Ελλαδα

Στα 25 τα κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα - Σε ποιες περιοχές καταγράφονται

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιός Δυτικού Νείλου - Κουνούπι
Ιός Δυτικού Νείλου - Κουνούπι © Pixabay / mikadago

Ιός Δυτικού Νείλου: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τα κρούσματα της τελευταίας εβδομάδας και οι περιοχές εντοπισμού.

Δώδεκα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου καταγράφηκαν την τελευταία εβδομάδα στην Ελλάδα. Συνολικά κατά τη φετινή περίοδο τα κρούσματα ανέρχονται σε 25.

Όπως αναφέρεται στην εβδομαδιαία έκθεση του ΕΟΔΥ, από αυτούς οι 19 παρουσίασαν εκδηλώσεις από το κεντρικό νευρικό σύστημα (ΚΝΣ), όπως εγκεφαλίτιδα, μηνιγγίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση. Ενώ έξι είχαν ήπια νόσηση (πυρετό). Έως τώρα δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.

Τα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του δυτικού Νείλου στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί σε περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας, σε Λάρισα, Ημαθία, Κιλκίς και Χαλκιδική.

Οι επιστήμονες συνιστούν τη λήψη μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και με υποκείμενα νοσήματα τα οποία ανά εκτεθούν στον ιό διατρέχουν κίνδυνο σοβαρής νόσησης.

Ιός Δυτικού Νείλου: Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΔΥ για τον ιό του Δυτικού Νείλου αναφέρει: «Από την αρχή της περιόδου 2022, μέχρι τις 02/08/2022 (ώρα 11.00πμ), έχουν διαγνωστεί και διερευνηθεί εικοσιπέντε (25) εγχώρια κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα δεκαεννιά (19) παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα (ΚΝΣ, εγκεφαλίτιδα ή/και μηνιγγίτιδα ή/και οξεία χαλαρή παράλυση) και έξι (6) είχαν ήπιες εκδηλώσεις (π.χ. εμπύρετο νόσημα)/ δεν είχε εκδηλώσεις από το ΚΝΣ (Πίνακας 1). Δεν έχει καταγραφεί κανένας θάνατος ασθενούς με λοίμωξη από τον ιό.

» Ο εκτιμώμενος τόπος έκθεσης των ανθρωπίνων κρουσμάτων από τον ιό του ΔΝ αποτελεί αδρό κριτήριο για την εκτίμηση των περιοχών κυκλοφορίας του ιού. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα οροεπιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα (1) κρούσμα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου με προσβολή του ΚΝΣ αντιστοιχούν περίπου 140 μολυνθέντες από τον ιό (με ήπια συμπτωματολογία ή ασυμπτωματικοί)». 

ios_dytikoy_neilouw
ios_dytikoy_neilou

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ