Ελλαδα

Η Ηλεία φλέγεται: Μεγάλη φωτιά στα Κρέστενα - Οι φλόγες έφθασαν σε σπίτια (βίντεο)

Εκκενώθηκε η κατασκήνωση στη Φρύξα - Σε ετοιμότητα το ΕΚΑΒ

Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
UPD

Ο πύρινος εφιάλτης στην Ηλεία συνεχίζεται. Νέα μεγάλη φωτιά στα Κρέστενα. Εστάλη μήνυμα 112 στους κατοίκους τεσσάρων οικισμών.

Ανεξέλεγκτες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά στην Ηλεία. Πρόκειται για νέα πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε την Κυριακή (24/7) το μεσημέρι στα Μακρίσια Ηλείας, σε δύσβατη περιοχή κοντά σε ελαιώνες.

Οι φλόγες μπήκαν σε κατοικημένες περιοχές. Το ανάγλυφο της περιοχής δυσκολεύει τους πυροσβέστες, οι οποίοι σε αρκετά σημεία δεν είχαν άμεση πρόσβαση στο πύρινο μέτωπο. Τα εναέρια μέσα επιχείρησαν μέχρι να πέσει το σκοτάδι, πραγματοποιώντας συνεχείς ρίψεις νερού.

Η νέα φωτιά στην Ηλεία καίει στην περιοχή που βρίσκονται τα Κρέστενα, απειλώντας αρκετά χωριά. Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής δήλωσε ότι εστάλησαν μηνύματα 112 για την αποφυγή μετακινήσεων στις περιοχές Κρέστενα, Φρύξα, Μακρίσια, Σκιλλουντία. Παράλληλα, έγιναν εισηγήσεις για προληπτικές απομακρύνσεις λόγω του κινδύνου της πυρκαγιάς από Κρέστενα, Φρύξα, Σκιλλουντία, Γρύλο και Βρύνα.

Εκκενώθηκε προληπτικά η κατασκήνωση της Φρύξας, όπως και το χωριό Γρύλλος. Την ίδια στιγμή υπάρχουν αναφορές ότι έχουν καεί σπίτια στον οικισμό Σκιλλουντία

Φωτιά στην Ηλεία - Εκκενώθηκε παιδική κατασκήνωση - Σε ετοιμότητα ΕΚΑΒ και Κέντρα Υγείας

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος, «εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση στην περιοχή Φρίξα, ενώ έχει δοθεί εντολή για προληπτική εκκένωση των περιοχών Κρέστενα, Μακρίσια και Σκυλλουντία». Επίσης, σύμφωνα με τον Βασίλη Γιαννόπουλο, «το πύρινο μέτωπο απειλεί τα πρώτα σπίτια στις περιοχές, Κρέστενα και Σκυλλουντία και κινείται προς τις περιοχές Γρύλλος, Βρύνα και Σμέρνα».

Πηγές του Υπουργείου Υγείας ανέφεραν ότι έχουν τεθεί σε πλήρη ετοιμότητα τα Κέντρα Υγείας Κρεστένων Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως καθώς επίσης και το Γενικό Νοσοκομείο Πύργου. Μέχρι τώρα μόνο ένας πολίτης που υπέστη ζημιές το σπίτι του από την πυρκαγιά έχει προσέλθει με αναπνευστικά προβλήματα στο Κέντρο Υγείας Κρεστένων.

Φωτιά στην Ηλεία - Πόσοι πυροσβέστες επιχειρούν - Τα εναέρια μέσα

Αυτήν τη στιγμή επιχειρούν 125 πυροσβέστες με 43 οχήματα. Για τη φωτιά στην Ηλεία έχουν αναπτυχθεί και επιχειρούν επίσης 5 πεζοπόρα τμήματα. Το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης. Από αέρος ρίψεις νερού πραγματοποίησαν μέχρι να πέσει το σκοτάδι τέσσερα αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα.

Συγκλονιστικές εικόνες από τη φωτιά στην Ηλεία

Η Eurokinissi δημοσιεύει εικόνες από τη νέα μεγάλη πυρκαγιά στην Ηλεία. Η κινητοποίηση Πυροσβεστικής και Αστυνομίας είναι μεγάλη, καθώς η πύρινη λαίλαπα βρίσκεται μια ανάσα από σπίτια, έχοντας προκαλέσει ήδη ζημιές σε κατοικίες.

Φωτιά στην Ηλεία: «Όλα έγιναν μέσα σε 10 λεπτά, όπως το 2007»

«Είμαστε περικυκλωμένοι από τις φλόγες. Το κακό έγινε μέσα σε 10 λεπτά, όπως το 2007», είπε ο Αναστάσιος Καρνάρος, δημοτικός σύμβουλος στα Κρέστενα, στο Open, αναφέροντας πάντως πως δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματίες και εγκλωβισμένους.

«Το κύριο μέτωπο της φωτιάς βρίσκεται πλέον εκτός οικισμών και κινείται σε αγροδασικές εκτάσεις», ανέφερε από τη μεριά του μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο δήμαρχος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων, Διονύσης Μπαλιούκος.

Όσον αφορά στην εξέλιξη της φωτιάς, ο δήμαρχος ανέφερε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ότι «το πύρινο μέτωπο απλώθηκε σε έκταση περίπου 20 χιλιομέτρων», προσθέτοντας ότι «είναι θετικό το γεγονός ότι πλέον δεν πνέουν ισχυροί άνεμοι στην περιοχή». Οι περισσότεροι κάτοικοι της περιοχής πάντως βρίσκονται επί ποδός και προσπαθούν να συνδράμουν με όποια μέσα διαθέτουν τις προσπάθειες των πυροσβεστικών δυνάμεων.