαν 16 νέα κρούσματα. Έως τις 09/08/2022 (ώρα 12.00 πμ), δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.

Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, η διάμεση ηλικία των ασθενών με εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα είναι τα 71 έτη (εύρος: 38 - 85 ετών).

ios_dytikou_neilou_krousmata

Ιός του Δυτικού Νείλου: Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

Σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί).

ios_dytikou_neilou_krousmata2

Ιός του Δυτικού Νείλου: Πώς μεταδίδεται - Ποια τα συμπτώματα

Ο ιός του Δυτικού Νείλου μεταδίδεται κυρίως μέσω του τσιμπήματος μολυσμένων «κοινών» κουνουπιών. Η βασική δεξαμενή του ιού στη φύση είναι κυρίως τα άγρια πτηνά, από όπου μολύνονται τα κουνούπια, ενώ οι άνθρωποι δεν μεταδίδουν περαιτέρω τον ιό σε άλλα κουνούπια. Η πλειονότητα των ανθρώπων που μολύνονται με τον ιό είναι ασυμπτωματικοί, περίπου 20% εμφανίζουν ήπια συμπτώματα ιογενούς συνδρομής και λιγότεροι από 1% παρουσιάζουν σοβαρότερες εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα, κυρίως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα, οξεία χαλαρή παράλυση.

Οι πιο σοβαρές εκδηλώσεις εμφανίζονται συνήθως σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς και γενικά άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα. Η επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου, η έγκαιρη εφαρμογή κατάλληλων ολοκληρωμένων προγραμμάτων καταπολέμησης κουνουπιών και η λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια αποτελούν διεθνώς τα σημαντικότερα μέτρα για την πρόληψη της νόσου.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ