Ελλαδα

Αγριογούρουνα στη Θεσσαλονίκη: Συνεχίζονται οι επιδρομές (βίντεο)

«Θα θρηνήσουμε θύματα» δηλώνει ο δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγριογούρουνα... βολτάρουν σε δρόμους στη Θεσσαλονίκη
Αγριογούρουνα... βολτάρουν σε δρόμους στη Θεσσαλονίκη © YouTube/ΕΡΤ

Αυξάνονται τα αγριογούρουνα στη Θεσσαλονίκη. Αγέλες εμφανίζονται σε δρόμους και αυλές σπιτιών. Η επιστολή από τον δήμαρχος Νεάπολης - Συκεών.

Προβληματισμός στη Θεσσαλονίκη για τα αγριογούρουνα που κάνουν ολοένα και περισσότερο την εμφάνισή τους σε συνοικίες της πόλης. Κάτοικοι αναφέρουν ότι έχουν σχηματιστεί αγέλες αγριογούρουνων, οι οποίες κάνουν την εμφάνισή τους σε δρόμους, περνώντας δίπλα από σπίτια.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα αγριογούρουνα στη Θεσσαλονίκη υπάρχει στον δήμο Νεάπολης - Συκεών. Βίντεο και φωτογραφίες έχουν αναρτηθεί στα social media. Τα αγριογούρουνα έχουν φθάσει μέχρι τον Περιφερειακό, ενώ δεν λείπουν τα ατυχήματα με αυτοκίνητα και ποδηλάτες.

Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2021 αγριογούρουνο είχε φθάσει μέχρι την πλατεία Αριστοτέλους στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Συνεχίζονται οι επιδρομές αγριογούρουνων στη Θεσσαλονίκη | 5/8/22 | ΕΡΤ

Κραυγή αγωνίας για τα αγριογούρουνα στη Θεσσαλονίκη από τον δήμαρχο Νεάπολης - Συκεών - «Θα θρηνήσουμε θύματα»

Εν τω μεταξύ, επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς έστειλε ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, για τις συχνές εμφανίσεις αγριογούρουνων στη Θεσσαλονίκη και τον ολοένα αυξανόμενο πληθυσμό τους σε κατοικημένες ζώνες της πόλης. Όπως αναφέρει, έχει καταγραφεί αγέλη από 24 άτομα.

«Τα αγριογούρουνα αναζητούν τροφή και παρατηρείται συχνά η αναζήτηση αυτής σε κάδους απορριμμάτων ή η κατανάλωση καρπών δένδρων, όπως μουριές και συκιές. Πολλές είναι οι φορές επίσης όπου οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με τα αγριογούρουνα, και ακόμη περισσότερο τα παιδιά που παίζουν ανέμελα σε διάφορα κεντρικά σημεία της περιοχής» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Δανιηλίδης.

Ολόκληρη η επιστολή του Σίμου Δανιηλίδη για τα αγριογούρουνα στη Θεσσαλονίκη:

«Το τελευταίο διάστημα το φαινόμενο της μαζικής επανεμφάνισης των αγριογούρουνων στον οικισμό των Πεύκων έχει προσλάβει έντονα επικίνδυνες και ανησυχητικές διαστάσεις καθώς κυκλοφορούν κατά δεκάδες στους κεντρικούς δρόμους και στις αυλές των σπιτιών, ενώ έχουν φθάσει μέχρι και τα όρια της περιφερειακής οδού.

» Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων, που βιντεοσκόπησαν και φωτογράφισαν αγριογούρουνα στις αυλές των κατοικιών τους, το φαινόμενο μέσα στον Ιούλιο βρέθηκε σε έξαρση καθώς κατά αγέλες συνέχιζαν να κατεβαίνουν από το παρακείμενο δάσος του Σέιχ-Σου. Ο αριθμός των άγριων αυτών ζώων έχει αυξηθεί πάρα πολύ, και η κατάσταση ενδέχεται πολύ σύντομα να είναι μη ελεγχόμενη λόγω της ραγδαίας αύξησης του πληθυσμού.

» Χαρακτηριστικές είναι οι πολυάριθμες μαρτυρίες κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Πεύκων για την παρουσία αγριογούρουνων το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλο το εύρος της περιοχής. Αγέλες αγριογούρουνων έχουν καταγραφεί σε κεντρικούς δρόμους των Πεύκων και συγκεκριμένα επί της Λεωφ. Παπανικολάου, τον κεντρικό άξονα της Ενότητας και τον δρόμο που οδηγεί στο Νοσοκομείο "Γ. Παπανικολάου", επί της οδού Κωνσταντινουπόλεως, στις οδούς Αγίας Τριάδος, Ρόδων και Δημοκρατίας, καθώς και επί της οδού Ειρήνης, όπου τον μήνα Ιούλιο διέσχισαν το σημείο μπροστά από το Δημοτικό Κατάστημα.

» Αντίστοιχα, αγέλες αγριογούρουνων αναφέρονται σε όλη την έκταση της περιοχής και όχι αποκλειστικά πλησίον του δάσους, διέρχονται πλέον δηλαδή στο σύνολο του αστικού περιβάλλοντος, όπως για παράδειγμα στις οδούς Ονείρων, Πλάτωνος, Σωκράτους, Νίκης, Αγγέλων, Ευτυχίας, κλπ. Η διέλευσή τους, ειδικά μέσα από τους κεντρικούς οδικούς άξονες της περιοχής, οδηγεί συχνά στη διακοπή της κυκλοφορίας και ελλοχεύει ο κίνδυνος να προκληθούν σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

» Η κατάσταση διευθετείται με την συνδρομή της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής όταν απαιτείται. Μάλιστα, λόγω της ραγδαίας αύξησης των αγριογούρουνων στην περιοχή έχουν σχηματιστεί πολυπληθείς αγέλες, σύμφωνα με τις καταγεγραμμένες μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, οι οποίες αποτελούνται κάθε φορά από τουλάχιστον 12 αγριογούρουνα, ενώ σε σημείο της περιοχής και συγκεκριμένα στην οδό Αρτέμιδος σε ακάλυπτο χώρο έχει καταγραφεί αγέλη αποτελούμενη από 24 αγριογούρουνα, τέσσερα μεγάλα και 20 μικρά.

Κοπάδι αγριογούρουνων κάνει βόλτα στη Θεσσαλονίκη

» Τα αγριογούρουνα αναζητούν τροφή και παρατηρείται συχνά η αναζήτηση αυτής σε κάδους απορριμμάτων ή η κατανάλωση καρπών δένδρων, όπως μουριές και συκιές. Πολλές είναι οι φορές επίσης όπου οι κάτοικοι έρχονται αντιμέτωποι με τα αγριογούρουνα, και ακόμη περισσότερο τα παιδιά που παίζουν ανέμελα σε διάφορα κεντρικά σημεία της περιοχής, είτε ακόμη και έξω από τις κατοικίες τους, με αποτέλεσμα να τρομάζουν και συχνά να μην αντιδρούν κατάλληλα έτσι ώστε να υπάρχει σοβαρός κίνδυνός για την ασφάλειά τους.

» Προκειμένου να γίνει αντιληπτή η σοβαρότητα της κατάστασης επισυνάπτουμε χάρτη της περιοχής με τα σημεία, καθώς και οπτικοακουστικό υλικό που έχει συγκεντρωθεί με τη συνδρομή των κατοίκων της περιοχής.

» Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να θρηνήσουμε θύματα καθώς είναι μεγάλος ο κίνδυνος για σοβαρά τροχαία. Μας το θυμίζει με τον δραματικότερο τρόπο το δυστύχημα που συνέβη στην επαρχιακή οδό Κιλκίς-Ν. Πετριτσίου (11.7.2022), όπου δυο νέα άτομα έχασαν τη ζωή τους και άλλα τραυματίσθηκαν σοβαρά εξαιτίας των αγριόχοιρων.

» Αυτό ακριβώς είναι η μεγάλη μας αγωνία και φόβος, δηλαδή μήπως συμβεί ένα παρόμοιο δυστύχημα, ακόμη και πολύνεκρο, στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης, όταν τα αγριογούρουνα κατά αγέλες 15-20 ατόμων κατέβουν από το παρακείμενο δάσος και επιχειρήσουν να διασχίσουν την οδό. Δεν θέλουμε να φανταστούμε τι μπορεί να συμβεί σε μια τέτοια περίπτωση κατά τις νυχτερινές και μεταμεσονύκτιες ώρες σε αυτήν την οδό με την πολύ μεγάλη κίνηση οχημάτων, και μάλιστα με μεγάλες ταχύτητες, δεδομένου ότι ο υπάρχων φωτισμός δεν είναι καθημερινά σε πλήρη λειτουργία, αλλά ούτε και καθημερινή αστυνόμευση-κίνηση περιπολικών υπάρχει.

» Έτσι, εύκολα μπορεί να αντιληφθεί κανείς τι τραγικό γεγονός μπορεί να συμβεί όταν σε βραδινές ώρες οδηγοί βρεθούν όλως αιφνιδίως αντιμέτωποι με διερχόμενες αγέλες και συγκρουστούν με αυτές. Το βέβαιο είναι ότι θα θρηνήσουμε θύματα, κάτι που οι πάντες απεύχονται… Ο κίνδυνος αυτός, όμως, υπάρχει και στη λεωφόρο Γεωργίου Παπανικολάου, όπου -έτσι κι αλλιώς- τα ασθενοφόρα, που μεταφέρουν ασθενείς, είναι αναγκασμένα να αναπτύσσουν μεγάλη ταχύτητα, ενώ με μεγάλες ταχύτητες κινούνται Ι.Χ. οχήματα και φορτηγά.

» Με τον δραματικότερο και εντονότερο τρόπο, λοιπόν, με την παρούσα επιστολή, στέλνουμε μήνυμα "SOS" για την αντιμετώπιση της κατάστασης, η οποία σκορπά φόβο και τρόμο στους κατοίκους που ανυποψίαστοι βρίσκονται αντιμέτωποι με τις αγέλες των αγριογούρουνων στις αυλές των κατοικιών τους και σε κοινόχρηστους χώρους όπου συχνάζουν πολίτες και μικρά παιδιά.

» Έτσι, για μια ακόμη φορά επανερχόμαστε στο θέμα και σας καλούμε να αναλάβετε άμεσες πρωτοβουλίες για τον έλεγχο και τον περιορισμό του φαινομένου πριν θρηνήσουμε θύματα. Η έξαρσή του εγκυμονεί κινδύνους για τους κατοίκους, αλλά και για τους εποχούμενους που ανά πάσα στιγμή μπορούν να βρεθούν απέναντι σε αγέλες στο οδόστρωμα των δρόμων που διασχίζουν. Κατόπιν όλων των παραπάνω, σας παρακαλούμε να προβείτε άμεσα στις δικές σας ενέργειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την πρόληψη κάθε ανεπιθύμητου τραγικού συμβάντος».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ