Ελλαδα

5.140 υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας το πρώτο 6μηνο του 2022 στην Ελλάδα

Οι δηλώσεις του ΥΠΡΟΠΟ, Τάκη Θεοδωρικάκου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκα προστατεύει με τα χέρια της το πρόσωπό της από τον κακοποιητή της
Δεν έχουν τέλος τα περιστατικά επιθέσεων σε βάρος γυναικών © Unsplash

Ενδοοικογενειακή βία: Οι υποθέσεις το 2022 στην Ελλάδα και ο ρόλος της Αστυνομίας - Οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου.

Περισσότερες από 5.000, και συγκεκριμένα 5.140, είναι οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας που καταγράφηκαν στην Ελλάδα το πρώτο εξάμηνο του 2022. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη προχώρησε στην παραπάνω αποκάλυψη, αναφερόμενος στις γυναικοκτονίες που καταγράφηκαν το προηγούμενο 48ωρο σε Ζάκυνθο, Περιστέρι και Ρέθυμνο. 

Σε δηλώσεις του στο Mega, ο κ. Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι ο αριθμός αυτός δεν αφορά απλές τηλεφωνικές καταγγελίες αλλά υποθέσεις, για τις οποίες έχουν σχηματιστεί δικογραφίες, έχουν γίνει μηνύσεις. Όπως είπε ο ΥΠΡΟΠΟ, για όλες τις υποθέσεις που καταγγέλλονται σχηματίζονται δικογραφίες ενώ σημείωσε πως από τον Οκτώβριο του 2021, έχουν συσταθεί και λειτουργούν 6 Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας, 5 στην Αθήνα και 1 στη Θεσσαλονίκη, ενώ 1200 αστυνομικοί έχουν εκπαιδευτεί ειδικά για τη διαχείριση αυτών των υποθέσεων.

«Εάν κάποιος φτάσει στην Αστυνομία είναι υποχρεωτικό, σχηματίζεται δικογραφία και η υπόθεση πηγαίνει στη Δικαιοσύνη. Αυτό είναι υποχρέωση της Ελληνικής Αστυνομίας, διότι τα αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας είναι αυτεπάγγελτα, δηλαδή μηνύσεις γίνονται κατευθείαν», τόνισε ο Τάκης Θεοδωρικάκος.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ