- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Άρειος Πάγος συντάχθηκε με τη μετάγγιση του πετρελαίου που είναι στο δεξαμενόπλοιο Lana
Το χρονικό
«Ναι» από τον Άρειο Πάγο στη μετάγγιση του πετρελαίου που βρίσκεται στο δεξαμενόπλοιο Lana.
Το Α΄ Ποινικό Τμήμα Διακοπών του Αρείου Πάγου, με την υπ΄ αριθμ. 1057/2022 απόφασή του, απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της ναυτιλιακής εταιρείας Times Navigation στην υπόθεση του δεξαμενόπλοιου Lana και του φορτίου των 104.134 μετρικών τόνων πετρελαίου που βρίσκονται σε αυτό.
Όπως είναι γνωστό, το πλοίο Lana, με σημαία Ιράν, το οποίο ως Pega» ήταν αρχικά με σημαία Ρωσίας, μετέφερε ιρανικό πετρέλαιο και τον περασμένο Απρίλιο είχε καταπλεύσει στην Κάρυστο λόγω μηχανικής βλάβης.
Στη συνέχεια το πλοίο, κατασχέθηκε από τις ελληνικές Αρχές στα ανοικτά της Καρύστου, έπειτα από αίτημα δικαστικής συνδρομής που είχαν υποβάλει η περιοχή της Κολούμπια των ΗΠΑ στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας Ελλάδος-ΗΠΑ, με το αιτιολογικό ότι τα έσοδα από την πώληση του πετρελαίου θα κατέληγαν στη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και θα ισχυροποιείτο οικονομικά για περαιτέρω τρομοκρατικές ενέργειες, αλλά και με το επιχείρημα ότι το πλοίο ανήκε στη ρωσική Promsvyazban.
Ακολούθησε μια σειρά αποφάσεων του Εφετείου Χαλκίδας-Εύβοιας επί του επίμαχου θέματος και τελικά η εταιρεία Times Navigation άσκησε στον Άρειο Πάγο αναίρεση επί τελευταίας απόφασης του Συμβουλίου Εφετών Χαλκίδας η οποία καλούσε να επιστραφεί στο δεξαμενόπλοιο μέρος του φορτίου του το οποίο είχε μεταφερθεί στο ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο «ICE ENERGY».
Το Α΄ Ποινικό Τμήμα Διακοπών του Αρείου Πάγου απέρριψε την αίτηση αναίρεσης της Times Navigation με το σκεπτικό ότι εφόσον η ναυτιλιακή εταιρεία «δεν συμμετείχε με οποιονδήποτε τρόπο στην πρωτόδικη δίκη», αλλά και επειδή «δεν επικαλείται οποιοδήποτε έννομη σχέση, δεν νομιμοποιείται ενεργητικά στην άσκηση της αίτησης αναίρεσης».
Σημειώνεται ότι η υπόθεση αυτή είχε επιφέρει αντίποινα από το Ιράν, με τα «Σώματα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης» τα οποία κατάσχεσαν δύο ελληνικά δεξαμενόπλοια στον Περσικό Κόλπο, το «Delta Poseidon» της Delta Tankers του Διαμαντή Διαμαντίδη και το «Prudent Warrior» της Polembros του Σπύρου Πολέμη, τα οποία παραμένουν στο αγκυροβόλιο του ιρανικού λιμανιού Bandar Abbas με συνολικό πλήρωμα 49 ναυτικών εκ των οποίων 10 Έλληνες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι πρώτες άνω των 40°C για την περίοδο 2011-2026
«Είναι φορές που γονείς σαν και εμάς συχνά προσπαθούν να ισορροπήσουν σε μια τραμπάλα, μεταξύ του δεν σου κόβω τα φτερά και του δεν θα γίνω ανεύθυνος, για την ασφάλεια σου»
Στο ΙΧ επέβαινε τριμελής οικογένεια - Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο με σοβαρά τραύματα
Στο σημείο μετέβη το Ανακριτικό Κλιμάκιο Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Ευβοίας
Πολίτες αποχαιρετούν τη σπουδαία ηθοποιό στο σημείο όπου γυρίστηκε μία από τις πιο θρυλικές ταινίες της
Συναγερμός στην Πυροσβεστική
Μεγάλη κινητοποίηση της Πυροσβεστικής
Καθησυχαστικοί Λέκκας και Ταχιάος
Δυστυχώς αυτό είναι το «θέαμα» το οποίο εκόντες άκοντες παρακολουθούμε στους περισσότερους δρόμους
Οι περιοχές που επηρεάζει
Τι ισχύει για τους συρμούς προς Αεροδρόμιο
Η Ελλάδα στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως στα ποσοστά καισαρικών
Δείτε το σημερινό σκίτσο του Αρκά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.